jueves, 15 de mayo de 2014

Søt utflukt i det grønne: Rincón de las Mermeladas



Når du kjører rundt på Costa Blanca, oppdager du stadig nye veier og stadig nye ting. Det er noe av gleden ved å bo i et slikt mangfoldig samfunn med så mange kulturer og så mange forskjellige tilbud.

På en slik oppdagelsesreise mot innlandet dro vi forbi Guadalest og de mange Beni- landsbyene på vei CV70 mot Alcoy. Vi passerte det høyeste punktet Confrides  og var på vei til Safaripark Aitana. Rett etter pueblo´n Confrides  i en skarp sving lå et stort gult hus. Det var skiltet som fanget oppmerksomheten og fikk oss til å stoppe og ta en pause før Safariparken.  På et stort skilt over hele fasaden sto det: EL RINCON DE LAS MERMELADAS som betyr Marmeladehjørnet på godt norsk.


Hvordan det hele gikk til!
Vi treffer eieren Jordi, setter oss ned og prater litt og snart forteller han oss en fascinerende historie: Foreldrene mine drev en velbesøkt, viden kjent restaurant her fra 1965 og helt fram til 2003.Hele familien var med og drev Restaurante Royal og jeg sto hver dag over grytene og braste. Men å tilbringe hele livet mitt i kjøkkenet var ikke så attraktivt,  så da foreldrene mine gav opp, ble stedet stengt.

Sammen med kona mi, Elvira, satte jeg meg ned og tenkte. Vi ønsket jo begge å bruke denne sjarmerende bygningen til noe annet. Venner og familie om med flere  forslag; - ingen av dem gjennomførbare. Men så tenkte jeg en dag på min gamle bestemor som alltid laget hjemmelaget marmelade og hvis  Tomatmarmelade var viden berømt. Eureka! Elvira og jeg fikk idéen å produsere hjemmelaget marmelade. Dette var for tre år siden og planen har vært vellykket!

Rundgang i Marmeladehuset.
Vi blir vist rundt i Rincón de Mermelada huset. Den store heksegryta rummer  140 liter med marmelade og glassene tar 325 gram. Når disse er fylt  setter Elvira på etikett, stempler hvert glass med varm voks og dekker toppen med et rustikt lite stykke tekstil. Da ser syltetøyglasset riktig vakkert ut og folk bruker dem gjerne som små gaver.
Hele atten forskjellige typer marmelade står stilt ut i den stilige butikken. Her tilbys blant mange, appelsin, sitron, jordbær, bringebær, kirsebær, nisperos, mango, fiken, skogsbær, kiwi, løk, tyttebær, blåbær og, ikke  forglemme bestemors tomatmarmelade.  Denne blir rørt i åtte timer og får en dash av nellik og brunt sukker. Men oppskriften er hemmelig, smiler Jordi. Det fine med denne marmeladen er nettopp at alt blir utført med hånd og det skjer ikke ofte lenger.

Hver gang det blir produsert marmelade så produseres det én heksegryte. Dette resulterer i rundt 1500 glass så her er ingen masseproduksjon. Elvira jobber stadig med å lage nye typer marmelade og Jordi forteller at dette av og til kan bli mislykket. I marmeladeverdenen er det visse regler, smiler han. Hvis du går utenfor disse reglene så smaker ikke ditt nye produkt godt. Derfor lager vi ikke en stor porsjon når vi eksperimenterer med nye typer marmelade, sier Elvira.

I marmeladebutikken finner vi også et utvalg av eddik. Det står det flasker med de merkligste former for eddik. Merkelig for oss som er vant til to typer eddik: Vanlig agurkeddik og Eddik Balsamico. Her finner du appelsinedikk, ananaseddik, sitronedikk, kakaoedikk, nellikedikk og Mojitoedikk.  For folk er dette noe nytt, sier Elvira. De er ikke vant til slik edikk. Men  i kjøkkenet er disse produktene noe som kan sette spiss på maten. Og denne edikken er søt så det overrasker folk! Vil du besøke oss så er det fint å ringe først. Tlf. 96 5885805.
Så går turen videre til Safari Aitana. En morsom liten avstikker.  Hvis du vil gjøre dette til en litt lengre tur muligens med vandring  så er det gode overnattingsmuligheter i Confrides: Hostal Pirineo ligger på 785 meter. God mat, god utsikt, anbefalt av Tripadvisor. Tlf 96 552 9273.

0 comentarios :

Publicar un comentario