Aktuelt Spania

La mejor revista de Marina Baixa para el mundo escandinavo.

Aktuelt Spania

La mejor revista de Marina Baixa para el mundo escandinavo.

Aktuelt Spania

La mejor revista de Marina Baixa para el mundo escandinavo.

Aktuelt Spania

La mejor revista de Marina Baixa para el mundo escandinavo.

Aktuelt Spania

La mejor revista de Marina Baixa para el mundo escandinavo.

lunes, 29 de julio de 2013

Fornuften er en sjælden vare. Enhver som ejer den, bør spare. -Piet Hein

Golf, en alvorlig sak.
Ja, det er i hvert fall det inntrykket vi sitter igjen etter at vi forleden tok for oss et av disse golfbladene.  Språkbruken alene fikk oss til å tenke de gamle ”medisinmenns” mumling.  Og mikser vi dette sammen med ”placeboeffektene” vi omtalte i forrige nummer vedrørende utstyrskjøp, kommer vi fort tilbake til utgangspunktet for golf.; nemlig, at man skal spille ballen som den ligger og banen slik den er.  At noe så enkelt kan gjøres så vanskelig?  Dette fikk oss til å tenke han som sa at ”livet er såre enkelt.  Det er bare menneskene som gjør det så forbannet vanskelig”.   Går vi videre og tar med at det i golfreglene setter for eksempel begrensning på hvor langt en ball tillates gå, kan man begynne å undres på hva alle ”honørordene” om hvilke køller man bare må ha for å bli bedre, er til. 
Og når det gjelder det ovenstående sitat fra golfreglene, så kan ikke dette tolkes på annen måte enn at ”ballplassering”, for eksempel, egentlig er en oppfordring til å ”jukse” litt, snarere enn å spille i golfsportens ånd.  Det står i sammenhengen også at for å gjøre hva som er ”fair”, må man å kunne golfreglene.  En oppfordring vi gjerne bringer videre nok en gang.

Og så må vi ha det litt moro.
I golf finnes det et utall måter å regne poeng og/eller andre handicaptellende rariteter på.  En av de siste ble praktiserte forleden; nemlig, å regne antall slag per euro.  Og de tre beste svensker denne dagen, fikk følgende ”score”:  Janne 3,36 slag/euro, Olle 2,32 og Ville 1,84.  Regner man dette over i pris i euro per slag, ble det: Janne med 0,29 euro/slag, Olle 0,43 og Ville 0,54.  Da ser man fort hvem som fikk mest for pengene denne dagen.  Og da er det bare å regne ut, eller gjette, hvem av disse tre som spilte best.  Det blir fort dyrt å spille bedre enn sitt hcp for å si det på den måten.  Så er det flere som har kommet på andre eller flere måter å gjøre sånt på, ser vi gjerne at man deler det med oss andre.  Neste gang har ovennevnte gruppe tenkt at alle deltakere skal spille fra hcp 36.  Også en morsom variant som vi har omtalt tidligere.

Kjempetilbud – Grip sjansen!
På denne tiden av året flommer det nesten over av gode og rimelig tilbud på mange baner.  For ikke å si de fleste.  Det siste tilbudet vi fikk via det spanske golf forbundet forleden, var spill på tre mesterskapsbaner; nemlig, Valderrama, La Reserva (Sotogrande), Sotogrande og The San Roque Club.  Alle disse er baner de fleste drømmer om å få spille på en eller annen gang i livet.  Tilbudsprisen for å spille på alle fire inklusive buggy, var 710 euro.  Altså 177,50 euro per bane.  Dette står i rimelig sterk kontrast til vårt område, hvor spillere klager når de må betale 39 euro.  Men det er klart, er man vant til å betale 14 euro for et glass øl slik man kan oppleve å måtte betale i Portobanus, er vel 177,50 også akseptabelt skulle vi formode.  Så la oss ikke fortelle til noen om prisnivået her på kysten.  Tør ikke tenke på den dagen da baneeierne her i området finner ut at de kan doble prisene, miste 40 % av kundene, og likevel sitte igjen med høyere inntekt med ditto bedre plass både til spillere og banemannskap såvel som mindre slitasje på banene som resultat.  Tenk så avslappende.  For ikke å snakke om det forretningsmessig fornuftige.

