viernes, 14 de marzo de 2014

MATSPALTEN


Appelsiner er godt til mye ulik mat. Du kan ha biter eller båter av appelsin i salat, i gryteretter, eller lage selvstendige retter av appelsin.

Karamell appelsiner som i Valencia
Naranjas de Valencia con caramello
Appelsinlundene i Valencia regionen forsyner hele Europa med denne deilige, friske og saftige frukten. Her i Spania er vi heldige og kan nyte ferske appelsiner året rundt. Denne desserten er enkel og kan gjøres i stand dagen i forveien, eller lages samme dag. Det er en frisk og smaksrik opplevelse  etter et godt måltid. Den kan serveres alene eller sammen med vanilje eller sjokolade is. 
4-5 personer

4 store saftige appelsiner
250 gram sukker
3 dl vann
4-6 ss mandelflak, ristet
Skrell appelsinene, og skjær dem i båter over en bolle for å fange opp saften. Fjern de hvite hinnene som kan være litt bitre. 
Ha halvparten av vannet og alt sukkeret i en kjele over middels varme. Rør til sukkeret er oppløst, Kok opp til laken er blitt dyp gyllenbrun, uten omrøring. 
Ha resten av vannet i gryten, obs! Karamellen spruter!! Rør til karamellen løser seg opp. Ta deretter gryten av varmen, og avkjøl raskt. 
Hell karamellsausen over appelsinene. La retten stå tildekket minst ett par timer til avkjøling før servering. 
Dryss over ristede mandelflak før servering. 

Appelsinkake
En fantastisk god kake. Den holder seg like fin mange dager i kjøleskap. 

2 appelsiner, kokt
125 mandler, skåldet og malt
125 gram hasselnøtter, malt
100 gram sukker
100 gram honning
5 egg
2 ts bakepulver
2 ss sitronsaft
100 gram sjokolade
50 gram smør
Kok appelsinene i vann i 30 minutter. Ta dem ut av vannet og avkjøl. Ha appelsinene i en blender og mos. Pisk eggene til eggedosis, og tilsett malte nøtter, mandler, sukker, honning, bakepulver og sitronsaft. Rør godt og tilsett appelsinblandingen. Ha alt i en smurt springform og steke ca. 1 time i 170 grader. Avkjøl kaken og pensle med sjokolade smeltet i smør. Dryss over litt revet appelsinskall. 


Appelsinmarmelade
En herlig og god hjemmelaget appelsinmarmelade som kan anbefales på det sterkeste. 

1 kg appelsiner, gjerne blodappelsiner
500 gram sukker, erstatt gjerne litt av det med honning
1 kanelstang
1 vaniljestang

Stikk mange hull i appelsinene med en gaffel og legg dem i kaldt vann. La dem ligge 3 dager. Rasp skallet av appelsinene, og del fruktkjøttet i biter. Kok appelsiner, sukker og krydder i ca. 30 minutter. Ha den varm over på rene og tette glass. 

0 comentarios :

Publicar un comentario