jueves, 15 de mayo de 2014

Matsiden


Olivenolje


Spania er Europas største produsent av Oliven. I alt finnes det om lag 20 millioner oliventrær i landet. De dekker over to millioner hektar. Omkring 60 % av disse områdene ligger i Andalucia.

Oljens blomst
Flor de aceite- oljens blomst er det aller beste av spansk olivenolje. Fruktene blir plukket
for hånd, og oljen skal renne fra massen av seg selv når de blir malt, uten sentrifugering eller hydraulisk press. Utbyttet er lite, men slett ikke magert. Denne oljen der alle aromastoffer, umettete fettsyrer og vitaminer er bevart så godt det lar seg gjøre, er langt fra rimelig, men så skal den også være av aller ypperste kvalitet.

Hva er en god olivenolje?
Exstra Viorgin olivenolje er den fineste kvaliteten og kommer fra den første kaldpressingen. Den har mindre enn 1% syreinnhold. Den er gul/grønn i fargen og meget rik på smak
og aroma. Egner seg godt i salater, dressinger og i varme retter (tilsettes da på slutten av koketiden).
Virgin olivenolje er noe skarpere i smaken og egner seg til steking og koking. Har 1 – 3 % syreinnhold.
Vanlig olivenolje er en blanding av kaldpresset og varmpresset olivenolje. Den er mindre fyldig i smak enn extra virgin og virgin olivenolje. Også denne egner seg til steking og koking.
Om du kjøper en extra virgin olivenolje har du dessverre ingen garanti for at du får et godt produkt. Billige olivenoljer kan være presset med oliven av dårlig kvalitet og iblandet andre komponenter. De kan smake godt, men har da ikke samme helseeffekter. Dyr olivenolje er av langt høyere kvalitet med håndplukkete oliven som er presset inne 24 timer. De tilfredsstiller de strengeste krav til kvalitet.
Flasken med olivenolje bør inneholde opprinnelsesland, hvilken olivenlund produktet kommer fra, navnet på produsenten, når olivenene er høstet og hvor mange liter som er produsert. Finner du alt dette på produktet kan du være trygg på at det er et bra produkt.
Jo lavere syrenivå oljen har, jo høyere er innholdet av vitaminer og antioksidanter. Oliven høstes fra oktober til januar. Jo senere de høstes, jo mildere blir oljen. All oliven er grønn. Den blir mørkere eller svart når den modnes.

Hva vi kan bruke olivenolje til?
Olivenolje kan brukes i og på all mat. Du kan bruke den i matlaging, i bakverk og på ferdiglaget mat. Den er fin å ha på bordet for at hver enkelt selv kan ta på olivenolje under måltidet.
TIPS:
Det er en myte at extra virgin olivenolje ikke kan brukes til steking. Denne olivenoljen har faktisk et røykepunkt på 220 grader. Annet matfett som smør, margarin og andre oljetyper, har på rundt 160 – 170 grader. Extra virgin olivenolje mister derimot mange av de fine aromaene ved steking. Derfor er det unødvendig å bruke de dyreste variantene til steking. Husk at olivenolje er ferskvare. Den har en holdbarhet på 18 – 24 måneder. 
Den kan brukes om den har gått ut på dato, du vil merke om den er harsk.
Olivenolje bør lagres mørkt ved jevn temperatur, uten tilgang på luft. Olivenoljen skal ikke stå i kjøleskap. Oljer på farget flaske kan fint stå på kjøkkenbenken da glasset
i flasken beskytter i seg selv mot lys. Tilgang på lys og luft vil i så fall fremskynde oksideringsprosessen.

Helsefordeler med olivenolje
Forskere ved Universitet i Granada har etter mange års forskning sett mye som tyder på at olivenolje kan være like effektiv som cellegift i bekjempelse av blant annet brystkreft, og det helt uten bivirkninger.
Så langt har alt stemt. Det er små bestanddeler av olivenoljen som settes sammen i en
ny pille. Det gjenstår videre forsøk før de om et eller to år er klare til å gjøre forsøk på mennesker. Forskerteamet arbeider nå med å få publisert forskningsrapporten i et av de store internasjonale medisinske magasinene. De håper det vil kunne bli en døråpner i prosjektet, også økonomisk.

Rene medisinen
Olivenoljens betydning stanser ikke ved kreft. Oljen er en sentral del i middelhavsdietten der forsking har påvist dens gode virkning på en rekke av kroppens organer og funksjoner, særlig knyttet til hjertelidelser.
Olivenoljen inneholder en lang rekke næringsstoffer som blant annet beskytter celleveggene
i blodårene og hindrer åreforkalkninger. Den bidrar til å redusere blodtrykket samt reduserer forekomsten av det farlige kolesterolet og med det forebygger hjertelidelser. Olivenolje inneholder også et stoff (oleocathal) som har samme effekt som virkestoffer i vanlige smertestillende medisiner som Ibux og Paracetamol. Selv om det skal store mengder til
for å oppnå samme effekt som pillene du får kjøpt vil oljen bremse enzymer som fører til irritasjon og betennelser i kroppen. Det er alminnelig godtatt at olivenolje bremser kroppens aldringsprosesser. Andre fremhever dens gode påvirkning på fordøyelsessystemet, betydning for benbygning, for å få vakrere hud, og sist men ikke minst er den tillagt en viktig funksjon i forebygging av hudkreft.
En nylig publisert studie påviser også en betydelig reduksjon av Alzheimers sykdom hos personer som lever på middelshavsdietten. Det er ikke uten grunn at flere helseeksperter anbefaler en spiseskje olivenolje hver dag tatt som ren medisin.

0 comentarios :

Publicar un comentario