lunes, 31 de marzo de 2014

En litt gal, dansk komedie



Tittelrollen spilles av Solveig Tømte som  grevinne Schnob von Plattenjuhl. Hun har to voksne barn, - datteren fra Amerika, spilt av Karoline Hoelstad  og Herbert, sønnen spilt av Knut Soleng. Grevinnen er slett ikke sikker på om barna hennes fortjener den store arven som enken en gang vil etterlate seg på godset Augenfryd. Datter Daisy har nemlig ikke vist seg på godset siden grevens begravelse for 25 år siden og ankommer nå hastig, med krokodilletårer, fra USA. Sønnen Herbert,  en tyv og løgnhals av rang,  er egentlig nektet adgang til godset etter at han solgte en ekte Rembrandt for 1.500 kroner. (Den var verdt flere millioner). Både datteren Daisy og broren hennes misliker mor til de grader og er kun interessert i å få så mye som mulig av arven. Begge barna blir levende godt fremstilt og deres grådighet og forakt for mor kommer klart frem.
For å få  en større arv tropper bror Herbert opp med sin venn Tage, utkledt som ”Bror fra USA” Denne broren introduseres til familien,  advokaten og tjenestefolkene. Ingen tror på historien, men for å forbedre sin posisjon m.h.t. arven, sender Herbert stadig nye slektninger på døra: bror fra Tyrol, bror fra Stange og søster fra Haugesund;  og alle er den samme vennen Tage, utkledt i forskjellige gevanter! Bror Tage spilles av Remy Irgens, og her når komedien de store, gale høyder! Publikum satte pris på Bror Tage  og det var tydelig at Remy Irgens likte sin multi-kulti rolle. Og som søsteren fra Haugesund var han virkelig fornøyelig.

Grevinnen er ikke lett å lure!
Nei, Grevinne Schnob von Plattenjuhl er ikke hverken dum eller godtroende! Hun vet at de kjære barna hennes ikke er glad i henne, men bare glad i arven. Derfor simulerer hun at hun er død! Nå vil hun se om de sørger etter henne og om de er verdige til å arve henne. Solveig Tømte gjør en flott jobb som grevinnen. Hun går igjen og viser seg for de etterlatte og slik hun får se hvordan barna grådig forsøker å sikre seg godset. Solveig Tømte spiller både grevinne og gjenferd med overbevisning. Tilslutt vinner hun ved å gjøre barna arveløse.
To andre roller som er meget godt spilt er kammertjeneren: Tom Bjørnø og oldfruen: Tone Ørnebo
Kammertjener Laurits, er egentlig en  snill, men dum drukkenbolt som går rundt på scenen og tømmer flasker. Ikke er han helt god i hodet og tar, for et godt ord, ned børsa som henger på veggen og går på jakt rundt på godset. Han ser dyr overalt, skyter først og spør etterpå. En dag nedlegger han grevinnens pelsmuffe som han tror er en rotte. 
Oldfruen, Alvine, er meget skarp prøver å holde en viss orden i grevinnens galehus. Hun er, sammen med fruens advokat,  de mest normale i hele stykket.
Men; - Eureka:  Ingen vet  at godsets tusseladd, kammertjener Laurits og oldfruen i de seneste ti år har spilt grevinnens formue bort i whist med Børge Olsen (som også utgir seg for å være den nye sognemedhjelperen) – spilt av Odd Arne Vorland. Godset er på falittens rand noe som skaper ennå flere forviklinger!
Stykket er meget morsomt og noe sprøtt og alle kunne sine replikker. Godt amatørteater som ble meget godt mottatt av publikum som satte stor pris på Grevinnen som Går Igjen og Igjen.
Iscenesatt av Marianne Hoelstad. Og skrevet av den danske humoristen Knud Erik Meyer Ibsen.

0 comentarios :

Publicar un comentario