viernes, 14 de marzo de 2014

Kroppen er ferskvare


Kirsten Wold Borgersen er fysioterapeut og manuellterapeut. I fjor jobbet hun hos Fysiakos i ett år. Nå er hun tilbake på en liten jobbuke hos Fysiakos igjen.


Vi spør Borgersen hva en fysioterapeut egentlig gjør? Fysioterapeuter behandler mennesker med skader og sykdommer i bein, ledd, muskler, sener og nerver. Det betyr at vi har mye kunnskap om sykdom og plager og om kroppens bevegelser og funksjoner. Vi kartlegger pasientens behov for behandling, opptrening og rehabilitering. Målet vårt er at pasienten utvikler, gjenvinner eller holder ved like funksjonsevnen, og dermed forbedrer helse og livskvalitet. 

Hvordan kan fysioterapeuten vedlikeholde funksjonsevnen? Her peker du på et stort og viktig poeng. Kroppen vår kan sees som en ferskvare. Dersom den ikke blir tatt vare på blir den dårlig, akkurat som matvarene i ferskdisken. Når man er ung går ting av seg selv. Etter hvert som vi blir voksne og særlig  ‘godt voksne’ forandrer kroppen seg. Da trenger man mer trening og behandling for å vedlikeholde fleksibilitet og styrke. 

Er det smart å gå jevnlig til fysioterapeut for å forebygge plager? Ja, det kan være lurt, særlig dersom du har tendens til å få tilbakefall av plager, eller du føler deg stiv i ledd og muskler. I tillegg får du råd om hvordan du selv kan bidra til å ta vare på ‘ferskvaren’ din.  Å motivere og veilede pasienten er en viktig del av vårt arbeid. 

Du er utdannet manuellterapeut, kan du si litt om hva som skiller en manuellterapeut fra en fysioterapeut?  En manuellterapeut har tatt et klinisk masterstudium for fysioterapeuter og er spesialist på muskel-skjelettsystemet. Vi mener vi både tenker og gjør mye av det samme, men en manuellterapeut er trent til å jobbe enda mer spesifikt, både med undersøkelse og behandling, og er god til å skille mellom vanlige plager og farlige sykdommer. 
Kan du gi noen eksempler på hvordan dere jobber? Ja, for det første trenger du ikke å ha med deg henvisning fra lege for vi skriver selv ut disse, og vi kan henvise til spesialister som røntgenundersøkelser, ortopeder, nevrologer, revmatologer m.m. Vi kan også sykemelde pasienter. Hvis du er uheldig å pådra deg et kink i nakken så kan du gå til manuellterapeuten og få justert leddet slik at funksjonen og bevegeligheten blir normal igjen ganske fort. Og hvis du er plaget med slitasjeforandringer og føler deg stiv i ryggen, nakken eller andre ledd av denne grunn, så vil manuellterapeuten trykke og tøye på leddene slik at du blir mykere.

Hva slags annen behandling kan man få hos fysioterapeuten? Der hvor jeg skal jobbe nå har vi et bredt utvalg av dyktige fysioterapeuter med ulik kompetanse. Her får man akupunktur, massasje, tøyning, elektroterapi, lymfedrenasje, og sist men ikke minst – trening av din ferskvare! 

0 comentarios :

Publicar un comentario