jueves, 15 de mayo de 2014

Soraya Duque - Prisbelønnet smykkekunstner




I hovedgata i Alteas gamleby holder smykkekunstner Soraya Duque fra Equador til.  Her har hun sitt eget galleri og verksted. Duque er en prisbelønnet  artist som har fått nasjonal oppmerksomhet for sine smykker med eksotiske stener.  Og hvert eneste smykke er unikt.

Den mørke, vevre kvinnen er ujålete  og enkelt kledd. Hun gjør lite vesen av seg og sitt arbeid. I starten får man faktisk inntrykk av at hun er ansatt i en smykkebutikk.  Men fjerner man blikket fra glassmontere med smykker og lar blikket gli opp mot de lyse veggen hvor plakater og fotografier henger, forstår man at det er Duque selv som har laget alle. Samtlige er fra utstillinger hun har deltatt på. Hun har vunnet nasjonale konkurranser, mottatt pengepremier og diplomer. Hun har smykket modeller under motevisninger.

Inspirasjon fra hjemtraktene
Duque sier at hun lar seg inspirere av kulturen og naturen i Sør-Amerika. I en monter ligger da også et smykke med tittelen “Enramada Amazonas”.  Det er dette smykke hun stakk av med førstepremien for i en nasjonal smykkeutstilling som ble avholdt i Burgas. Materialene er sølv, gull og opal fra Andesfjellene. I en annen monter ligger også et premiert smykke- denne gangen fra Altea Kommune.  Her mottok hun en pengepremie.

Kulturarv viktig element
-Sør-Amerika har en  gammel og rik kulturarv.  Bruk av gull, sølv og platinium i smykker kan dateres seks tusen år tilbake i tid! Formene den gang var figurative og geometriske. Jeg bruker dette som utgangspunkt i tegningene og produksjon. Stenene  jeg bruker kommer fra Peru og Brasil, sier hun og viser frem en samling av vakre stener i ulike størrelser og former. Samtlige av Duques smykker er innfattet med stener – grønne, fiolette, blå, oransje og røde og sorte.
Det kombinerte galleriet og verkstedet  med bar i underetasjen er lyst og delikat innredet over tre etasjer. Mellom etasjene er det åpent.  Øverst har hun sitt eget verksted og kan dermed ta seg av kunder mens hun jobber. -Jeg drar til Sør-Amrika en gang i året for å kjøpe inn stener av ulike sorter, forteller hun. 
En kunde kommer inn mens Akutelt Spania gjør intervjuet. Duque forklarer og tar frem smykker fra ulike montere. Plutselig kjenner hun igjen kvinnenes øredobber. Dem har hun selv laget for mange år siden!




Gullsmeden og journalisten
Duque har sin gullsmedutdannelse fra Equador.
-Allerede som ung jente interessrte jeg meg for smykkeproduksjon. Jeg tok senere utdannelse i faget og har mesterbrevet fra hjemlandet Equador. Men i flere år var hun borte fra yrket. Hun kom til Spania for at ta journalistutdannelse og fikk senere arbeid i dette faget. Blant annet har hun arbeidet for ulike kommuner hvor hun utarbeidet informasjonsfoldere for fotturister i områdene. Det var også i Spania hun traff sin spanske ektemann.
Men det var gullsmedyrket hun brant for, og for to år siden skaffet hun og ektemannen lokaler i hovedgtata i gamlebyen. 
Det er også ektemannen som har pusset opp og innredet lokalene.

Vanskelige tider
Det er to år siden galleriet ble åpnet. Tross vanskelige tider holder hun og mannen motet oppe. 
-Det går rundt, sier Soraya beskjedent og legger til at i perioder har  utgiftene vært større enn inntektene. 
-Det gjaldt særlig det første året , sier hun og  forteller at de kommunale utgiftene  nesten tok knekken på driften i starten da inntekten var liten.
-Vi er heldige, for mannen min har iallefall arbeid i disse tider. I tillegg har jeg lært ham opp i faget slik at også han kan delta  i produksjonen.  Kundekretsen min er hovedsakelig utenlandske turister. Spanjoler flest har ikke råd, sukker hun.
Så er det heller ikke masseproduserte smykker Duque selger. Hvert smykke er derimot unikt og laget for hånd. 
For å spe på driften arrangerer hun utstillinger. En utstilling av sør-amerikanske malere er akkurat tatt ned.  I juni skal den anerkjente, tyske  fotografen Sibylle Schlotter stille ut.
Det er nærmer seg kveld, men dagen er ikke over for artisten ennå.  Det er fredag og ennå folksomt i gatene når intervjuet er over. Det kan bety lenge åpent for hennes del.






0 comentarios :

Publicar un comentario