martes, 3 de septiembre de 2013

ØKTE AVGIFTER VED KJØP AV HUS OG PANTELÅN


I dette nummeret skal vi se på de nye regionale reglene som ble innført i Decreto Ley 4/2013 fra Valencia-myndighetene den 2. august 2013, og som trådte i kraft den 6. august. Når du leser dette, er altså reglene allerede gjeldende.
Reglene innebærer en betydelig økning i avgiftene for kjøp og salg av fast eiendom, opptak av lån og andre operasjoner som må gjøres hos notarius publicus og tinglyses, samt en skjerping av arveavgiften (særlig for de som er fast bosatt i Valencia-regionen).

Det står ordrett i motivene til loven at den innføres for å øke inntektene til Valencia-regionen slik at det budsjetterte underskuddet for 2013 ikke skal bli større enn forutsatt. Siden de eneste som kjøper eiendom for tiden er utlendinger, er det nok en gang i praksis kjøpelystne utlendinger som må betale for vanstyret i regionen. 

1) Dokumentavgiften øker fra 8% til 10 %: De som har vært noen år i Spania husker sikkert at det ikke lenge siden dokumentavgiften på eiendomskjøp var på «bare» 6 %. Så økte den til 7, deretter 8, og nå altså 10 %.  Avgiftsøkningen utgjør ca. 6-8.000 euro for en typisk norsk boligkjøper i Spania. For kjøp av nyoppført bolig er det fortsatt moms på 10 % + stempelavgift, dvs. totalt 11,5% av kjøpesummen. Til sammenligning kan det nevne at avgiften i Norge er 2,5%.
Noen få kjøpergrupper nyter godt av en lavere sats. Det er verdt å merke seg at uføre, som har godkjent uføregrad i Spania, bare betaler 4 % dokumentavgift. Det er også verdt å merke seg at fast bosatte personer under 35 år får avgiften på 8 %.
Avgiften på bruktkjøp av biler mm. øker til 6 %. 

2) Stempelavgiften øker fra 1,2 % til 1,5 %: Stempelavgiften er en avgift som betales til regionalmyndighetene i ulike sammenhenger. Dette er et et tinglysningsgebyr som for bare noen år siden var på 1 %, deretter opp til 1,2 % og nå altså til 1,5 %. Et pantelån vil f.eks. nå koste mer. Et eksempel: Et pantelån på 200.000 euro vil nå koste 4.500 euro i stempelavgift, fordi avgiften beregnes ut fra panteobligasjonens pålydende (den såkalte TRH) som vanligvis ligger ca. 50 % over lånebeløpet. For et lån på 200.000, vil altså obligasjonens pålydende vanligvis være 300.000, og derfor avgiften 1,5 % av sistnevnte beløp, ergo 4.500 euro. Et kjøp av ny bolig med pantelån vil mao. ha en omkostning på 13% og et brukt kjøp på 11,5 %, bare i lokale avgifter. 

3) Arveavgift: På generelt grunnlag kan man si at avgiftene skjerpes. Selv om en del fribeløp økes, så er det slik at bonifikasjonen på avgiftsbeløpet reduseres fra 99 % til 75 %. Dette innebærer i praksis at de aller fleste vil betale betydelig mer i arve- eller gaveavgift. Disse reglene berører ikke utlendinger med feriebolig, da endringene bare gjelder for de tilfeller hvor både avøde/giver og arvinger/mottaker har vært residente i Valencia-regionen i flere år. Så for vanlige, norske arvinger (som regel voksne barn bosatt i Norge), er arveavgiften uendret, mens den for residente i Valencia-regionen er blitt skjerpet. 

4) Frist for å presentere dokumenter: Fristene for å tinglyste dokumenter endres fra 30 virkedager til 1 kalendermåned, dvs. fra dato til dato. Dette er veldig viktig at rådgivere, meklere osv. biter seg merke i, da det er sentralt å levere inn originalpapirene i tide for å opprettholde den dagbokførte prioriteten i grunnboken. Leveres papiret inn èn dag for sent, vil f.eks. et utlegg som er gjort i mellomtiden gå foran. Siden mange salg nå skjer pga. selgers betydelige betalingsproblemer, er problemstillingen svært relevant. Her må ikke kjøpers rådgiver tabbe seg ut, da er veien til erstatningsansvar kort. 

Sommeren er vel da avsluttet for de fleste, og BIFROST ADVOKATER ønsker de av Aktuelt  Spanias lesere som har tilbrakt sommeren i Norge velkommen tilbake til Spania. 

0 comentarios :

Publicar un comentario