lunes, 17 de junio de 2013

NORSK FØRERKORT I SPANIA

I dette nummeret skal vi se på de nye reglene for førerkort i Spania.
Den 19. januar 2013 ble det innført nye regler for førerkort i Spania, basert på et EU-direktiv fra 2006 (2006/106/CE).
De nye reglene gjør at det for nordmenn i Spania finnes 3 ulike og alternative muligheter mht. førerkort:
1) Turist: Kan kjøre på sitt norske førerkort som er fullt ut gyldig i Spania.
2) Resident nordmann: Kan bruke sitt norske førerkort på nærmere vilkår i Spania. 
3) Resident nordmann: Kan bytte til spansk førerkort.
Vi skal i det følgende gå kort gjennom de tre alternativene.

Ad 1: En nordmann med gyldig norsk førerkort kan bruke dette fritt i Spania uten ytterligere vilkår så fremt han er turist. Turist i denne sammenheng betyr det motsatte av fast bosatt. Med fast bosatt menes den som har tatt opphold over 6 mnd. i Spania. Dette betyr altså at en vanlig nordmann på ferietur i Spania, eller som kommer på langtidsferier med noen måneders varighet, ikke trenger å tenke mer på reglene om førerkort. Han bruker sitt norske førerkort.

Ad 2: En nordmann som tar fast opphold i Spania blir pliktig til å følge reglene i alternativ 2 eller 3. Fast bosatt betyr faktiske opphold utover 6 mnd., men i praksis er det slik at bare de som har tatt ut formell residencia i Spania faller inn under reglene.
En nordmann som er resident i Spania kan fortsatt bruke sitt norske førerkort i Spania, men man må underkaste seg spanske regler for førerkortet. Altså at man beholder det fysiske norske førerkortet, men at man forøvrig behandles som om førerkortet var spansk.
Reglene sier at nordmenn senest innen 2 år etter at de fikk residencia, må registrere det norske førerkortet i Spania. Konsekvensen er at man beholder det fysiske norske førerkortet, men man blir skrevet inn i veitrafikkmyndighetenes register som om man var «spansk», man faller inn under prikkreglene og man må fornye førerkortet hvert 5 eller 10 år, avhengig av ens egen alder. De over 65 år må fornye hvert 5 år i Spania. Å fornye førerkortet i Spania krever både legeattest, psykotekniske ferdighetsprøver mm. Den største praktiske konsekvensen for nordmenn etter dette regelverket er altså i første rekke at man blir prikkbelastet som en spanjol og må fornye førerkortet oftere enn man må i Norge.
Hvis man ikke oppfyller registreringsplikten kan man bøtelegges med inntil 200 euro pr. gang, samt at man blir prikkbelastet som om man kjører uten gyldig førerkort.

Ad 3: Et alternativ til å registrere det norske førerkortet sitt i Spania er å bytte det helt ut. Dette alternativet er også åpent for nordmenn som har bosatt seg fast i Spania, og er et frivillig alternativ til det som er beskrevet ovenfor i pkt. 2.
Byttet må gjennomføres senest innen to år etter at man fikk residencia. Prosessen er enkel og grei. Går det mer enn to år, må man registrere det norske førerkortet slik som beskrevet ovenfor i punkt 2.
Forskjellen mellom alternativ 2 og 3 er at man i førstnevnte tilfelle beholder sitt norske førerkort. Fordelen med alternativ 3 er at man slipper mulig «bråk» med spansk trafikkpoliti, fordi man viser frem et «helspansk» førerkort. Dette er vel derfor egentlig bare aktuelt for bosatte nordmenn som bruker bil mye i jobbsammenheng el., og som derfor ofte blir stoppet av politiet.

Bifrost Advokater anbefaler at residente nordmenn velger alternativ 2, og at de sørger for å få registrert sitt norske førerkort i registeret i «Trafico» senest 2 år etter at de fikk residencia.

Bifrost Law
Norsk advokat

1 comentarios :

125cc med norsk førerkort klasse B i Spania? hva gjerlder

Publicar un comentario