viernes, 14 de marzo de 2014

Forsørger 100 familier



Med den økonomiske nedgangen, og spesielt med dagens opptrapping av krisen flere og flere mennesker med lav inntekt i Spania, og Valencia er blant de autonome lokalsamfunn i kritisk tilstand. 
Den økonomiske nedgangsperioden i Spania startet med finanskrisen i 2008. Den enorme satsingen på  boligmarkedet, gjorde at bråstansen i kredittilførselen rammet Spania spesielt hardt. En overoptimistisk investeringspolitikk basert på lån falt sammen som et korthus på noen uker, og pessimismen overtok. Hundretusener, spesielt i byggebransjen, mistet jobben, men ringvirkningene førte til at også andre ble rammet, og totalt sett toppet ledigheten seg i fjor med rundt 27 prosent registrert ledighet. Det er vanskelig å fastslå hvor stor ledigheten egentlig er. Mange har gitt opp å registrere seg, fordi de likevel ikke får noen trygd, mens andre har registrert seg og tar strøjobber der disse finnes. Uansett har veldig mange familier blitt rammet av ledighet i et land, nesten uten et sosialt sikkerthetsnett. Gjeldstyngede kommuner har liten evne til å hjelpe de nødstilte, og derfor blir hjelp på frivillig basis mer og mer viktig.
På Costa Blanca er det flere som gjør en stor innsats for å hjelpe andre. Nordmenn er sterkt engasjert i mange av disse prosjektene.  Vi har vært med Wendy den Hartog og Els van Dooren fra hjelpeorganisasjonen AVSN (Asociacion Valenciana de Solidaridad con los Niños) på handletur til Makro i Finestrat. Makro yter sin skjerv ved å gi hjelperne store rabatter på innkjøp.  En stor handletur 1 gang pr måned bidrar til å holde liv i mer enn 100 familier, hvorav mange med små barn,  i La Nucia samt barnehjemmet Emaus i Altea. Fire fullpakkede traller er med å fylle opp matlageret som organisasjonen har i La Nucia.  Blant de norske giverne, er Peer Gynt Golfklubb og Lions avdelinger på Voss og Stord.  Golfklubben har samet inn mer enn 3000 euro siden desember, og det var blant annet disse pengene som gikk med til innkjøpet på Makro. Men det er ikke bare mat AVSN hjelper til med. Alt det grunnleggende en familie trenger for å overleve, kan man be om hjelp for. Wendy legger ikke skjul på at nordmenn er viktige bidragsytere. Det er nesten utelukkende nordeuropeere som er givere.  Selv om mange spanjoler fortsatt sitter godt i det, er de lite villige til å hjelpe, selv om de fleste av mottakerne, faktisk er deres egne landsmenn. Litt av et tankekors egentlig.   Men det skal ikke være noe argument for at ikke vi kan hjelpe. Vi ser at pengene kommer fram dit de skal. Vil du være med å hjelpe nødstilte barnefamilier i Valenciaregionen, kan du f.eks støtte med et beløp pr mnd. Selv 5 euro pr måned vil være et tilskudd disse vil ha glede av. Ønsker du å vite mer om denne organisasjonen, kan du besøke websiden deres: ayudaninos.org. Der finner du det du trenger av opplysninger og hva du eventuelt gjør for å hjelpe. 

0 comentarios :

Publicar un comentario