viernes, 14 de marzo de 2014

Søvn og melatonin


Vi har alle vært der… den natten hvor tankene bare flyr og søvnen er ikke i nærheten av å inntreffe. Man snur og vender på seg til man er så sliten av man sovner av utmattelse fremfor noe annet. Definitivt ikke den beste måten å sovne på.

Melatonin er et hormon som lages naturlig når mørket inntreffer. Utskillelsen starter så fort solen går ned og er på sitt høyeste hos de fleste i 4-tiden om natten. Desto eldre man blir desto mindre produksjon av dette søvnhormonet, og allerede i puberteten begynner melatoninnivået å falle.

Det finnes et tilskudd som ligner på dette hormonet og heter for enkelt skyld MelatonIn det også. I Norge kreves det resept, men her i Spania selges det fortsatt over disk. 

Mange har godt utbytte av å innta Melatonin. Det kan være ved nattjobbing, utenlandsreiser (jetlag) eller simplethen for å innta en god søvnrytme.
I motsetning til innsovningstabletter, sløves ikke hjernen av Melatonin. Det er heller ikke avhengighetsdannende. Og siden den virker når det er mørkt, kan Melatonin tilskudd tas om man våkner midt på natten og har problemer med å sovne igjen.

 I tillegg til å ta Melatonin, kan det være lurt å tenke på noe mer for å hjelpe søvnen:
Unngå kaffe og alkohol på ettermiddagen
Spis lette måltider på kvelden så kroppen slipper å bruke mye energi på å fordøye tung mat
Følg en rutine hver kveld
Ikke sitt foran pc eller tv rett før leggetid. Det blå lyset som skjermenen gir fra seg virker oppkvikkende på hjernen.
Unngå stoffer som kan virke stimulerende (sukker, ginseng, maca) etter kl 17

Jeg ønsker alle en god natts søvn!

0 comentarios :

Publicar un comentario