jueves, 1 de mayo de 2014

Operasjon Altertavle


Det hele begynte med et salg av en  prestegård i Paraños , en landsby i den galiciske provinsen Pontevedra, nordvest i Spania. Landsbyboerne fikk vite at denne bygningen, som de alle hadde bidratt til å bevare med sine sparepenger, hadde blitt solgt bak ryggen deres i 2008.

Den offisielle salgsprisen var 60.000 euro og kjøperen var et kjent ansikt i bispedømmet:  Carlos Gómez - Gil Aizpurua. Han er en restaureringtekniker ved den galiciske avdelingen for kultur og han bestemte også over tildelingen av tilskudd for å rsetaurere Kirkens eiendeler. 

Den nye eieren av prestegården foretok en omfattende oppussing av eiendommen, og bygde til en veranda og et svømmebasseng. 
Sognepresten i Paraños, Juan Sobrino, som var en personlig venn av Gómez - Gil, benektet gjentatte ganger  lokale beskyldninger om at han urettmessig hadde disponert huset. Dette, til tross for at skjøtet viser han var til stede på notarius kontor da salget ble offisielt avsluttet.  Den nå avgåtte biskopen av Tui, José Diéguez Reboredo  sa på sin side at eiendommen hadde blitt overført til Gómez - Gil for en periode på 23 år i bytte for restaureringsarbeidet.  Men etter kort tid var igjen huset for salg. Folket i Paraños ble sjokkert over å se eiendommen lagt ut for 680 000 euro.  Landsbyboerne innleverte en anmeldelse , og etterforskere fant en link med en annen sak som var  i gang i  Santiago tinghus i forbindelse med galiciske statlige subsidier til flere katolske bispedømmer gitt for å restaurere kirkelige eiendeler, og kontrakter inngått mellom Kirken og restaureringselskaper. Begge sakene delte et navn: Carlos Gómez - Gil Aizpurua. Politiet fant til slutt ut hva de mente var et ”tilskudd - for - kontrakter”,  altså en  korrupsjonsring. Dermed ble ”Operasjon Altertavle” lansert. Dusinvis av telefonavlyttede samtaler illustrerer hvordan ringen virket, og så langt er 12 personer under etterforskning.

Flere medlemmer av Kirken ble også dratt inn i saken, inkludert den tidligere biskop av Tui, José Diéguez Reboredo, kirkeøkonomen Benito Estévez og sognepresten i Paraños, Juan Sobrino. Dommeren som har ansvaret for saken og politiet tror at prestegården  egentlig aldri ble solgt til Gómez - Gil, men gitt bort i bytte for tildeling av tilskudd.  Mistankene mot de etterforskede går i bedrageri, bestikkelser av offentlige tjenestemenn, maktmisbruk og andre forbrytelser.  I en av de politiavlyttede samtalene uttaler en av de mistenkte: -Måtte Gud dele ut litt flaks. Mens det ble slutt på flaksen, jobber nå forsvarsadvokatene med å få telefonavlyttingen underkjent som bevis i saken.

0 comentarios :

Publicar un comentario