Det blir mange baner etter hvert.
Tenker ikke på antall baner som bygges, men det antallet man har spilt på.  Selv uten å kaste seg på alle tilbudene.  En liten oppsummering så langt husk’n rekker før vi denne sommeren drar til Irland og Skotland for å spille noen runder, viste at det så langt i ”karrieren” har blitt 46 baner i Spania, 14 i Norge, 6 i Sverige, 4 i USA, og 1 i Dubai. Til disse kommer altså nå i juli, 2 i Irland og 3 i Skotland.  Og som en avslutning på turen til Skotland, skal vi overvære siste dag av ”The Open Championship” med tribunekapasitet på ca. 20.000 rundt omkring på banen.  Selv om det å være marshal på Open España som gikk på El Saler her nå i april var en opplevelse, ser vi ikke bort fra at The Open Championship” tross alt vil ha en litt annen dimensjon. 

Velkommen etter
Når vi leser i Dagens Næringsliv artikkelen om golf som en sunn aktivitet, kan vi bare si ”velkommen etter”.  Pussig noen ganger hvor lang tid ting kan ta før det når frem.  For det første er det logisk at det å bevege seg i friluft gir en positiv helseeffekt.  I tillegge finnes publisert mengder av vitenskapelig materiale over emnet.  Men nå har altså slik ”forskning” også nådd Norge.  Det som forundere oss, er hvordan alle slags undersøkelser nå skal hete ”forskning”.  Det har liksom blitt med dette som med så mange andre floskler i tiden; ordene har mistet mye av sin betydning og mening.  Men altså nå, og vi sakser: ”- Golf er en undervurdert helsekilde.  -  Helsegevinst med golf er mange”.  Og så kommer rosinen i pølsen som vi skrev om her i disse spalter allerede i 2010.  At vi ikke skrev om dette tidligere, har sin enkle begrunnelse i at disse sider ikke fantes tidligere.  Men som sagt, en god ting kan ikke sies for ofte, så vi gjengir hva vi leste: ”-  svensk studie av 300 000 golfere som viste at golf øker levetiden med fem år, uavhengig av kjønn, alder eller sosial gruppe man kommer av, med størst effekt blant de med lavest inntekt og utdannelse.”  ” -  viser også til andre studier som har avdekket at golf to til tre ganger i uken senker det totale kolesterolnivået, øker det gode kolesterolet HDL, reduserer det dårlige kolesterolet LDL, samt forbedrer kondisjonen, reduserer vekt, midjemål og fettmasse”.  ”Selv om golf er en idrett med moderat intensitetsnivå, er en golfrunde likevel å regne som en fullverdig treningsøkt. En studie i juleutgaven av anerkjente British Medical Journal ble det konkludert med at de som de som engasjerer seg i idretter med høy kardiovaskulær intensitet, blant annet sykling og roing, ikke hadde noen ekstra fordel på levelengde sammenlignet med å spille golf og andre idretter med lav kardiovaskulær intensitet.  Studien konkluderte med at den langvarige helsegevinsten stopper, og til og med kan reduseres om man løper mer enn 32 kilometer i uken. I følge studien har en golfrunde like positiv effekt på levelengden som en sykkeltur på 16 mil”.  Det varmer å lese at ”forskningen” har når det gjelder treningsmetoder og intensitet (endelig) har oppdaget det noen av oss andre har praktisert mer enn 50 år!  Så da er vi der igjen, med det at man ikke behøver ”å tenke nytt - når det holder med å tenke - - -”.  Det er derfor vi for egen del sverger til trappeløp som treningsmetode.  Et intenst løp opp153 trappetrinn gir mer enn 3,5 time på skogsbilveier.
Velkommen etter!

Ha en fortreffelig sommerferie.

LOVENDRING FOR HUSLEIEAVTALER

I dette nummeret skal vi se på de nye reglene som trådte i kraft for husleieavtaler den 6. juni 2013. Generelt kan man si at lovendringene legger opp til en økning i avtalefriheten mellom utleier og leietaker.

1) Man må nå ha energisertifikat for å leie ut bolig. Har man ikke det, kan man få bot på inntil 1.000 euro.

2) Ved utleie av bolig reduseres nå obligatorisk utleietid på 8 år (hvis leietaker ønsker) til 4 år. Dette gjelder som sagt bare fast bolig. Man kan fortsatt avtale kortere leietid hvis formålet ikke er boligutleie.

3) Partene kan kreve endringer i husleien etter 3 år. Man kan også kreve leien reforhandlet, ikke bare oppjustert etter IPC (spansk konsumprisindeks). Dette innebærer at både leietaker og utleier kan kreve betydelige reduksjon/økning av prisen.

