jueves, 15 de mayo de 2014

Helse


Lyst på noe søtt?

Visste du at sukker sammenlignes med et narkotikum? En fransk studie tyder på at du kan bli raskere avhengig av sukker enn av kokain. Mange får rett og slett abstinenser når forsyningen svikter. Jo mer sukker – jo mer får man lyst på. Det virker som en besettelse, og hjernen bare MÅ ha det. Igjen og igjen. Enkelte er mer sukkerfølsomme enn andre og kan raskt spise seg til avhengighet. Mange foreldre kan bekrefte at barna deres blir hyperaktive og får ustabilt humør med inntak av brus (les:sukkervann og tilsetningstoffer).

Spesielt tenåringer, hvor sukkerinntaket er høyest, bør passes på. I løpet av denne vitkige perioden legges grunnlaget for helsa i voksen alder. Råtne tenner er nemlig bare én av mange helseproblemer sukker fører med seg. 
Her er en kort liste av de mest alvorlige:

- Fedme
- Nyreskader 
- Depresjon
- Osteoporose
- Høyere verdier av det dårlige LDL- kolesterolet
- Oppblomstring av Candida i tarmen (sopp)
Hva skal jeg passe meg for?
Å unngå sukker helt og holdent er vanskelig og heller ikke nødvending. Sukker finner vi nemlig naturlig i en rekke matvarer slik som frukt (fruktose og druesukker) og melk (melkesukker).
Det du skal passe deg for er raffinert sukker (farin) som tilsettes mat- og drikkevarer. Farin framstilles gjennom raffinering av sukkerrør til alt næring er fjernet og det er kun det hvite pulveret igjen – såkalt tomme kalorier.
Det skal nevnes at forbruket av farin, sirup o.l. er nesten halvert, men samtidig har det vært en betydelig økning i forbruket av godterier og brus. Brus, saft og godteri bidrar nå med mesteparten av det tilsatte sukkeret og er den klart største kilden for sukker blant barn og ungdom.

Hvordan legger jeg på meg når kaloriene er ”tomme”?
Enkelt forklart, når insulinnivået stiger, øker også transporten av sukker inn i cellene, der sukkeret skal forbrennes til energi. Men insulin er også et fettlagringshormon, så samtidig flyttes fett inn i cellene. Dette fettet blir i verste fall ikke forbrent, og lagres i kroppen, gjerne rundt midjen eller rumpa. 

Hva kan jeg gjøre for å kutte ned på sukkerinntaket?
- Første bud er å kvitte seg med alt som er tilsatt sukker i kjøkkenskapene og kjøleskapet.  
- Erstatt hvitt sukker med sukrin/stevia.
- Unngå ferdigprodukter som vanligvis inneholder mye sukker.
- Styr unna brus og juice. Drikk heller farris og tilsett nypresset sitron.
- Søte meieriprodukter som fruktyoghurt, brunost, prim og nugatti. 
- Brød, knekkebrød og andre kornvarer bør begrenses.  Det brytes nemlig raskt ned til sukker det også. Bak heller lavkarbobrød.  

Hva med sukkerfri alternativer?
Mange erstatter sukkeret med naturlige, sukkerfrie alternativer som stevia, sukrin og xylitol. I overgangen kan man å ty til disse, men i bunn og grunn er det best å venne av kroppen søtsmaken.
Andre kunstige søtstoffer som aspartam (finnes i lettprodukter og tyggis) er ingen gode erstatninger. Til tross for at noen i helsedirektoratet har godkjent disse stoffene så er det mange studier som viser at det kan være kreftfremkallende. Lettprodukter tilsatt søtningstoffer bare lurer kropp og sinn. 
Kunstig = Usunt (en av mine tommelfingerregler)

Konklusjonen er at målet bør være å redusere sukkerinntaket så mye som mulig.
Du er søt nok som du er!


0 comentarios :

Publicar un comentario