jueves, 1 de mayo de 2014

Jordbær for evig ungdom




Jordbær smaker av sol og sommer. Bare synet av dem gjør oss glade. De spises som de er og vi nyter dem til alle døgnets tider. De er i tillegg fulle av gode næringsstoffer og mye antioksidanter. Jordbær inneholder hele kombinasjonen av antioksidanter og naturstoffer som inngår i moderne anti-aldrings teorier. 

Hva er jordbær?

Jordbær som vi kjenner
dem i dag er et resultat av mange års krysningsprosesser av ulike og viltvoksende arter. Markjordbær har vært kjent i Europa siden romertiden, mens de dyrkede bærene begynte tidlig på 1800- tallet. En videreutvikling av planten har ført til tusenvis av ulike jordbærvarianter som tilfredsstiller ulike klimatiske forhold i det landet de dyrkes i. Jordbæret er egentlig en oppsvulmet blomsterbunn som inneholder bittesmå jordbærfrø som botanisk sett er nøtter. 

Helsefordeler med jordbærene

Friske jordbær inneholder store mengder fenoler, som er en av de kraftigste av de kjente antioksidantene. Jordbær er svært kalorifattige, men likevel fulle av næringsstoffer. De er fulle av vitamin C, noe vitamin A samt folat, fosfor, jern, kalium og kalsium. 
Fenolene i jordbær beskytter kroppens celler mot skader fra frie radikaler. Fenolene beskytter derfor hjertet fordi de motvirker plakkdannelse i årene, og forebygger betennelser. Jordbær har en gunstig effekt om du har høyt blodtrykk. De virker kolesterol-senkende og øker potensen. 

Forskning viser at røde bær inneholder stoffer som forebygger aldersrelaterte hukommelsesproblemer og bedrer læringsevne og motorikk. 

Jordbær virker avførende, motvirker tykktarmsbetennelse, forstoppelse og lindrer diare. 

Madam Talien ved keiser Napoleons hoff ble berømt fordi hun badet i frisk jordbærjuice. Hun visste nok ikke da at de nå inngår i anti-aldrings teorier. Det er nok likevel best å spise jordbærene som er en ernæringsmessig juvel og kan gjøre deg både frisk og fyrrig! 

Hvordan kan vi bruke de gode jordbærene?

Jordbær er gode som snacks, som dessert og i kaker og desserter. Gjerne med is, melk eller fløte. De egner seg som kakepynt, i fruktsalat og i smoothies. Jordbær er utmerket å lage syltetøy av også. 

Jordbær bør oppbevares i kjøleskap og har kort holdbarhet. De kan gjerne fryses hele, med eller uten sukker. 
Når det gjelder allergi så kan de hos noen gi allergiske reaksjoner, da oftest i form av utslett. De kan også for noen forverre atopisk eksem.

0 comentarios :

Publicar un comentario