viernes, 14 de marzo de 2014

Mange sa han var verdens beste!



Paco de Lucía, Spanias og kanskje verdens ypperste flamenco-gitarist er død, bare 66 år gammel. Han døde plutselig av hjerteslag. Har du hørt ham så glemmer du ham aldri. Paco vokste opp i sigøynerkvarteret Bajadilla  i Algeciras, syd i landet. Hele familien spilte og sang som de har for vane hos sigøynerne i Spania. Derfor fikk Paco sin første gitar da han var seks år. Faren sørget for at drengen øvet hver dag. I denne bydelen var det vanlig at de unge øvet seg i å synge Flamenco og spille gitar.
De mange timene med øvelser  bar frukter for da Paco var 14 år vant han den internasjonale konkurransen i Flamencospill i den spanske byen Jérez  de la Frontera. Her oppdaget José Greco gutten og ga ham jobb som 3. gitarist i sitt orkester. Dette var en fantastisk sjanse for Paco de Lucía og nå dro han med Greco´s orkester rundt i verden. 
Sitt store gjennombrudd som Flamencospiller  fikk Paco i 1960 årene da han traff den berømte Camarón de la Isla. Sammen spilte de inn 10 album med Flamencomusikk og de brakte også elementer fra Jazz, Rock og Pop inn i Flamenco. I 1970-årene dannet han et band med sine to brødre Pepe og Ramón samt tre andre musikere. Her brakte de inn boksetrommen El Cajón fra Peru og den er nå blitt en fast del av Flamencomusikken.
Da han en gang ble spurt om å forklare Flamenco-musikk sa Paco de Lucía: Du må skjønne at sigøynerens liv er anarki. Derfor er Flamencomusikken uten den disiplinen som dere er vant til. Vi organiserer og planlegger ikke og har alt klart i hodet. Vi går ikke på skole for å lære om musikken vår. Vi rett og slett lever. Musikken er en del av livet vårt. Og sånn er det. Og flinke musikere vil bruke tid på å lære de unge som viser talent hvordan de skal spelle Flamenco.

Det er ikke tvil om at Paco de Lucía har tilført Flamencomusikken mye nytt og gjort den ennå mere hørbar og melodiøs.  Ialt ga Paco ut 33 LP´s og CD´s. Boston University og Universitetet i Cadiz utnevnte Paco de Lucía til æresdoktor. I 2004 ble han tildelt Prinsen av Asturias-prisen for sitt arbeide med Flamencomusikken.
Blant  Flamencofans ble han regnet som den største gitaristen i sin genre. Hans brå død er en tragedie for denne musikken. Veldig trist at Paco de Lucía skulle gå bort så tidlig.

0 comentarios :

Publicar un comentario