lunes, 30 de septiembre de 2013

Papaya mirakelfrukten

Papaya er kanskje ukjent for mange og en virkelig eksotisk frukt. Papaya kalles mirakelfrukt fordi den har egenskaper som gjør den til en verdifull medisinsk plante både innenfor moderne og tradisjonell medisin og legevitenskap. Det heter at ved å spise «a papaya a day, keeps the doctor away», eller ”a papaya a day keeps them from a baby a day». Da papaya i generasjoner er brukt I tropiske områder som et prevensjonsmiddel.


Hva er papaya frukt?

Papayaplanten kan bli opptil seks meter høy bare på et par år. Planten har store håndformede blad i en rosett i toppen av treet. Fruktene er spiselige og er pæreformete. De veier normalt fra ½ til 2 kg og kan bli opptil 6 kg. Fruktene er først grønne og blir gulgrønne når de er modne.
Papayaplanten dyrkes i områder med tropisk klima over hele verden. Plantene formeres med frø og vokser raskt.

Papaya – til hva?

Papaya deles i to og kjernen i midten fjernes. Den kan spises naturell direkte med skje eller deles i skiver og båter. Du kan dryppe noen dråper sitron eller lime over fruktkjøttet for å fremheve smaksaromaen. Frukten kan spises som dessert, alene eller som tilbehør til kjøtt og fisk. Umoden papaya kan brukes som grønnsak, stekt eller kokt.

Medisinske egenskaper

Papaya inneholder proteinspaltende enzymer, papain og cymopapain, som er gunstige for fordøyelsen.
Det er lite energigivende næringsinnhold i papayafrukten, mens den har et høyt innhold av vitamin C og A. Papaya er også rik på kalium, kalsium, magnesium, fosfor og jern.
Papaya virker fordøyelsesfremmende, bløtgjørende, antiseptisk, bakteriehemmende, sårhelende, avførende og menstruasjonsfremmende. Papaya kan da anvendes ved dårlig fordøyelse, magesår, magekatarr, galledyspepsi, pankreatitt, tykktarmsbetennelse, irritabel tykktarm, kronisk diare, dysenteri, mellomgulvsbrokk, halsbrann, innvollsorm, akutt prostatabetennelse, byller, vorter, sår, munnsår, blemmer på tannkjøttet, herpes zoster og hemoroider.
Papain er et proteinnedbrytende enzym som utvinnes fra melkesaften i umodne papayafrukter.
Bruken av papain har lange tradisjoner som et middel mot fordøyelsesproblemer. Det brukes blant annet mye i tropiske områder. Ulikt andre enzymer virker papain både i sure, nøytrale og basiske omgivelser. Papain blir også kalt «vegetabilsk pepsin».
Litt papaya blandet med honning og inntatt før maten kan forebygge mot halsbrann. Papaya kan inntas som frisk frukt, som saft, eller i tablettform. Papaya har også vist seg å virke på utvortes hemoroider. Papain kan hjelpe til å fortynne blodet og hindre at det levrer seg. Dersom man tar andre antikoagulerende midler, som blant annet Marevan, bør man bruke papain bare i moderate mengder.
Papains proteinfordøyende kraft gjør at papaya kan være til hjelp ved halsbrann og generelt dårlig fordøyelse. Blandet med litt honning og inntatt før maten kan det også forebygge halsbrann. Så hvis du er en av dem som ikke kan komme gjennom dagen uten en eller flere tabletter av et syrenøytraliserende middel, da er papaya et middel for deg. Papaya kan inntas som frisk frukt, som saft (en spiseskje når det trengs) eller som tabletter (en tablett inntil tre ganger daglig for å dempe symptomene). Papayatabletter fås kjøpt i Norge. Ved siden av å virke på dårlig fordøyelse, har de i noen tilfeller også vist seg å ha virkning ved behandling av utvortes hemoroider. Man tar normal en tablett hver tredje til fjerde time til hemoroidene eventuelt forsvinner, noe som kan ta inntil én uke (hvis kuren virker).
Papain kan også hjelpe til å fortynne blodet og hindre at det levrer seg. Det kan imidlertid øke den blodfortynnende virkningen av Marevan og andre antikoagulerende midler, så tar du slike midler bør du bruke papain bare i moderate mengder.

Historisk om papaya

Papaya er ofte nevnt i skriftene til de tidligste oppdagelsesreisende. Columbus observerte blant annet at de innfødte i Karibien kunne spise svært tunge måltider uten å få problemer med fordøyelsen hvis måltidet ble avsluttet med en dessert med papaya. Magellan så på frukten som en verdifull del i dietten. Chester French skrev om smertefulle magekramper som forsvant mirakuløst etter å ha spist papaya som han da ble gitt av innfødte i Guatemala. Mange observerte også den gang at innfødte mørnet seigt kjøtt ved å pakke det inn i papayablader og lot dem ligge over natten.
Alfred Vogel skriver i sin bok «Leveren som sundhedsregulator» at dersom man skal bo i tropiske eller subtropiske områder bør man spise papaya regelmessig da det avlaster leveren og bukspyttkjertelen og bidrar til å ta knekken på innvollsparasitter. Ved slike plager bør fruktene spises umodne eller halvmodne.
Den myke massen som omgir frøene blir brukt til å vaske ansiktet med der man gror papaya. Fregner, vorter og andre hudproblemer forsvinner etter en tids bruk. Da vet vi årsaken til at sydhavsdamer har så plettfri hud!

0 comentarios :

Publicar un comentario