lunes, 31 de marzo de 2014

LØK


Løk finnes i mange ulike slag, og mange ulike farger og fasonger. Vi gir deg oppskrift på flere spennende varianter for bruk av løk. Lettvint og godt tilbehør eller selvstendig e retter.

Ovnstekt løk

Så enkelt det kan bli! Her får du spist løk og slipper kutting og tårer. Supergodt tilbehør til grillmat eller stek. Godt egnet også til lammestek, eller tapasbordet. Bruk da gjerne så små løk som mulig. 

4 rødløk
1 stilk timian fersk, finhakket
100 gram smør, mykt
Salt og pepper

Skrell løkene og lag et kryss i toppen. Løken skal holde sammen, så krysset skal ikke være helt gjennom. Legg dem i ildfast form og strø over litt salt. Lag smøret med timian og pepper. Ha smøret i krysset på hver enkelt løk og stek deretter i ovnen i ca. 25 minutter. 

Saltbakt løk

Her kan du legge på løk av ulike størrelse og slag. Vi har valgt småløk og hvitløk. Morsomt, godt og utrolig rask å forberede. 

10 -20 småløk
10 -20 fedd hvitløk
200 -300 gram grovt salt

Ha saltet i et fat du kan sette i ovnen og legg løk og hvitløk i saltet. Sett inn i ovnen ca. 25 minutter ved 200 grader. 

Løkmos

Løkmos kan brukes som tilbehør til så godt som all mat. Godt tilbehør med god smak. 

4 løk, finhakket
2 ss smør
2 ts hvetemel
1 ½ dl matfløte
Salt og pepper

Ha smør i en stekepanne med løken. La det surre på lav varme inntil 10 minutter. La løken bli blank og fin uten mye farge. Dryss over melet og rør inn. Bruk deretter fløten til å spe mens du rører. La blandingen koke opp og la det hele trekke noen minutter. Smak til med salt og pepper. Bruk stavmikser eller foodprocessor og kjør til en jevn og glatt mos. Server løkmosen ved siden av kjøtt eller bruk den som et speil på tallerkenen før du legger på annen mat. 

Kyllingsuppe med løk

Kjempegod suppe med god thai smak. Du kan også variere krydder og smaker etter hva du både har tilgang til og hva du liker. 
6 kyllinglår
1 gulrot, i biter
1 løk, i biter
50 gram selleri, i biter
¼ purreløk, i biter
3-4 stilker timian
4-5 fedd hvitløk
1 laurbærblad
2 sitrongress stilker
5 limeblader (ev, skall av 1lime)
1 rød chili
50 gram galangal (blå ingefær)
50 gram ingefær, raspet
1 brokkoli, i små biter
Salt og pepper
Koriander, frisk
Lime, saften
Cayennepepper

Bruk en stor kjele og legg i kyllinglår, gulrot, løk, selleri, purre, hvitløk, ingefær, galangal, limeblader, sitrongress, laurbærblad, timian og chili. Fyll opp vann så det så vidt dekker alt. Kok opp og la det trekke på svak varme like under kokepunktet i 4 timer. Ta ut kyllinglårene og avkjøl litt før du plukker kjøttet i småbiter. Legg kyllingen tilside. Smak til kraften med mer krydder om nødvendig. 
Kok brokkolien møre i vann og mos til en glatt purre og tilsett noe salt og pepper. 
Jevn kyllingkraften med kokoskrem og tilsett brokkolipureen, limesaften og cayennepepper. Kok opp og bruk stavmikser for å få en glatt og fin konsistens. Server med kyllingkjøttet. Dryss over litt frisk koriander og en skje kokoskrem. 

0 comentarios :

Publicar un comentario