miércoles, 18 de septiembre de 2013

Mango beskytter huden mot solen

Herlig og søt! I mange deler av verden bruker de svært mye mango. Den kan brukes til så mye og smaker godt enten du bruker den alene eller sammen med andre ingredienser. Den inneholder mye antioksidanter! Visste du at mango inneholder svært mye betakaroten og gir huden din god beskyttelse for blant annet soleksem og andre skader fra solen? Vet du at mango gir deg bedre nattsyn?

Mango – hva er det?
Mango er faktisk den mest spiste frukten i hele verden. Det er en tropisk frukt med en søt, aromatisk og lett krydret smak. Mango finnes i farger fra gul, grønn og rød. Fruktkjøttet er friskt orange.
Mango stammer opprinnelig fra foten av Himalayafjellene i India og Burma. Mango ble kultivert i India flere tusen år før vår tidsregning. Den dyrkes i dag i alle subtropiske og tropiske områder. Det finnes mer enn 1000 arter som varier fra 100 gram til flere kilo. Inne i frukten finnes en flat stein som må skjæres ut med kniv. Mango modnes ved 18- 20 grader. Den skal være noe myk med et fruktkjøtt som har en søt tropisk aroma.
Mango bør ikke oppbevares under 7 grader. Frukt kjøttet blir skadet om det blir lagret for kaldt. Det bør ikke ligge i kjøleskapet. Kun på de varmeste dagene bør det ligge svalt, ikke veldig varmt.

Mango til hva?
Mango spises enklest som den er bare kuttet i små terninger.
Mango er perfekt som et mellommåltid i seg selv. Den er ypperlig i ferskpresset juice og i smoothies. Den er også god i alle slags matretter. Når du kjøper mango bør du kjenne at den gir lett etter når du holder den i hånden. Mango blir fort moden. Den bør derfor spises samme dag eller dagen etter.
Bruk mango i alle salater eller til kjøttretter der det ofte er godt med et lite søtt innslag. I krydrete retter vil den fine sødmen fremheve krydderet.
Mango er ypperlig til dessert etter et godt måltid. Enten som den er eller i en fruktsalat med for eksempel pære, banan, bær og kiwi. Mango kan også godt grilles med grillmaten, for eksempel på grillspidd.

Helsefordeler
I Thailand spiser de ferskpresset juice hele dagen, med mye mango og andre frukter sammen. Kanskje det er det som gir dem overskudd til å smile hele dagen!
Mango er meget rik på A- vitaminer og inneholder også C- vitaminer og mineraler.
Fruktkjøttet er svært rikt på betakaroten som igjen er en av våre viktigste antioksidantkilder som styrker immunforsvaret, spesielt hos eldre. Nyere forskning viser at flere ulike immunceller blir mer aktive når vi får i oss mat med mye betakaroten. Mango viser seg å kunne aktivere immunceller som er viktig i forsvaret mot virusinfeksjoner og kreftsykdommer. Regelmessig inntak av mango og andre vekster med mye betakaroten lagres også i huden som et pigment som beskytter huden mot solskader. Om du får lett soleksem vil rikelig inntak av mat med betakaroten beskytte mot soleksemen og andre skader fra solen.

Mango inneholder også en antioksidant kalt cryptoxanthin. En studie av over 15000 kvinner fulgt over 15 år viste at høye verdier av betakaroten gir en betydelig reduksjon for kreft i livmorhalsen. Mye mango i kostholdet beskytter antagelig også mot andre former for kreft hos kvinner.
Mango er også et meget viktig middel mot jernmangel anemi. Dette da frukten er en god kilde til jern i tillegg til at den inneholder mye vitamin C som fremmer opptaket av jern. Nyere forskning viser at også betakaroten stimulerer jernopptaket ved at betakarotenet danner et kompleks med jern som gjør at jern forblir løselig i tarmen og hindrer at plantestoffer blokkerer jernopptaket.
Mango er også en god kalium kilde som er viktig for å redusere høyt blodtrykk. En hel mango på ca. 600 gram utgjør mer enn 30 % av det daglige behovet for kalium. Regelmessig inntak av mango bidrar derfor til å redusere blodtrykket.
Mango inneholder mye betakaroten som er gode antioksidanter, men også forstadiet til A-vitamin som gir deg godt nattsyn.
I tradisjonell kinesisk medisin har mango blitt brukt til å tørke ut både ved diaré og plagsom overdreven svetting.

TIPS: Gjør som de gjør i Thailand. Mos frukt og legg over kjøttet for å oppnå mørere kjøtt. Mango, papaya og ananas egner seg best. Det fremskynder mørningsprosessen og gir en virkelig god smak på kjøttet! La det gjerne ligge i kjøleskapet noen dager. 

TIPS: Slik deler du mangoen: Skjær av endene. Se hvilken vei den flate steinen går, skjær av så stort stykke som mulig langs steinen, del denne i små biter uten å skjære gjennom skallet, vreng litt på biten, og brekk av bitene..

0 comentarios :

Publicar un comentario