4) Leietaker skal ha rett til å kunne pusse opp eller forbedre boligen, men samtidig kunne kreve fradrag for dette i fremtidig leie. 

5) Det blir enklere for leietaker å si opp en langvarig husleieavtale uten å måtte erstatte utleier. I spansk husleierett frem til nå har det ikke vært en alminnelig adgang til oppsigelse, men kontraktene har vært såkalt «tidsbestemte», og en leietaker som ville ut før avtales sluttdato hadde kommet, har hittil måttet betale erstatning til utleier. Nå skal leietaker kunne komme seg ut med 1 måneds oppsigelsestid, med mindre noe annet er spesifikt avtalt.

6) På den annen side skal det bli enklere for utleier både å få kastet ut dårlige betalere, og å få tilbake huset sitt hvis han selv trenger det.

7) En som kjøper fast eiendom med leieboer på kjøpet, trenger ikke å respektere leieavtalen med mindre den er tinglyst i eiendomsregisteret. Dette gjør at de som leier på langtidsleie for fast bolig, helt klart bør kreve at leieavtalen lages hos notarius publicus og tinglyses.

8) Myndighetene skal lage et register over dårlige husleiebetalere, som skal være offentlig tilgjengelig og som man kan bestille «sertifikater» fra for å se om potensiell leietaker er oppført der. Listen skal baseres på rettskraftige dommer mot dårlige betalere.
BIFROST ADVOKATER ønsker en fortsatt god sommer til AKTUELT SPANIAS lesere!

Den HVITE ELEFANTEN er fortsatt i beste velgående!

For et år siden skrev vi om den nye fly-tomme flyplassen som ble bygget bare 60 km nord for den internasjonale lufthavnen i Valencia.  Siden har krangel og skittkasting gått for fullt, men noen fly har ingen sett ennå. Ennå en gang:Fjellregelen  for flyplasser: Før du bygger flyplass så se hvor mange store flyplasser det er i nærheten og se hvor mange personer  i området som vil ta fly fra din plass! Og hvor skal du fly for å hente turister?
Og vil disse fly til din plass? Enkel reguladetri: Turister må ha en grunn til å ville komme! Attraktivt, - er nøkkelordet! Spesielt og fint.  Husk: DET ER INGEN SKAM Å SNU!

Skandinaviske politikere har ikke den personelige makt til, på egen hånd, å bygge flyplass som et monument over sin egen fortreffelighet. Gro Sin Lufthavn! Willoch Sin Flyplass!  Heldigvis har vi ennå i Norge protest-tog og folkeopinion.


MOT i brystet, vett i pannen......
Vanlige folk i Castillon har tydligvis mere vett i skallen enn sjefen! Her er noen uttalelser fra et spansk radioprogram som ble sendt nylig; - uttalelsene er annonyme:
PR. En 78 år gammel pensjonist sier. 
Tenk at jeg var redd for all støyen fra flyene! Her er det fremdeles så stille som i graven. Leste i EL PAIS at hele rullebanen må graves opp igjen. Det høres sprøtt ut. VP. En 48 år gammel lærerinne: Vanskelig å forklare elevene om denne saken. En blanding av stormannsgalskap og korrupsjon! Samme som Gürtel korrupsjonen i Valencia!  AS. 35 år gammel taxisjåfør: Det er lett å bruke skattebetalernes penger på slikt sludder. De burde vært satt inn hele gjengen! Den skulpturen burde han betale for sjøl. Ikke er den noe fin heller! Sier fru OG indignert.
Jeg bor i Castillon og når jeg skal fly drar jeg til Manises. Kort og greitt. Det er galskapk å bygge flyplass her ute.” sier JV. som ofte bruker  fly i jobben sin.

Her er noen triste tall:
150 millioner Euro har den kostet hittil denne flytomme flyplassen. Arkitektens honorar var  kun 11 millioner Euro, og onde tunger sier at han også venter på betalling.  30 millioner Euro er hittil blitt brukt på reklame.
Av de 48 regionale flyplasser som ble bygget  rundt i Spania de siste 20 åra, går kun 11  med overskudd, så her snakker vi om 36 hvite elefanter utenom Castillon Lufthavn. Hvor pokker er det blitt av kontrollen!?

