Julefeiring i syden må nødvendigvis bli annerledes enn den tradisjonelle hvite jul med syv slag kaker. Men for dem som tilbringer jul på Costa Blanca er det utallige muligheter for en koselig julefeiring. Her er ikke grenser for tilbud: 3 dager på luksushotell med SPA i Benidorm. SPA, fullpensjon med julemiddag, underholdning og drinker, - inkludert til kun 138 Euro! Eller, kanskje et Julecruise med MS Splendida: 8 dager rundt Middelhavet. Pris fra 825 Euro. Vil du ikke dra bort, men feire jul på mer hjemlige trakter, så er det ikke grenser for restauranttilbud på Costa´n. Fra Vestlandsk Pinnekjøtt, Tysk/Dansk Gås, Svensk Julskinka eller Juletallerken med hele pakka. Toleransen er stor på Costa Blanca kysten i motsetning til i Skandinavia hvor muslimene vil forby: DK: Fleskesteg med svær, S: Julskinka eller N: Svinestek med svor. Takk for maten!
Gammeldags jul, sa du?
Hvis du fremdeles savner gammeldags, norsk jul med Høyt i Toppen, Deilig er den Himmel blå og Ribbe med Surkål og Tyttebær; - da er det to institusjoner hvor du kan være sikker på å få oppleve tradisjonell jul, både med god mat og litt høytidelig julebudskap også. Det er Sjømannskirken i Albir og Villajoyosa og Den Norske Klubben Costa Blanca. Aktuelt Spania har bivånet forberedelsene på begge steder! Det fikk apetitten opp i over 100!
Julefest i Kirken:
Dette er en av de mest besøkte og mest aktive av alle stasjonene til Sjømannskirken rundt i verden. På en grøtlørdag kan det komme innom både hundre og to hundre nordmenn. Da vi stakk innom forleden var Maria Misje i full gang med forberedelsene til den store middagen på julaften: Den gode, gamle med sild, gravlaks, medister- og julepølse, ribbe, surkål og riskrem. Samt juleøl, aquavita, kaffe og julekake.Nam,Nam!
I Kirkesentret i Albir kan de stue inn 60 gjester, men mange flere ønsker å delta på denne trivelige festen så her er det nødvendig å være tidlig ute. Sjømannskirken prioriterer dem som er alene og som trenger å være sammen med noen denne dagen.
Den siste julefesten på Alfas del Sol
Den Norske Klubben Costa Blanca går spennende tider i møte. I det nye året flytter den inn i det nye klubbhuset som da står ferdigbygget; - nesten dobbelt så stort som det lokalet som DNKCB nå disponerer: hele 450 kvadratmeter, midt i Alfaz! Derfor blir dette den siste julen i de gamle lokalene på Alfas del Sol.. Men noen dårlig jul blir det så visst ikke med stor middag på julaften. Julesanger, gang rundt treet og god norsk julemat. Da de regner med stor pågang ber de folk om å melde seg på tidlig for å unngå å bli skuffet. Påmelding hos klubbvertinnen innen torsdag 19. desember.
Å Jul med din Glede!
Aktuelt Spania har fått anledning til å slå av en liten førjulsprat med sjømannspresten Trine Færevåg og klubblederen i DNKCB, Bjørg Svedberg.
I Kirkesentret i Albir treffer vi sjømannsprest Trine Færevåg. Dette er hennes første jul i kirken på Costa Blanca, men hun har mange års fartstid og kom sist fra Sjømannskirken i Stockholm. Trine har allerede vist seg som en god og menneskeglad prest som passer godt inn i miljøet. Vi spør henne om hvordan hun føler seg på Costa Blanca etter disse første månedene:
Jeg trives her, sier sjømannspresten. Dette er en travlere stasjon enn Stockholm og behovene er annerledes, men det er også en kirke hvor det er en stor gruppe fastboende som gir trygghet og kontinuitet i arbeidet. Sammen med kollega Jo Inge Bolstad vil vi skape en god og meningsfyllt jul for menigheten. Vi drar også på besøk til sykehjemmene i området, som for eksempel Betanien og El Romeral og holder andakt der. Likeledes drar vi på sykebesøk og dette blir det satt skikkelig pris på. Julen blir jo en ensom tid hvis du ligger på sykehus!
Kan du fortelle litt om forskjellen på Sjømannskirken og Den norske Statskirken?
