lunes, 31 de marzo de 2014

LØK


Her i Middelhavslandene spises det 5 ganger så mye løk som i Norge. De har lang tradisjon på å lage mat både i og ved siden av annen mat. Det finnes uansett mye løk i Spania så da er bare å øke forbruket for det er svært sunt! Det forskes mye videre også på løk. Det forskes blant annet på å finne sorter som er spesielt sunne samt milde og gode slik at vi kan spise mye av dem, også i rå tilstand. Så forskes det selvfølgelig på hva løken gjør godt med kroppen vår.


Hva er løk?
Løk er en plantefamilie som omfatter 30 planteslekter med mer enn 600 arter. Vanlig løk, eller kepaløk, sjalottløk og hvitløk kommer alle fra familien Allium. Løkfamilien ble tidligere regnet til liljefamilie. Løk blir kalt fattigmanns trøffel. 

Løkplanten har linjeformede blad og blomster i tette skjermer. De fleste løkarter er solelskende planter og trives i sandrik, veldrenert jord med noe leire. Mange arter i løkslekten er blant våre beste hageplanter. De som blomstrer på vår og sommer trives dårlig med andre planter da de visner like etter blomstringen. Mange av disse er fine til snitt og tørking. 

Bruken av løk

Gjennom historien har det blitt felt svært mange tårer grunnet løkens nærvær. Vi kjenner løken fra for over 5000 år siden. Det var da kineserne og egypterne som da dyrket løken. Løken var en høyt verdsatt grønnsak både mens man levde og i døden. Faraoen Tutankhamon skulle ikke mangle løk på vei til dødsriket. Han fikk derfor med seg en hel haug løk da han ble lagt i gravkammeret. De hundretusener som bygget pyramidene i Egypt fikk sin lønn i ubegrenset tilgang til løk.

Det er ofte ulike typer løk du finner i butikkene i ulike land. Noen sorter tåler bedre kulde og selges derfor mye i Skandinavia, mens andre sorter tåler bedre varmen, og selges derfor i sydligere land. 

Vi bruker løken i dag mye i matlaging, og kan med fordel bruke mye mer løk også ved siden av mat. Når du varmebehandler løken blir den mildere i smaken og er lettere å spise mer av. 

Helsefordeler med løk

Bioforsk har de siste årene forsket på helsebringende stoffer i løk. De har nylig lagt frem en liste over helse fordeler: 
  • Forebygger hjerte- og karsykdommer
  • Reduserer kolesterolnivået i blodet
  • Motvirker at blodet klumper  seg, og reduserer blodtrykket
  • Beskytter mot mange former for kreft
  • Er bakteriedrepende, et aturlig antibiotikum. Motvirker benskjørhet
  • Bra for astmatikere og allergikere
  • Har antidiabetisk virkning

Alle typer løk er sunne selv om det er noen variasjoner. Rød løk ligger nok litt i tet da den inneholder også antocyaner, som er det røde fargestoffet vi også finner i noen bær. 

Det er de organiske svovelforbindelsene som blant annet er godt for hjertet og virker hemmende på bakterier. Flavonoider, en gruppe antioksidanter, virker krefthemmende og dreper sopp og bakterier. Fruktaner, løkens lagringskarbohydrat, bidrar til god tarmhelse. 

Løken er sunn både fersk, stekt eller kokt. 

Svært farlig for hunder og katter

Vanlig løk og til en viss grad også hvitløk kan være livsfarlige for hunder og tamkatter. Løk inneholder tiosulfat som kan føre til nedbryting av røde blodlegemer hos dyrene. Mange valper dør da de får i seg mat med blant annet løkpulver, som barnemat. Husk hunder og katter har det best med mat som er beregnet for dyr!

0 comentarios :

Publicar un comentario