Lysner det for flyplassen?
Sjefen for Aerocar selskapet bak Castellon Lufthavn  har søkt myndighetene om å få godkjenning for mindre fly og dette ser ut til å gå i orden.  De er i kontakt med Ryan Air som vil sette opp ruter fra/til Castellon.  Wizz Air flyr på Østeuropa og Russland. De er også interessert.Det samme gjelder billigselskspet Jet2 som flyr fra Leeds, England. Kommer de igang med dette så kan det kanskje være en begynnelse! For  at det snart bør begynne å fly noen her er iallfall sikkert! Paco Such, sjefen for det private selskapet, som hadde kontrakt for å drive Castillon Lufthavn de neste 50 åra,  saksøker nå regjeringen i Castillon. De brøt nemlig kontrakten og for dette vil Paco Such ha 80 millioner Euro i erstatning.

Skulpturen som viser veien!
Denne nye skulpturen,  satt opp utenfor terminalen,viser to fly som tar av; - et fra toppen av skulpturens hode  hodet og et fra skulpturens venstrehånd. Kunstverket er tilegnet Carlos Fabra; - den tidligere provinspresidenten. Det var han som fikk ideen om å bygge flyplass her! Stasen er hele 25 m høy og veier 2 tonn! Skulle ha kostet 320.000 Euro, men er blitt 127.000 Euro dyrere enn beregnet. . Da skulpturen ble avduket kom en tørr kommentar fra pressen om at de to flyene som sitter oppe på skulpturen antagelig ville bli de eneste fly som noengang ville fly på Aeroporto  Castillon. Skulpturen minner om Tove Janssons Mummi Troll, og stikker ettertenksomt  fingeren i munnen .

Billedhuggeren forsvarer sitt mesterverk som har fått hard kritikk. Her har jeg laget en hilsen til flyplassen og til mannen bak den, Carlos Fabra, sier kunstneren, Juan Ripollés, Skulpturen har flere lag, og gir et bilde av hele utviklingen pluss presidenten selv. Kunstneren forklarer at det her er mye symbolikk og fantasi.
Regningen vil bli betalt av selskapet som driver Castillon Flyplass. Sjefen for dette selskapet er også..... Carlos Fabra. Kunstneren tror at skulpturen etterhvert vil bringe flere fly til Castellon. Men onde tunger forteller at Juan Ripollés fremdeles venter på å bli betalt for jobben!  Og så har skulpturen begynt å ruste og det gjør overflaten mindre pen.
Vel, blir det ikke noe sving på denne flyplassen  med det første så ruster vel flere ting etterhvert.
En slik plass som står tom forfaller raskt.

Kinofestival i Alfaz Bedre enn noen gang!

Vi vil ikke påstå at det faktum at Aktuelt Spania skrev  to store artikler om Filmfestivalen i Alfaz hadde noe med dette å gjøre, men faktum est:
I år har festivalen vært mer populær enn på 25 år! 15% økning fra i fjor! Mer enn 10.000 besøkende fra inn og utland fant veien til Festival de Cine og festivalsjefen, den internasjonalt berømte regissøren Juan Luis  Iborra, var mer fornøyd enn  noen gang.  Festivalen gikk over ti dager og 25 kjente filmer ble vist, mange av dem i originalversjon med spanske tekster. En egen kortfilmfestival var det også med 27 kortfilmer. De beste kortfilmene ble premiert. Boken om Cine Roma 60 år ble også presentert og her spilte det norske koret Symphony Band fra Lillestrøm.
Under den store gallaåpningen  ble årets Faro de Plata, den kjente prisen for  filmarbeid, delt ut til Álex de la Iglesia, María Valverde og Antonio Resines.
At en liten by som Alfaz del Pi greier å tromme sammen til en slik internasjonal berømt kinofestival er utrolig, men i dag er Festival de Cine  på linje med San Sebastians og Madrids  filmfestivaler.

Rask hjelp i sommervarmen Kjært barn har mange navn

Jätäloä! Dondurma! Sladoled! Glace! Hunkaliis! Ijs!   og мороженое!


Disse hiroglyfer betyr rett og slett iskrem på: finsk, tyrkisk, serbisk, fransk, plattisk, hollandsk og russisk. Morsomt kanskje, men ganske ubrukelig, for med det engelske ordet
Icecream greier  du deg nesten overalt.  Iskrem får du i dag over hele jordkloden, men det sies at det var kineserne som var de første iskremerne.
De hentet snø ned fra fjellene og ved å blande snøen  med salt kunne de senke temperaturen og lage iskrem. Det var denne hemmeligheten som Marco Polo tok med seg tilbake  til Italia. Gjett om han  ble populær! Venezianerne fikk dermed et forsprang  og gelati italiano er av mange, selv idag,  sett på som verdens beste.   Her skal vi ta en titt på noen av mulighetene til å få en godis i nærområdet  på Costa´n.