Vel, begge kommer jo fra den norske kirke og på grunnplanet er de jo derfor ganske like. Men Sjømannskirken har andre muligheter til å nå folk på. Her kan du treffe folk sosialt, her er det muligheter for å sitte sammen med en kopp kaffe og vafler. Gjennom kirken kan du i et fremmed land opparbeide deg kontakter med landsmenn. Søndagskirken i Norge er over etter gudstjenesten, kanskje med kirkekaffe etterpå mens Sjømannskirken er oppe hele uka med aktiviteter som konserter, vandregruppe, kunstgruppe, boccia, visegruppe, gymnastikk og barnegrupper, for bare å nevne noen.
Sjømannskirken er bygget på den gamle Sjømannsmisjonen og har mange av de samme målene. Den gang da Norge var verdens nest største sjøfartsnasjon, etter England, da var det kirker i alle viktige havnebyer over hele verden. Og Sjømannskirken var da et sosialt senter med post hjemmefra, vafler og kaffe, pluss litt åndelig føde, for den norske sjømann, (han som var gjennombarket)! Dagens sjømannskirke er fremdeles et viktig sosialt og spirituelt senter for den fastboende, norske kolonien og turistene som kommer og går. Selv om “kundene” er blitt anderledes er behovet minst like stort som i gamle dager.
Hvordan ser du Sjømannskirken her i området og har du noen tanker om økomenisk virksomhet?
Ja, tidligere var det liten kontakt mellom den protestantiske og den katolske kirken, men dette er nå i ferd med å snu seg. Vi jobber jo med Caritas og den katolske kirken i Callosa og hjelper de trengende i kommunen.
Det er jo snart nyttår. Når vi har et nytt år foran oss, har vi alle muligheter til å endre på ting. Som Prøysen sier: blanke ark og fargestifter. Da bør vi tenke på dem som ikke har det så bra som oss og kanskje prøve å hjelpe dem. Men å endre på egen adferd er meget vanskelig. Sett ikke for store krav for da kan du bli skuffet! Vi ønsker sjømannsprest Trine Færevåg alt godt fremover!
Bjørg Svedberg er i klubben da vi kommer, travelt opptatt med juleforberedelser. Hun ble gjenvalgt som klubbleder for noen måneder siden og det er tydelig at hun er populær. Under hennes ledelse er dette blitt en meget levende og hyggelig klubb med masse aktiviteter. Vi får Bjørg til å fortelle litt om julefeiringen i klubben og om klubbens fremtidsvyer:
Julefeiringen i klubben er av relativ ny dato.Tidligere var klubben stengt over jul, men medlemmene kom med ønske om å ha klubben åpen slik at de kunne feire jul sammen. Og nå har vi et aktivt program:
Vi hadde det store julemarkedet på søndag,1.desember, med mange flotte, egenproduserte ting. Den 5. blir det julelunsj, den 13. feirer vi Luciafest og den 24. er det stor julemiddag! Deretter tar vi en velfortjent pust i bakken, men 3. Juledag åpner vi igjen med gløgg og pepperkaker! Vi spør Bjørg om hvordan hun får tid til å organisere alt dette?
Her er det så mange aktivitetsgrupper å holde styr på, så mye som skjer hele tiden at det er helt nødvendig å kunne delegere, smiler hun. Uten klubbens gode hjelpere og mannen min, Hans, hadde dette aldri gått.
Vi spør Bjørg om hva hun ser som klubbens oppgaver: En av de viktigste oppgavene våre er nok å være et kulturelt møtested og et sted hvor man kan gå for å få hjelp og informasjon. Når folk kommer nye på et sted er det viktig å kunne få slik hjelp. For mange er klubben et sted hvor de kan bli kjent med landsmenn. Likeledes er det viktig for oss å informere folk om alle aktiviteter, også de spanske tilbudene i området. Litt morsomt finner jeg at vi nå får flere spanske medlemmer. Det er viktig at DNKCB er en integrert del av samfunnet og ordfører Arques er så absolutt enig med oss i dette. Han er imponert over dugnadsånden hos oss nordmenn, imponert over at vi på rekordtid har fått opp det nye klubbhuset.
Tilslutt, Bjørg Svedbergh, hvordan ser du klubbens liv fremover? Med mer plass kan vi også utvide tilbudene til medlemmene. Vi regner med at flere nå vil finne oss midt i Alfaz, og dette vil sikkert øke medlemstallet. Derfor tror jeg at vi vil få et godt år, neste år!
Aktuelt Spania ønsker DNKCB alt godt i 2014!