jueves, 19 de septiembre de 2013

Stolte barn og nytt utstyr

Barnehjemmet Emaus i Altea ligger visavis Mercadona på N-332. Dette har vært redningen for mange barn siden  Francisco Nadal i 1979 kom tilbake fra Frankrike, etter mange års asyl fra Francoregimet.

For det var i Frankrike eventyret begynte. Den unge Nadal kom i kontakt med grunnleggeren av franske Emaus, Abbé Pierre. I sin takknemlighet for hva han hadde fått fra Emaus under vanskelige ungdomsår, besluttet Nadal at han skulle gjøre det samme i Spania. Valget falt på Altea.

Etterhvert har organisasjonen også fått støttepunkter mange steder i Spania. Da den økonomiske krisen startet i 2007, ble Emaus en av de første som ble rammet av sparekniven i offentlige overføringer. Man ble mer og mer avhengig av hjelp fra frivillige. Mange nordmenn har gitt penger til mat og utstyr, og det er ingen tvil om at menneskene på Emaus er nordmenn takknemlig for alt det engasjement disse har vist under kriseårene.
En av de viktigste ildsjelene i så måte er Elisabeth Strømsmoen, som gikk i front og laget en gruppe på fire damer, som legger mye tid i å samle inn penger til barnehjemmet. Før skolestart denne høsten, ga et norsk selskap for undervannsteknologi, Nortek, 5000 euro til barnehjemmet, øremerket til innkjøp av nytt skoleutstyr til barna som bor der.

Vi besøkte hjemmet og møtte en flokk forventningsfulle unger, som mer enn gjerne poserte med de nye ranslene sine. Nytt utstyr og nye skolebøker, det er ingen selvfølge for mange spanske barn i dag. Det er dessverre en sannhet at mange spanske skolebarn i dag får for lite mat pga familiøkonomien. Da er det bare godt å se engasjementet til Elisabeth og hennes gjeng, som har satt seg som mål å holde fryser og mathyller fulle på barnehjemmet. Elisabeth forteller at de til nå har samlet inn rundt 400.000 norske kroner, som i hovedsak har gått til å mette sultne barnemunner. Men noen ganger har hun også tatt med seg regningene for strøm og gass.

Problemet vil eksistere i lang tid framover. Med krisen ble også de sosiale problemene i samfunnet dypere. Mer kriminalitet, rus og psykiske problemer setter foreldre ut av spill, og barn blir overlatt til seg selv. Det er ingen grenser for hvilke tragiske historier mange barn har med seg på veien. Derfor er det godt og riktig at vi extranjeros bruker tiden til noe så nyttig som å hjelpe andre mennesker. Jo flere som hjelper, jo flere kan bli hjulpet.

0 comentarios :

Publicar un comentario