martes, 3 de septiembre de 2013

Eldresenter? Nei, - sosialkontor med mat : “Centro l´Alfas plus Social”



Aktuelt Spania tar en prat med Gunilla  Herrera, sosialsjefen  i Alfaz del Pi kommune. Vi kommer inn i et nytt, lyst, moderne bygg. Gunilla sitter i et romslig kontor. Hele veggen er av glass slik at du nesten har følelsen av å sitte ute i naturen. Vegg i vegg med sosialavdelingen ligger en moderne kafeteria også med en sosial profil: Full lunsj med hovedrett, drikke og hjemmelaget dessert av superklasse ligger på 4.50 Euro for det hele. (prøv ostekaka, tarta de queso; - utrolig bra!)
Vi undrer oss over dette bygget for det minner så absolutt ikke om det tørre, effektive:  demang, demang,  departement som  Odd Børretzen beskriver i  visa si. Merkelig!
Jo, forteller Gunilla.  Dette var bygget som dagsenter for eldre. Skulle holdes åpent fra 8 – 20 hver dag. En Oase hvor  eldre kunne komme noen timer, treffe andre, lese aviser, få stelt hår, tær og snakke med en kurator, hvis nødvendig. Pluss få seg et ordentlig måltid i kafeteriaen. Så ble bygget ferdig,  og vi gledet oss til å kunne tilby våre eldre i Alfaz et moderne senter, smiler Gunilla.  Regjeringen i Valencia hadde lovet å gi oss penger til utstyr og lønninger. Men så ble det krisetider og pengene kom aldri. Når et slikt bygg står tomt, forfaller det. Derfor gjorde vi det om til Alfaz del Pi sosialsenter med kafeteria. Pluss en en stor hall til foredrag og utstillinger.
Er det ikke flott, spør Gunilla. Maken til dette finner du ikke noe annet sted, ler hun.
Gunilla Herrera har vist seg å være en aktiv og dyktig person som gjør mye for å avhjelpe nøden i kommunen. Det har sikkert hjulpet henne at hun er utdannet innen sykepleien.

AS: Hvor lenge har du jobbet her og hva tenkte du at du kunne gjøre som sosialsjef her i kommunen?
GH: I mai har jeg vært her i to år.
Jeg har alltid jobbet i helsesektoren og er utdannet pleier så jeg tenkte at med denne bakgrunnen ville jeg kunne greie jobben. Til å begynne med var jeg nok litt spent, - men jeg må si at det har gått veldig bra.
AS: Hvor mange i kommunen har dere som klienter her på kontoret. 
GH: Vi har over hundre familier som får direkte hjelp av oss. Vi gir flere  former for hjelp. Akutthjelp med penger betyr at vi kan hjelpe en familie i maksimum tre måneder med et månedlig beløp på opp til 250 Euro. Etterpå er det opp til hver enkelt å greie seg selv. Vi tar oss også av familieproblemer. Her tilbyr vi gratis psykolog og dette har vist seg være en stor hjelp. I eldreomsorgen  har vi også en kurator som tilbyr samtaler med de eldre og vi tilbyr også forskjellige aktiviteter.
AS. Har du noen norske klienter også?
GH: Ja, her i kommunen bor det flere eldre nordmenn som ikke helt greier seg selv og som vi derfor yter hjelp til. Vi foreslår for noen av dem at de bør dra tilbake til Norge, men det ønsker de ikke. Vi prøver også å knytte kontakten mellom de eldre her og familien deres  i Norge. Men det er ikke alltid at dette lykkes! Noen ganger må vi også hjelpe dem når de står på bar bakke etter å ha brukt opp pensjonen. For noen av dem kan alkohol være et problem.. Når noen har drukket opp pensjonen må vi hjelpe. Vi gjør så godt vi kan, men det kan være vanskelig av og til.
AS: Det slår meg at dette er et annerledes, sosialsenter, Gunilla?  Kan du gå litt inn på det? 
GH: Ja, det er det ingen tvil om. Vi har en  stor sal som vi leier ut for en billig penge.  Her kan foreninger og enkeltpersoner  leie salen:  Introdusere ting; holde foredrag, spille kort, øve kor, spille teater  eller andre ting. Og som jeg nevnte; - kafeteriaen serverer mat og drikke til en meget god pris. Vi har også vegger til maleriutstillinger. Vi er åpne for alle forslag, ler Gunilla Herrera i Sosialsentret.
Ja, det er sant! En ting har jeg glemt. Her på senteret kan jeg foreta vielser. Jeg har giftet flere par allerede og noe vakrere og mere romantisk enn å gifte seg her ute i hagen kan du vel ikke tenke deg! Jeg innbyr folk som vil gifte seg å ta kontakt med meg så arrangerer vi det hele sammen med musikk, blomster, mat, fotograf  og det hele.
Gunilla Herrera gjør en meget god jobb. Hun sprer glede og entusiasme og står på for å avhjelpe nøden i en vanskelig tid. Alfaz kommune er vel en av de beste når det gjelder å yte sosialhjelp og det skyldes nok stort sett Gunilla. Dette åpne, vennlige Sosialkontoret med Sosialkafé, Centro L´Alfas pluss Social, viser at Alfaz del Pi er på rett vei! Her er du virkelig velkommen!

0 comentarios :

Publicar un comentario