viernes, 14 de marzo de 2014

APPELSIN FOR VÅR OG ENERGI

Sett et fat med appelsiner på bordet, og den oransje fargen gir deg energi. Spis dem og de gir enda mer energi. Vi er heldige her i Spania som virkelig kan fråtse i appelsin. Sesongen for appelsiner er fra og med november til og med mai. Bare duften av appelsin gir energi og velvære både ute og inne.  Oljen fra appelsinen egner seg godt til kroppsmassasje, og selvfølgelig spiser vi appelsiner i tonnevis.


Appelsinen er rik på antioksidanter, og virker derfor styrkende på immunforsvaret. Den er i tillegg appetitt vekkende, blodrensende, vanndrivende og avførende. Appelsinen inneholder vitamin A, B og C, kalsium, kopper, mangan, fosfor, kalium, sink, bioflavonoider, naturlig sukker og pektin. På grunn av appelsinens høye innhold av vitamin C kan den bidra til å avverge astma anfall, bronkitt og tannkjøttbetennelse. 

Appelsin til det meste
Mest kjent er frukten fra appelsintreet. Vi kan spise den som en er rå eller presse den til saft. Appelsinsaft egner seg godt til marinader av kjøtt, spesielt kylling. Bland med like deler god olivenolje og appelsinsaft og de krydder eller urter du ønsker. La kjøttet ligge i blandingen noen timer, eller over natten. Marinaden kan så siles og brukes i saus, eller som saus. 

I Spania forskes det nå på muligheten for å lage bioetanol av appelsinskall. 500 000 tonn skall og fruktkjøtt kan hvert år gi 37,5 millioner liter drivstoff. Politikerne går inn for å bruke resten av juiceproduksjon til produksjon av bioetanol i stedet for å bruke det som dyrefôr. 

Oljen fra appelsinen brukes for å parfymere kosmetikk og vaskemidler. Duften av appelsin demper stress, depresjoner og spenning. 

Sitron 
Sitronen er en av buddhismens tre hellige frukter. Det er den trolig på grunn av dens medisinske bruksområder. Vet du at sitronen inneholder omtrent dobbelt så mye c- vitamin som appelsiner? Den er i tillegg rik på antioksidanter. Vi gir deg noen tips om hva du kan bruke sitronen til i ditt daglige kosthold. 

Sitrontreet kommer opprinnelig fra India, og dyrkes i dag i alle landene rundt Middelhavet og ellers land med subtropisk klima. Sitronen er rik på vitaminer og mineraler. Blant annet rikelig med bioflavonoider som forsterker virkningen av C- vitamin. Det gjør at sitron beskytter mot virus og forkjølelsessykdommer i øvre luftveier. Den sure frukten beskytter også mot infeksjoner i mage og tarmsystemet. Bioflavonoidene og C- vitamin gir sammen en kraftig antioksidant virkning som er god mot infeksjoner og gjør at sår og skader leges raskere.  Flere kostholdsstudier viser at folk som spiser rikelig med sitron og sitrusfrukter har betydelig lavere forekomst av flere kreftformer, særlig magekreft. Det skyldes at antioksidantene i sitron og andre sitrusfrukter reduserer dannelsen av kreftfremkallende stoffer fra nitrat, nitritt og røkt mat. 

Sitronen kan med fordel brukes som naturmiddel mot en rekke plager. Både saften av sitronen og den eteriske oljen som utvinnes av skallet kan brukes. Varm sitronsaft for eksempel er et godt gurglemiddel ved sår hals. Det brukes i folkemedisinske kurer mot forkjølelse, mageinfeksjoner og kretsløpslidelser som forkalkning i blodårene. Sitronsaft kan i tillegg stimulere appetitten og fremme fordøyelsen, og lindre revmatiske lidelser og giktsmerter. Sitron har også vært brukt til å forebygge eller behandle nyresten og gallesten. 

Sitron er surt men inneholder rikelig med mineraler, særlig kalium og virker derfor basisk i kroppen vår. I sitronkjerner er det som i grapefruktkjerner rikelig med antibiotiske stoffer som har en veldig bredspektret antibiotisk effekt og også en sterkt hemmende virkning på gjærsopp og flere andre grupper sopper som kan invadere luftveier og fordøyelsessystemet vårt.

Sitron kan også brukes for å redusere tannkjøtt-blødninger. Dette kan også bidra til redusert risiko for å utvikle åreknuter og årebetennelser.

Utvortes kan sitronen brukes til å lindre plager ved solbrenthet og soleksem, insektstikk, hudutslett og nervesmerter. Sitronen har både rensende og stimulerende virkning. 

Sitron i matlaging 

Saften av sitron har en syrlig, frisk og rund smak og egner seg ypperlig i dressinger, sauser og ikke minst i marinader. Sitron er en selvfølge ved siden av skalldyr og fisk. I desserter bruker vi ofte sitron som smakstilsetning. Sitronskall kan strimles og brukes til pynt på kaker, fruktretter, fromasjer og andre desserter. 

Sitron kur:
Denne kuren har vært anvendt med hell av mange med revmatiske lidelser, nyresten eller gallesten. 
1.dag - usøtet saft av en sitron blandet med like deler vann
2.dag – usøtet saft av 2 sitroner blandet med like deler vann
Øk med en sitron for hver dag inntil 8-10 sitroner. Deretter minsker du dosen for hver dag ned til en sitron om dagen igjen. Avslutt kuren med å drikke saften av en sitron ytterligere 15 dager. 

0 comentarios :

Publicar un comentario