viernes, 12 de septiembre de 2014

Kurerer Gruff!


Spanierne er som svenskene, de drikker gjerne kaffe hele dagen. Men mens Medel Svensson kun har seks kjedelige varianter; - med og uten fløte, med og uten sukker og med og uten heimkok   så har Paco Rodriguez minst ni originale kaffe-drikker å velge mellom, pluss at mange kaféer har adoptert Irish Coffee med Jameson Whisky , Russisk Kaffe med vodka,  Jamaican Kaffe med rum  og Fransk Kaffe med Calvados. Ofte i Spania er kaffedrikking på kafé en veldig sosial sak hvor gode venner møtes for eksempel én gang i uka og diskuterer politikk og utveksler historier. Dette miljøet finner du også i Danmark, men i Norge er det vel ikke så utbredt, eller?

En tidlig morgenhistorie om kaffe.
Vi ankom Rieka, Kroatia lenge før noen hadde fått sko på! Skulle ta ferja sydover til Kotor. Den gikk. Kl. 4.30  så vi ankom rundt 3 og det er tidlig!
Vi finner vel en parkbenk, sa jeg, og der kan vi sitte og vente en times tid. Du snakker om kultursjokk! Ventehallen var full kl.3 om morgenen! Full av havnearbeidere, politifolk og andre som skulle avsted på jobben. Men først måtte de innom her og kickstarte systemet med en kruttsterk, svart Turkska Kava, med grut i bånn, pluss en Vinjak eller en Slivovic. Så der ble ikke ventetida lang. Og kroatene tar alltid en sang til drinken og de synger  både vakkert og flerstemmig.

Men vi skulle snakke om Spansk Kaffe:
Som nevnt ovenfor, spanierne har flere varianter av kaffe. Dem bør du lære deg:
Café solo er en liten kopp med meget sterk kaffe.  Men hvis du ber om mere vann kan det hende de ler av deg.
Café con leche. Den mest  populære kaffen i Spania. Vanlig kaffe med varm melk.
Café Carajillo er en svart kaffe med enten brandy eller rum.  
Cortado er en kaffe med bare litt melk og av og til litt brandy. Café Leche Manchada, (melkeflekken) er melk med litt kaffe oppi og pisket til skum i et stort glass.  
Café descafeinado er koffeinfri kaffe med melk. De spør om du vil ha den fra kaffemaskinen eller pulverkaffe).
Café con hielo, espressokaffe med isbiter. Du heller kaffen over isbitene..
Café bonbon, Espressokaffe med søt Norgesmelk.
Cafe bonbon con hielo. Den samme kaffen som ovenfor, men med et glass isbiter som du heller kaffen i.
Café con bola, en café solo med iskrem.
De mange fantasifulle typer kaffedrikker, utviklet her i Spania, viser en sann kaffeglede mye større enn i Norden. Spansk kaffe er meget god og det er fordi kaffebønnene er av beste kvalitet og metodene de bruke på kaffebrenneriene gir et førsteklasses produkt. Mye av kaffen som brukes i Spania kommer fra Columbia.

Et gammelt Kaffehus med tradisjoner
Nede på Solkysten ligger et av Spanias eldste og mest velkjente kaffehus: Café Central. Det har ligget på den samme plassen, på Plaza de la Constitución, midt i Malaga, siden det herrens år 1920.
I etterkrigstida med rasjonering og fattigdom var det vanskelig for eieren Don José å skaffe nok kaffe til gjestene og disse hadde lite penger til å betale med.
Kundene begynte derfor å vise Don José hvor mye kaffe de ville ha i glasset. De brukte fingerspråket og Don José satte navn på bestillingene fra 1 til 10. På skiltet som han hang opp i baren sto det:1. Solo:  et fullt glass med svart kaffe. 2. Largo: et glass med ekstra sterk svart kaffe. 3. Semi Largo: Sterk svart kaffe. 4. Solo Corto: Expresso. 5. Mitad: halparten kaffe og melk. 6. Entrecorto:mindre kaffe mere melk. 7. Corto: mindre, ennå mindre kaffe. 8.Sombra: en skygge av kaffe, resten melk.
9.Nube:En sky. 10. Hopp over meg. 
Don José´s  kaffebeskrivelser brukes på Solkysten den dag idag, selv om det ikke lenger er kaffenød.
Kommer du en dag til Malaga så unn deg en kaffekopp på Café Central. Interiøret er koselig og gammelt med atmosfære.

Sett over Kaffelars, mor.
Men heldigvis finnes det også gode kaffemuligheter her på Costa Blanca. På D-Origin Kaffebrenneri og Kafé kan du få deg en riktig god kopp kaffe!
Kaffebrenneriet og kafeen D-Origin ligger litt bortgjemt bak utstillingshuset Frax nede i Albir.
Når vi kommer innom holder de to kaffefrelste eierne Michael og Markus på å brenne kaffe og det dufter langt oppi gata.
Rå kaffebønner ser grønne ut og har overhode ingen smak eller lukt . Bønnene blir brent et kvarters tid  i 200 til 220 grader. Da får de sin særegne farge og aroma. Det å brenne kaffe er en yrkeskunst på linje med å være en god kokk eller en flink konditor.
D-Origin i Albir får sine kaffebønner fra egne plantasjer i Panama. De kjøper også bønner fra Columbia, Nicaragua, Etiopia, Kenya og Brasil. “For meg er det viktig å kjenne plantasjen og vite om opprinnelsen til bønnene,” sier Michael.
D-Origin blander også sin egen huskaffe og oppskriften på den er selvsagt hemmelig!

På varme høstdager serverer D-Origin flere originale sorter med is-kaffe: Frappuccino er en deilig kald drink med kaffe, melk, iskrem, brunt sukker og vaniljearoma. Affogato er iskaffe med expresso og to kuler vaniljeis.
“Vi har møtt velvilje og stor interesse for butikken vår”, sier  Markus. “Særlig merker vi at skandinaver har sansen for god kaffe og de tar gjerne med seg en halvkilos pakke når de drar hjem.” Kaféen El-Origin er fint dekorert med kunst og plakater. Utenfor ligger fortauskaféen deres under skyggefulle trær.

Dermed har vi gjort kafferunden fra Kroatska Kava klokken fire om morgenen. Fra  Irish Coffee  og Calypso kaffe til Café Carajillo. Vært innom Café Central i Malaga  og D-Origin Kaffebrenneri og Kafé i Albir.
En god, sterk kopp kaffe forlenger livet, sa han Peder Abrahamsen, direktør for Løten Kaffebrenneri. Og der har han mange med seg. Nordmenn er på verdenstoppen når det gjelder kaffedrikking!  I Oslo drikkes det over femhundre milioner kopper kaffe hvert år og det betyr nesten ettusen kaffekopper pr. innbygger i Tigerstaden.
Nå er det kanskje ikke så vanlig lenger men hver gang det før i tida kom noen på besøk så var det å sette over Kaffelars. Hadde kona f.eks. bakt  Mor Monsenkaker så kunne dette bli rent festlig!

Sverige, Norge og til dels Finland er kaffenasjoner, mens Danmark med sitt naboskap til Tyskland er mere giret på øl og Finland med sitt lange fellesskap med Russland  går mere inn for sterkere saker. Hølkin Kølkin!!

0 comentarios :

Publicar un comentario