lunes, 30 de septiembre de 2013

Villajoyosa på turistjakt

Mens nabobyen Benidorm utviklet sin turisme helt fra 1950 tallet, var Villajoyosa fornøyd med sine sju sjokoladefabrikker, en fiskeflåte bestående av 80 fartøyer og eget jordbruk. Først nå, mange tiår senere, byr byen seg frem for turisme.

Det skyldes et sterkt behov for å utvikle byens næringsliv. Nå har byen bare tre sjokoladefabrikker og kun et tyvetalls fiskebåter igjen. Derfor trenger Villajoyosa arbeid til flere av sine mer enn 30 000 innbyggere.

Ifølge byens ordfører, Jaime Lloret, tilbyr de turistene ro og fred, kulturelle opplevelser og 14 kilometer med sandstrand.
  • Dessuten har vi massevis av solrike dager og et klima dere ofte lengter etter, smiler Lloret. Han er født og oppvokst i byen, og har hele sin familie her. Derfor kjenner han alle byens fasetter.
  • Vi ønsker oss spesielt norske turister fordi de er kultiverte, velutdannede og ofte velstående, sier han. - Flere nordmenn har allerede kjøpt seg hus i gamlebyen her og rehabilitert dem. Nordmennene virker å like det livet vi lever her, og mange av dem integrerer seg på en god måte.

Helseturisme

Ifølge ordføreren har byen tradisjonelt sett ikke brydd seg særlig om turistene. De, som ville jobbe i den bransjen, fant seg lett arbeid i Benidorm. Men han ønsker ikke at Villajoyosa skal konkurrere med Benidorm. – Nei, sier han, vi skal komplementere det nabobyen har å by på.
Byens myndigheter samarbeider allerede med de norske helseinstitusjonene, Vista Mar og Solgården om å styrke helsetilbudet i byen. Ifølge felles planer ønsker man å bygge opp et norsk sykehus som hovedsakelig vil kunne tilby rehabilitering. Dessuten ønsker man å grunnlegge en sykepleiehøgskole hvor sykepleiere kan videreutdanne seg.
  • Slik kan Villajoyosa bli et attraktivt sted også for helseturisme, sier Lloret. Han innser at kommunen må samarbeide med det private næringslivet og nevnte institusjoner for at man skal kunne nå disse målene. – Vi kan hjelpe til og legge til rette, sier han, men vi trenger ekstern finansiering. 
Likevel ønsker han ikke noen eksplosiv turisme i byen. Planen er å øke antall hotellsenger fra 700 til 2000. Villajoyosa har i dag tre hoteller. Lloret ser for seg at byen kan romme to hoteller til uten å miste sitt særpreg.  

Stor utstilling 2014

Villajoyosa er en gammel by. Opp gjennom historien har kjente folkeslag erobret den i tur og orden; først fønikere, så romere, senere korsfarere og muslimer eller «moros» som spanjolene kaller dem. Alle har de etterlatt seg minnesmerker, for eksempel Sant Josefs tårn tre kilometer øst for byen. Tårnet stammer fra romernes tid i området. Dessuten kan man se den gamle muren rundt gamlebyen og dens kirke. Dessuten arrangerer byen fortsatt festivalen «Moros y Christianos» til minne om da de kristne vant byen og Sør-Spania tilbake.
Men en spennende fortid gir ikke nødvendigvis levebrød for dagens innbyggere. Derfor planlegger kommunen en stor utstilling sommeren 2014 som skal speile byens historie. Det skal være et samarbeid mellom ulike museer i byen og bli del av en kulturell vandring gjennom dens sentrum. Blant annet skal Valors sjokolademuseum inngå som en del av utstillingen. 
 

Dykketurisme

Byens tradisjonsrike havn gir også grunnlag for ulike sportsaktiviteter som seiling og kajakkpadling. Like utenfor kysten ligger det et gammelt vrak fra romersk tid. Vraket ligger på ca. 25 meters dyp og skal inneholde flere beholdere som romerne fraktet ulike varer i. Denne måneden sender man dykkere ned for å undersøke vraket og mulighetene for å starte dykkerturisme dit. Planen er å tilby dykkere å besøke vraket fra og med neste sommer. 
 

0 comentarios :

Publicar un comentario