jueves, 1 de mayo de 2014

Den fantastiske menneskekroppen! De mange prosesser og forsvarsmekanismer.


Geir Magne Andersen (bildet) har arbeidet med alternative behandlingsteknikker med urtemedisin og kosthold som spesialfelt. De siste 15 årene har holdt over 2000 forelesninger i Skandinavia innen alternativ medisin med urtemedisin, kosthold og forskjellige terapiteknikker som hovedtemaer.
Nå vil han dele noen av sine  erfaringer med Aktuelt Spanias lesere. 
I denne utgaven av Aktuelt Spania dreier det seg om kroppens immunforsvar.


Immunsystemet er vårt førstelinje forsvar mot sykdom. Det består av spesielle organer, vevstyper, proteiner og celler som beskytter kroppen mot infeksjoner på grunn av bakterier, virus, parasitter og sopp. Immunforsvaret er våre gode og vennlige soldater som arbeider 24 timer i døgnet for å holde uønskede mikrober «inntrengere/fiender» på avstand og ta knekken på dem slik at de ikke kan skade oss. Menneskekroppen har gode forhold og omgivelser for en hel masse forskjellige mikrober som arbeider hardt i forsøket på å trenge seg inn i vår kropp og skade oss.
Et godt immunsystem er avgjørende da det også har stor betydning ved bekjempelse av betennelsesykdommer der årsaken ikke er mikrober. Dette er de såkalte inflammatoriske sykdommer. Eksempler på slike sykdommer kan være alt i fra kroniske smerter, diabetes, høyt blodtrykk, hjerte – karsykdommer, revmatiske, leddgikt, de kroniske tarmsykdommene ulcerøs kolitt, Chrons sykdom samt nevrologiske sykdommer som multippel sklerose (MS), Parkinsons, samt optikusnevritt (betennelse på synsnerven) og i tillegg en hel rekke andre kroniske sykdommer.

Flere beskyttelsesmekanismer
Immunforsvaret har mange beskyttelsesmekanismer for å beskytte oss. Den første barrieren er vårt ytterste lag, huden. Den er tett og vannfast og uten sår eller rifter og holder fremmede og skadelige bakterier «fiender» borte slik at de ikke kan trenge inn i kroppen vår. Vi har også et meget godt immunforsvar i kroppens slimhinner som inneholder antistoffer og flimmerhår i halsen, lungen og nesen. Dette gjør at vi blant annet kan bekjempe uønskede mikroorganismer ved å nyse og hoste. Balansert magesyre og tarmflora er også svært viktig da dette har evnen til å drepe de fleste uønskede mikroorganismer. Kroppsvæsker i underliv, spytt, tårer og hudolje fra talgkjertler inneholder antibakterielle enzymer som kan redusere infeksjonsrisikoen ved angrep fra uønskede mikrober ”fiender”.
Vi kan dele immunforsvaret i to:

Det medfødte immunforsvaret:
Kalles det spesifikke forsvaret og dette har flere forskjellige immunceller som tar seg av ca 98 % av alle angrep kroppen blir utsatt for  Det uspesifikke immunforsvaret kan igjen deles i to, det ytre og  indre medfødte immunforsvaret.

Det ytre medfødte består av hud, fordøyelsessystemet, kjønnsorganer og tårer etc. Det indre medfødte immunforsvaret består av forskjellige typer celler, proteiner og 2 typer hvite blodceller - makrofager, nøytrofile granulocytter (Eteceller og angrepsceller) som beskytter oss mot grupper av inntrengere ”fiender”.

Det ervervede immunforsvar:
Kalles det spesifikke forsvaret om utvikles etter fødselen. Det består av celler kalt B og T Lymfocytter. Dette er en hær som angriper fremmede uønskede mikroorganismer som bakterier, virus parasitter og toksiner med rakettfart. Forsvaret reagerer på bestemte mikrober og B-Lymfocyttene danner antistoffer som svarer til antigenet hos inntrengeren ”fienden”. 

