jueves, 15 de mayo de 2014

Våre kjæledyr


Hvorfor skal ørene renses?



Det er naturlig med produksjonen av ørevoks hos hunder. Mengden av voks varierer mye, men for det meste er et  ”normalt” øre pent rosa og uten voks, men med en fin, tynn og feit ”film ”på overflaten, dvs. på innsiden av øret. 


En økt produksjon av ørevoks er ofte forbundet med hudsykdommer eller betennelse i øret.  Ørekanalen hos hunder utvikler seg i en 90 graders vinkel. Den består av en vertikal og en horisontal del. Voks og hår kan ofte samle seg som en plugg i den horisontale del. En slik propp skaper irrititasjon og forårsaker   såre ører. Hunder som prøver å skrape ørene, eller vri hodet sitt, forverrer tilstanden . Derfor,  velg  å rense ørene, slik at hele øret er fri.
Rensing av ørene er en del av den generelle omsorg og pleie av hunden, og forbedrer  trivselen.  Du kan med litt forsiktighet  selv rense hundens ører.   Bruk en mild ørerens, som ikke er spritholdig.  Ørene rengjøres ved å fukte en bomullsdott med ørerens, og forsiktig tørke av overflødig voks og skitt.  Bruk aldri bomullspinner,  du risikerer bare å presse en propp av ørevoks dypere inn i ørekanalen.  I verste fall kan du skade hundens trommehinne.  I noen tilfeller kan det være betennelse i øregangen, og da er det ikke tilstrekkelig å rense øret fra utsiden. I slike tilfeller må  du gå til dyrlegen hvor hunden blir bedøvet og øre renset  under narkose .  Veterinæren har instrumenter som man kan se ned i den horisontal ørekanalen, som ikke er mulig med det blotte øye. Er det inflammasjon, er det viktig at  HELE øret renses, hvis øredråper skal ha noen effekt.  Forsømte ører kan føre til betennelser eller kutt, blod,  blemmer, etc.   Hår i øregangen bør plukkes ut, slik at øregangen er fri og det kan komme luft til øret. I mange hunderaser som terriere og puddel  vokser det naturlig mange hår i øregangen. Det er en god idé jevnlig  å plukke disse  for å unngå problemer .

0 comentarios :

Publicar un comentario