Costa Helado?
Opp og ned hele Costa Blanca-kysten kryr det i sommermånedene av iskremsteder.
Aktuelt Spania besøkte en av pionerene: Heladeria´n Miralles..  Familien Miralles har produsert håndlagd,   hjemmelagd helado, midt i Alfaz del Pi, på samme sted,  siden 1969! Slå den!  Det var faren  som startet og i dag er det sønnen, Inocencio som driver sammen med barna Odette og Eloy.
Når du tar en titt på dette innbydende, fargesprakende iskremlandskapet med nøtter, krokan, revet kokos, friske frukter og likører som ekstra spiss på det hele, ja, helt riktig! Da får du lyst på iskrem!!

Et oppkomme av oppfinnsomhet!
Du ser på alle disse issortene,  sier Inocencio. Men jeg kan ikke sette meg ned og slappe av. Stadig finner vi nye typer is, nye smaker, nye kreasjoner., forklarer han og gir oss en smaksprøve.
Nesten femti forskjellige slags iskrem tilbys her, pluss fire typer diabetikeris.  Inocencio forteller stolt at all iskremen er håndlaget av ham selv. Vi bruker bare naturlige aromaer, forklarer han. Og iskremen vår består kun av melk, sukker, eggeplommer og smør.
Hver sesong har nye favoritter og i år er det turron, leche merenguada  og mango con piña som er best likt. En kule koster 1.50 Euro mens en av de store iskreasjonene med frukt, krem og forskjellige likører koster 4.80 Euro.  Enjoy!
 
Iskrem i flere varianter:
I nesten hver eneste spanske pueblo, langs sjøen, fra franskegrensen til Gibraltar finner du i dag en iskremkafé. Her i området selges det mest iskrem fra Jijona, en liten by i innlandet, litt øst for Alicante  i 1968 startet iskremproduksjonen. Jijona is kommer i dag i over sytti varianter.  Hvert år bringes nye typer på banen og hvert år vinner Jijona-isen flere priser.  Deres andre produkt, som hver jul blir solgt i tonnevis, er turron, Spanias svar på den franske nougat. Turron består av kun tre ting: Malte mandler med honning, overtrukket av eggehvite.

Ekte iskrem.
Den 24. mars er Europadagen for håndverksmessig  utført  iskrem. Iskrem, laget etter tradisjonelle oppskrifter, ikke tilsatt kunstig smak eller kunstige stoffer. Her deltar det iskremere fra Tyskland, Danmark, Østerrike, Belgia, Holland, Frankrike, Spanien, Italia og flere andre land. Å få hederlig omtale herfra er meget ettertraktet og det har Jijona oppnådd flere ganger. 

En is i hånden er bedre enn ti på ………
Langs Costa Blanca ligger det iskremkaféer som selger Jijona Is. Det er bare å se etter skiltet.

I flere av disse kaféene selger de også  granizados, horchata, og sorbet-is. La oss se litt på disse uvanlige, men herlige spanske avkjølerne:
Granizado lages av sterk expresso kaffe som får et par teskjeer med sjololadepulver om bord, pluss brunt sukker. Settes i fryser´n til væsken er godt avkjølt. Serveres i kopper som også har vært innom fryser´n.  Kjøler ned  hele systemet.
Horchata lages av chufas, - jordmandler. Etter å ha ligget i vann i et par dager kjøres de i en blender og  blandes med vann og sukker. Siles flere ganger og serveres som en kald melk, men med en annerledes smak.  Er uvant for nordiske ganer, eller?
Sorbet fransk, uttales sorbée er iskrem laget med frisk frukt og is  Den er lettere og friskere. Kan lages hjemme, Alt du trenger er en fryser, i tillegg til ingrediensene.
Alle tre kan anbefales som tørsteslukkere nå i den verste sommervarmen!
En  ny type iskrem er fryst yoghurt-is. Den ble introdusert for et par år siden. Fordelen med yoghurt-is er at den er lav på kalorier, og det er mange interessert i. På kort tid er det blomstret opp en hel del slike yoghurt-isbarer rundt på Costa Blanca.
Husk: Mexicanerne går ikke ut midt på dagen, men tar en lang siesta. Indisk ordspråk: Mad Dogs and Englishmen walk in the Noonday Sun!   Sitt heller i skyggen med en kald Granizado! Enjoy!