jueves, 15 de mayo de 2014

Calpe – levende arkelogi






Calpe er en by full av historie og kultur. Byens strategiske plassering har gjort den opp gjennom historien til et sted for en rekke sivilisasjoner. I dag er to viktige arkeologiske steder blitt som fottavtrykk, den romerske stedet Baños de la Reina og Pobla de Ifach. Begge stedene har med sin unikhet og rikdom blitt en attraktiv kultur– og turiststed i byen.






Stedet Baños de la Reina ligger nær sjøen. Den er oppkalt etter en kulp hugget i stein som ble brukt til å inneholde fisk. Tidligere ble dette ignorert og ble brukt til å bade i. Romerske domus ble strukturert rundt en gårdsplass eller peristyle av domus som gjør Baños de la Reina veldig orginalt. De radiale og sirkulære rom gjør at huset tar oss til en fortid spekket med fasiliteter svært nær vår nåtid. Sentralvarme i hovedrommet (via tunneler fra Thermae bad knyttet til bygningen) og rennende vann i bad og toaletter. Kulpene har også spilt en sentral rolle i Romernes sosiale liv da de ikke bare ble brukt til bading, men det ble også brukt som en møteplass for å diskutere forretninger på en rolig og avslappet måte. Alt dette får oss til å tenke på de tekniske fremskritt og nivået av sivilisasjon som er oppnådd pga den romerske kultur.
I området til Bañjos de la Reina, har de funnet rester av en vannmølle som fungerte helt til 400 år etter kristus. Det er fra denne tiden at de nye idelogiene for kristendommen kom, og det er dette som gjør Bañjos de la Reina til en viktig enklave. 


Stedet Baños de la Reina ligger nær sjøen. Den er oppkalt etter en kulp hugget i stein som ble brukt til å inneholde fisk. Tidligere ble dette ignorert og ble brukt til å bade i. Romerske domus ble strukturert rundt en gårdsplass eller peristyle av domus som gjør Baños de la Reina veldig orginalt. De radiale og sirkulære rom gjør at huset tar oss til en fortid spekket med fasiliteter svært nær vår nåtid. Sentralvarme i hovedrommet (via tunneler fra Thermae bad knyttet til bygningen) og rennende vann i bad og toaletter. Kulpene har også spilt en sentral rolle i Romernes sosiale liv da de ikke bare ble brukt til bading, men det ble også brukt som en møteplass for å diskutere forretninger på en rolig og avslappet måte. Alt dette får oss til å tenke på de tekniske fremskritt og nivået av sivilisasjon som er oppnådd pga den romerske kultur.I området til Bañjos de la Reina, har de funnet rester av en vannmølle som fungerte helt til 400 år etter kristus. Det er fra denne tiden at de nye idelogiene for kristendommen kom, og det er dette som gjør Bañjos de la Reina til en viktig enklave. 

La Pobla Medieval  D´ Ifach befinner seg ved foten av Calpe, og er en unik og spesiell plass fordi den ikke er blitt erobret, undersøkt eller endret. I 1298 bygget Roger d Lluria et sted med høye murer og god sikkerhet på Calpeklippen. Bare litt etter at han startet arbeidet så døde han. Men landsbyen ble fortsatt bygget av hans datter, Margarita. Det var hun som bygget kirken ”Iglesia de Nuestra Señora de los Angeles de Ifac”. Kirken befinner seg ved nordsiden av muren. Den har mange kapeller som dokumenterer forskjellige epoker. Den delen av muren som er i best stand, er på nordsiden av klippen og er mer enn 250m. I dag står det fortsatt 11 tårn igjen.


Etter  besøket til de forskjellige store stedene i Calpe blir besøket fullkomment ved å besøke det historiske museumet i gamlebyen. En vakker bygning kjent som ”La Casa de la Senyoreta”. Der er det flere materialer som er tatt både fra Bañjos de la Reina og Pobla de Ifac. 

0 comentarios :

Publicar un comentario