Hva er sennep?
Sennep er en fellesbetegnelse for frø av ulike arter i kornblomstfamilien. Frøene har ulik farge fra gul, gulbrun, brun eller svart. De brukes til å lage en kremaktig smakstilsetning med en skarp smak med varierende styrke.Smaksretningen på sennep deles inn på flere ulike måter. En måte å dele inn sennep på er fire grunnleggende smaker, fransk, tysk, engelsk og amerikansk sennep.
Helsefordeler med sennep
Sennep er overraskende lav på kalorier. De fleste senneper er ikke som ketchup tilsatt sukker. Sennepen har anti-inflammatoriske egenskaper. Spesielt de gule sennepene har tilsatt tumeric for smak og farge. Tumeric er en kilde for curcumin som har sterke anti-inflammatoriske egenskaper. Curcumin er studert for sin rolle i å redusere risikoen for kreft, spesielt brystkreft, tykktarm og prostata. På grunn av de sterke anti-inflammatoriske egenskaper viser den seg også å redusere felles smerter og betennelse forbundet med revmatoid artritt. Noen studier viser også at det bidrar til å forebygge Alzheimers sykdom.Sennepsfrø er medlem av Brassica familien av grønnsaker, som blant annet våre høyt verdsatte grønnsaker som brokkoli og kål. Disse grønnsakene er kjent for sin høye mengde med glukosinolater som antas å ha sterke anti-kreft egenskaper. Nyt derfor de helsemessige fordelene gjennom en sunn porsjon sennep.
Hva brukes sennep til?
Det er usikkert hvor lenge sennep har vært benyttet som en kulinarisk ingrediens. Det vi vet er at romerne var de første til å eksperimentere med sennep som et krydder. Vi kjenner til oppskrifter i romerske kokebøker fra slutten av 4. århundre. Vi vet også at kineserne og de gamle grekerne benyttet sennepsfrøene både til kokekunst og til medisinsk bruk lenge før romerne.Deretter spredte sennepen seg sakte nordover i Europa. Mot slutten av middelalderen gjorde den sitt inntog i Norden, da først i Danmark og Sverige. Sennepen ble lenge regnet som et krydder for rikfolk og til spesielle anledninger.
Bruken av sennep på pølse i brød ble første gang introdusert på Verdensutstillingen i St. Louis i 1904.
Sennep brukes i dag som smakstilsetning enten alene eller sammen med andre smakstilsetninger som for eksempel i tomatketchup. Sennep er også ofte en ingrediens i dressinger, marinader og i sauser. Sennepen finnes både våt og tørr. Den tørre sennepen kalles også ofte for engelsk sennep og lages ofte av en type sennepspulver som er blandet med eddik. Den våte sennep har ofte en mer søtlig smak.
Ulike sennepstyper
Fransk sennep
Fransk sennep er blant annet kjent som Dijon sennep, Bordeaux sennep og Meauxsennep.Dijonsennep er laget av svarte sennepsfrø, med ulike krydder og hvitvin. Den regnes som middels sterk selv om farge og skarpheten kan variere. Bordeauxsennep lages av samme type sennepsfrø men blandes med ugjæret vin. Den er sterk og syrlig, og mørk brun i farge. Meauxsennepen har en noe mer kornete konsistens med delvis malte og umalte svarte sennepsfrø. Dette er den sterkeste av disse sennepene.
Fransk sennep kan variere med ulike urter, kremete, og noe mildere enn engelsk sennep.
0 comentarios :
Publicar un comentario