Balanse i forholdet mellom Th1 og Th2 er avgjørende da Th1 reagerer sent ved førstegangsinfeksjon og umiddelbart ved Th2 ved annengangsinfeksjon med produksjon av spesifikke antistoffer. Første gangen vi blir utsatt for en smitte ”fiende” kan vi gjerne ligge syke med feber i både en og to uker, mens neste gang vi blir utsatt for samme smitte ”fiende” reagerer immunforsvaret så raskt at i de fleste tilfeller rekker vi ikke engang å få en temperaturøkning (feber). Immunforsvaret har nå kjent igjen ”angriperen” og er klar med sine antistoffter (soldater) for å ta knekken på ”fienden”.
For å oppnå denne immuniteten må immunforsvaret stimuleres kontinuerlig. Vi må tørre å eksponere oss for smittefaren ved å møte ”fienden” samt at vi må ha en livsstil og spise mat om stimulerer immunforsvaret positivt.

Det finne også farlige smittestoffer som kan ligge på lur i måneder og år uten at vi merker noe som helst. Immunforsvaret takler problemet underveis. Disse smittestoffene slår først til når vi er svake, og på ett eller annet vis har fått et dårligere immunforsvar enn normalt. I slike situasjoner blir giftstoffer og toxiner som utsondres av mikroorganismens livsløp en økt risiko for utvikling av sykdom over tid. 

Mat rett fra naturen
Vi gjør oss selv en ”bjørnetjeneste” ved at vi bruker for mye ferdigmat. I dag er mye av det vi får i oss steril ferdigmat. Vi vasker både kropp, klær, hus og hjem med bakteriedrepende midler. I den ”rene skitten” befinner det seg en rekke mikrober (bakterier og virus) vårt immunssystem trenger å bryne seg på i ny og ne for å holde seg i form. Denne stimuleringen gjør at immunsystemet utvikler seg til det bedre og kommer i balanse. Mye kjemikalier, stress og mat med mindre næringsverdi er viktige årsaker til at mennesker blir syke i dagens samfunn.

Stress og psykisk belastning
Stress, hektisk livsstil og store forventninger til oss resulterer i generell psykisk belastning over tid. Summen av dette belaster immunssystemet negativt, og er et stort helseproblem for mange. Vi kan komme i en situasjon der vi ikke lenger klarer å bekjempe de skjulte inflammasjoner og betennelser. Faren øker for at vi ødelegger balansen mellom immunforsvaret, nervessystemet og hormonproduksjon som er livsnødvendige funksjoner for at kroppen skal fungere.

Lev så naturlig om mulig
Det beste vi kan gjøre er å leve så naturlig som mulig. Dette er for mange vanskelig, og en stor utfordring i en travel hverdag. Fraværet og utilgjengeligheten av naturlig ren mat belaster vårt immunssystem og øker risikoen for sykdom. 

Hva kan vi gjøre selv?
Positive tiltak for immunforsvaret kan være å stresse ned, være mer fysisk aktiv, kritisk til miljøet vi ferdes i, øke den fysiske aktiviteten og spise rent kjøtt og ren fersk fisk samt økologiske grønnsaker og frukt. Innta kosttilskudd som sikrer et balansert inntak av amminosyrer, vitaminer, mineraler, fettsyrer og gode antioksidanter. Ubevisst inntak av enkeltstående ingredienser kan skape stor ubalanse og  være årsak til sykdom. Uten at vi er kritiske til disse faktorene og forebygger, øker risikoen for sykdom og kroppen eldes for tidlig. Husk små endringer i hverdagen kan gjøre stor helsemessig gevinst.

Autoimmune sykdommer
Feil i immunsystemet - kroppen angriper seg selv. I enkelte tilfeller fungerer ikke immunssystemet normalt. Toleransebrudd kan oppstå, som fører til at immunsystemet reagerer mot og angriper kroppens egne celler og vev. Dette kan bidra til en rekke sykdommer blant annet leddgikt og type- 1 diabetes. 

Geir Magne Andersen
Ki- Terapeut
Foreleser

Informasjonstelefon: 653 63 76 61
Epost: ragnhild@herbaplus.es


0 comentarios :

Publicar un comentario