miércoles, 18 de septiembre de 2013

Mango

Mango er en både god og svært anvendelig frukt. Nå vi også har lært hvor sunn den er så kan vi bare starte å bruke den i vårt daglige kosthold. Her er noen forslag i tillegg til at den er utrolig god fersk og fin som den er!

Indisk fruktkrem

1 moden mango, i biter og noe strimler
2 dl kremfløte
1 ss sukker

Del mangoen, skrell og mos fruktkjøtt til pure. Legg tilside noen strimler av mangoen som du bruker til servering.
Visp kremfløte stiv med litt sukker og ha i den moste mangoen. La den stå i kjøleskap minst 1 time, og server med pynt av mango eller annen frukt.  Bruk gjerne et blad av sitronmelisse eller mynte til pynt.

Mango saus

En klar favoritt er mangosaus til kjøtt og fisk tilsatt chili. Bruk en eller flere mango og tilsett chili i pulver eller finhakket, litt sitronsaft og salt og pepper. Sausen er klar og gjør en enkel grillmat til en fest!

Mango Chutney

Mango egner seg meget godt til å lage chutney av. Chutney er et utmerket tilbehør til alle typer kjøtt, eller på ost eller kjøtt på en brødskive. Chutney lages ved å koke ulike ingredienser til en tykk masse. Du kan selv varierer og velge det du har i. Varier etter egen smak og ønske. Bruk krydder slik at du får din chutney sånn som du liker den.
2 mangoer, skrelt og delt i biter
1 løk eller purre, finhakket
1 eple, finhakket
3 cm fersk ingefær, finhakket
1.5 dl eddik, hvitvin eller eple
1 rød chili, finhakket
1 ts karri
½ revet muskat
½ ts kanel
Litt cayenne pepper
½ ts salt

Bruk en mellomstor kjele og ha mango, eple, chili, ingefær, løk og eddik i denne. La alt koke opp og småkoke videre i omtrent 30 minutter. Rør godt av og til. Deretter tilsetter du krydderet og smaker til. Chutney holder seg noen uker. Bruk gjerne rene og varme glass som du fyller med den varme chutneyen og setter på lokk. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap.

Wok med mango

Her er mango brukt I en rett med mye annet. Du velger selv hva slags kjøtt eller skalldyr du vil bruke. Retten er enkel og virkelig god med mange smakfulle godsaker.
2 cm fersk ingefær, finhakket
1 rød chili, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
400 gram kjøtt, f.eks. indrefilet av svin, kylling eller scampi
5 ss appelsinjuice, eller saften av appelsin
2 ss soyasaus
2 ss olivenolje
1 rødløk, i tynneringer
1 squash, i strimlete biter
1 mango, skrelt og i biter
En liten håndfull frisk sitronmelisse
Skjær kjøtt i strimler og legg i et romslig fat. Bland chili, hvitløk og ingefær og ha dette over kjøttet Hel over juice, soyasaus og halvparten av oljen. Dekk til og sett i kjøleskap minst 1 time. Rør om av og til.
Varm woken og ha i oljen. Wok kjøttet noen minutter og tilsett deretter rødløk, squash og paprika. Wok videre i et par minutter før du tilsetter mangoen og heller over marinaden. Ha over sitronmelisse og server med limebåter, godt brød og/eller ris.


0 comentarios :

Publicar un comentario