miércoles, 18 de septiembre de 2013

En gjenoppstått musikkform

Folkemusikken Flamenco, denne lidenskapelige musikken om kjærlighet og smerte, har vært spilt og sunget i Andalusia i over 500 år.


Folkemusikken Flamenco, denne lidenskapelige musikken om kjærlighet og smerte, har vært spilt og sunget i Andalusia i over 500 år. Det var sigøynerne som først brakte musikkformen til Spania  og de beste musikere kommer nesten alle fra denne folkegruppen. Flamencomusikken ble med på lasset til sigøynerne som dro vestover fra Rajastan i India. Du kan klart høre likheten mellom folkemusikken i denne indiske staten og flamencomusikken til sigøynere i Andalucia. Du hører klart likheten mellom en raga fra Rajastan og en flamencolåt fra Granada. Denne folkegruppen fra Rajastan bosatte seg lenge i Persia.  Til Spania kom de på slutten av 15. hundretallet. Etterhvert kom de i konflikt med den katolske kirken for på denne tida var inkvisisjonen i full gang. Alle som var anderledes tenkende  ble forfulgt og sigøynerne ble isolert i ghettoer. Inkvisisjonen tålte ingen avvik fra den sanne tro, den som de selv hadde definert, så dette ble begynnelsen til sigøynernes problemer i Spania. Flamenco´n ble lenge sett ned på  og kalt ukristelig musikk. Romafolket fikk snart et dårlig rykte i Spania, og det har de dessverre beholdt. Nettopp fordi de, gjennom lang tid,  har vært forfulgt gjenspeiler Flamenco´n sigøynernes  tristhet, sorg og smerte og blir ofte spilt i moll.  Musikken går rett i sjela på den som lytter. Som all folkemusikk kan den til tider virke monoton og repetitive. Men tar du deg tid til å lytte så vil du høre at flamencomusikk er for både sjel og hjerte.
Den består av tre hoveddeler:  Cante: sang, Toque: gitarspill og Palmas: håndklapping.  Det var kong Carlos III som i 1783 nedla forbud mot å forfølge sigøynerne og siden den gangen har flamencomusikken tatt av. I  tida mellom 1830 og 1936 var de  mange Cafés Cantantes (sangkafé) i Andalucia mektig  populære og her utviklet den klassiske flamencosangen Cante Jondo seg.  Denne sangen, cante jondo, betyr alvorlig og dyp. Her synges det, a capella,  med innlevelse og sjel om døden, om livets tristhet om religion og fortapelse.Det sies at cante jonde er selve flamencomusikkens hjerte og sjel. Og derfor er dette noe som virkelig tar på. Når sangeren har gitt sitt beste er han helt ferdig etterpå. Flamencoens røtter går rett tilbake til India. Går du på internett: youtube, og deretter på Rajastani  Folksongs så kan du høre dette. De to menneskegruppene er også veldig like av utseende så det er ingen tvil om hvor dette farende folket en gang kom fra! Aktuelt Spania har tatt en runde for å gi leserne noen tips om gode plasser å høre Flamenco. Vi har over tid vært sørover til Alicante og nordover til Valencia. Det ble en rik opplevelse som vi gjerne deler med våre lesere! Her har du noen godbiter. Selv om det kan bli litt langt å reise så er det absolutt verdt det!
Flamenco i Altea: El Raconet, Calle Calvari 1, tel. 96 584 2325. Her har de ikke alltid Flamenco så det er lurt å ringe først. Eieren selv spiller også flamencogitar og så sticker det innom andre som også spiller.
Flamenco i Benidorm: Tablao Flamenco Al Andalus. Restaurant med flamenco-show. Avenida Comunitat Valenciana 5, tel. 96 5858580.  Som regel flamenco hver kveld. Stengt på mandager. Mye turister.  Spiseplikt hvis du vil ha bord å se showet.
Flamenco i Oliva. Viva Espana sitt klassiske Flamenco- show.  Du må ikke lenger dra  til Granada i Andalusia for å oppleve ekte Flamencomusikk og dans.Hver lørdag aften og søndag  lunsj kan du høre det ekte sigøynerbandet Sensaciones og se dette navngjetne  Flamencoshow,  Viva España, mens du nyter et godt andalusisk måltid. Viva Espana restauranten ligger i Oliva. Dette er et av Spanias mest kjente Flamencoshows. Ikke et turistshow, men ekte adalusisk  folkedans med innlevelse og sjel. Hvor går veien:  Oliva er en liten by, nord for Javea, men syd for Gandia, på Costa Blanca nord.  Du kjører dit på motorveien AP7  på rundt 40 minutter. Avkjøring 61. Viva España ligger langs 332, landeveien.   For bordreservasjon og mere informasjon ring Jacqueline på 695 161 207. (www. viva-espana.net)
Flamenco i Valencia. Selv om det er Granada som er Flamencoens fødeby med en stor gruppe aktive sigøynere som spiller og synger Flamenco over hele verden. Selv om Granada ligger foran så ligger Valencia i dag ikke langt etter.   Aktuelt Spania har vært der og besøkt  noen av de beste, små flamencokaféene i byen. Det ekstra fine med disse småstedene med rundt femti tilhørere er at flamencospillerne, danserne og sangerne ikke spiller for publikum. De er i en annen verden, et sted i landet bortenfor hvor de gir hele sin sjel til musikken. Begeistringen, tilropene og applausen er av mindre viktighet. Viktigst for flamencoutøveren er å få fram sitt budskap.
Café del Duende, Calle Turia. Torsdag, fredag og lørdag begynner de å spille flamenco´n kl.  23.30, søndag alrede kl. 20. Etter manges mening,, det beste stedet I Valencia. Mer informasjon på:
duende@cafedelduende.com  
La Bulería, Tablao Flamenco med meny. Calle Obispo Jaime Pérez, tel. 96 3153058. Ligger I nårheten av Ciudad de las Artes y Ciencias. Er litt mer turistpreget enn Café del Duende, men vel verdt et besøk. Dette var litt om en ekte del av den spanske folkesjela. Noe som kan bli en utrolig fin opplevelse!  Enjoy!
 

0 comentarios :

Publicar un comentario