Det heter seg at alle nordmenn reiser hjem på våren. 17. mai viste til fulle at den påstanden ikke holder mål. Kirken og Solgården var fylt til randen av feststemte nordmenn. Ja, også noen spanjoler våget seg inn i fargene rødt, hvitt og blått.
På tross av enkelte truende skyer, var det rekordmange deltakere på 17. mai i La Vila. Regnet uteble og tilskuerne forble tørre. I Kirken var alle sitteplasser nede og oppe okkupert, og flere titalls personer måtte stå. 17.mai toget fra kirken ble ledet an av eks-statsminister Kjell Mange Bondevik, som i år hadde ansvaret for de kloke ordene fra talerstolen på Solgården, sammen med lederen på Solgården, Pablo Sbertoli og konsul Jan Arild Nilsen. De minste fikk gå først med Costa Blanca Barnehage, så fulgte skolene de andre institusjonene.
Det har blitt en tradisjon i Alfaz del Pi at det norske toget runger gjennom gatene på ettermiddagen. Toget med bunader, russ, unger med flagg og glade folkedansere gikk i strålende solskinn fra Hotel Moli og ned på festplassen ved Casa Cultura. Her var det hornmusikk av Symphonybandet CIM under ledelse av José Antonio Rubio. Han la sjela si i dirigentstokken og fikk Alfazorkestret til å spille “Ja Vi Elsker” som om det var Gardemusikken som ga sitt beste. Bra jobb!
Ordføreren i Alfaz åpnet festen med en hyggelig tale hvor han ønsket Kjell Magne Bondevik velkommen og fortalte at i Alfaz bor det folk fra hundre forskjellige nasjoner. “Dette gjør oss åpne og gjestfrie,” sa han, “og gir kommunen vår et globalt og europeisk perspektiv:” Tilslutt i talen nevnte ordføreren at skulpturen som markerer terroranslaget i Norge, 22. juli 2011, utført av kunstneren Agustin Ibarrola, vil bli innviet på den samme dagen i år. Så var det Kjell Magne Bondeviks tur til å holde dagens 17.mai tale. Og han begynte såvisst ikke med “Kjære Landsmenn!”. “Forrige gang jeg var her på besøk var jeg statsminister. Det er hyggelig at dere ønsket Kjell Magne Bondevik velkommen og at dere ønsker meg tilbake. Igår var jeg sammen med kronprinsen og jeg fortalte ham at jeg skulle hit ned og besøke dere. Han bad meg hilse så mye og han ønsket dere en fin 17.mai.” Han avsluttet sin tale med noen annerkjennende ord: “Jeg er imponert over hva dere har fått til her nede på Costa Blanca: Flere skoler, egen kirke, norsk klubb, tre seniorsentre og Frivilligsentralen. Dere har all grunn til å være stolte!” sa han til en fullsatt festplass.
Han har i mange år hatt en nøkkelposisjon i Kristelig Folkeparti, og partiets viktigste politiker noensinne. Utdannet prest, men det ble nok mere som politiker enn prest Kjell Magne skulle fylle tiden med. I 1972 debuterte han på tinget. To ganger statsminister: Bondevik I fra oktober 97 til mars 2000 og Bondevik II fra oktober 2001 til oktober 2005. Utenriksminister var Bondevik under Jan P. Syse fra oktober 89 til november 90, da regjeringen sprakk pga EØS-forhandlingene. I 2005 gikk han inn for å redusere aktiviteten som politiker og året etter ble han av generalsekretæren for FN, Kofi Annan, bedt om å bli Humanitær Utsending for Afrikas Horn, et område som dekker Eritrea, Ethiopia, Somalia og Djibouti. I dag jobber Kjell Magne Bondevik med flere humanitære prosjekter og har gått ut av politikken.
Aktuelt Spania fikk anledning til å ta en prat med Bondevik angående noen av de prosjektene som han i dag jobber med. AS: Dette sentret for fred og menneskerettigheter som du nå leder, - kan du si litt om det? KMB: Vi arbeider aktivt i 7 - 8 land. Noen av disse landene er Somalia, Kenya, Sør-Sudan, Burma, Egypt, Mongolia og Haiti. I alle land har vi kontakt med regjeringene og søker å hjelpe dem med å bygge opp demokratiet som styreform. Vi gir dem råd og forteller dem om Norge og håper at dette vil føre fram! Det er ingen lett jobb og det vil ta tid. AS: Hvordan ser du den økonomiske situasjonen i Norge og hva mener du om framtida? KMB: Norge er et velferdsland og den sparepolitikken som vi fører er klok fordi den vil sikre velferden også i framtida. Avkastningen på oljefondet er meget god så her er det ingen problemer. AS: Hva syns du om den norske kolonien her og 17. mai feiringen. KMB: Jeg har bare vært her i Alfaz et par tre ganger så jeg vet ikke så mye, men det jeg ser i dag er jo nettopp den glede og stolthet som skal kjennetegne denne dagen.
I mange land blir jo nasjonaldagen feiret med svære, stive militærparader som i Nord-Korea eller Burma. Forstenede ledere og triste tilskuere. Et slikt tog som dere har i Alfaz viser det motsatte: Frihet, selvstendighet og glade barn. Jeg er imponert over dette toget!
Aktuelt Spania, la mejor revista para el mundo escandinavo.
Spania - Spania - Spania - Spania - Spania
0 comentarios :
Publicar un comentario