martes, 4 de marzo de 2014

Mellom skapelse og død

Den franske filmskaperen, forfatteren og billedhuggeren Eric Doireau er for tiden aktuell med skulpturutstilling i Villajoyosa. I byens kulturhus finner du hans kunstneriske uttrykk.



Til tross for sine 52 år er Eric en fersk skulptør. Det er først de tre siste årene han har beskjeftiget seg med billedkunst, først maleri og tegning, senere også skulptur. De var da han oppdaget at skulptering lå for ham.

Jeg jobber aldri lenge med de ulike skulpturene, men underveis i prosessen er det akkurat som om skulpturen får sitt eget liv og påvirker det uttrykket den får, sier Eric.

Han lyser av engasjement og selvtillit der han vandrer gjennom de vakre salene som nå rommer hans skulpturer. Skulptøren vet at han fortsatt har mye teknikk å lære, men han har stor tro på sitt eget kunstneriske uttrykk. Eric forteller at han kunstnerisk sett drar store fordeler av sitt tidligere virke som regissør i Paris, og de 15 årene han bodde i Karibien. Der brukte han mye av tiden til å skrive romaner. Kun to av disse er utgitt på fransk. Den ene romanen er en parodi på det kommunistiske styret på Cuba. Han er svært kritisk til dette regimet som han mener dreper folks evne til å styre og ta ansvar for eget liv. 

Den guddommelige kvinnen
Skapelse og kvinnelig fruktbarhet er sentrale temaer i hans kunst. De fleste skulpturene han har laget av kvinner er hvite. En av skulpturene viser en høygravid kvinne, og det er nesten med ærefrykt han stryker skulpturen over den svulmende magen. Eric er svært negativ til moderne kvinnefrigjøring. Han mener kvinnens plass er i hjemmet, hvor hun skal gi omsorg til barn og ektemann. – Kvinnen skal slippe å kjempe om plass og posisjon i samfunnet, sier han. - Hun skal få leve i fred i den hjemlige sfære, og det er mannens ansvar å beskytte henne og barna, tilføyer han.

-Men hva hvis mannen mishandler henne? Han innrømmer at kvinnen da er i en utsatt posisjon, men understreker at kvinnen ved skilsmisse skal ha rett til halvparten av boet, slik loven i Frankrike nå krever. 

0 comentarios :

Publicar un comentario