Som noen kanskje husker fra i fjor høst så avsluttet Bifrost Advokater artiklene i Aktuelt Spania allerede i november, fordi undertegnede skulle på en ekspedisjon for å bestige Sydamerikas høyeste fjell (Aconcagua). Min ekspedisjon nådde toppen på 6.962m den 13. desember, og jeg kom meg tilbake i god behold. Så da fikk jeg sjansen til å skrive årets første artikkel i Aktuelt Spania!
Den skal handle om de (relativt) nye reglene om utleie av fritidsbolig (lov 4/2013). Det har som vanlig vært snakket mye om dette blant nordmenn, i media osv., og det har vært en blanding av rykter, fakta og fremtidige muligheter. I denne artikkelen skal vi forsøke å redegjøre for hva som er faktum pr. 1. januar 2014. Leseren vil da se at lovendringen ikke blir så «farlig» for den jevne nordmann med bolig i Spania som kanskje fryktet.
Lovendringen er gjennomført, og måten dette er blitt gjort på er ved å føye til et ledd i den eksisterende husleielovgivningen (LAU fra 1994), ny §5 bokstav e). Denne sier (min uoffisielle oversettelse): «Midlertidig utleie av hele boligflaten i møblerte leiligheter som er utstyrt for umiddelbar bruk, som har vært kommersialisert og markedsført i i kanaler for turister og som tilbys med økonomisk vinning som hovedmål, og som er underlagt en særskilt lovgivning, faller utenfor loven.».
Oversatt til vanlig norsk betyr dette at siden Valencia-regionen har særskilt lovgivning for såkalt «turist-utleie» av leiligheter, det såkalte Decreto 92/2009, så vil utleie som faller inn under denne definisjonen være underlagt særlovgivningen og ikke den ordinære husleieloven. Dette leder til to hovedspørsmål vi skal se nærmere på: 1) Hvordan definieres «turist-utleie»? 2) Hva er hovedforskjellen på særloven og den ordinære husleieloven?
Ad 1: For å forstå hvilke utleietyper lovgiver har ønsket å ramme med lovendringen, må vi gå til lovens motiver. Formålet med lovendringen er å hindre illojal konkurranse mot hoteller og andre overnattingssteder fra useriøse aktører som tilbyr utleie til turister. De sistnevnte aktørene opererer utenfor eksisterende lovverk for overnattingssteder i Valencia-regionen (Decreto 92/2009), og alt disse useriøse firmaene sparer på sikkerhet, manglende momsinnbetaling, svart arbeid, dårlige arbeidsforhold, skatter osv., gjør at de kan tilby svært lave priser som utkonkurrerer lovlig overnattingsvirksomhet. Det eksisterte et smutthull i loven for disse aktørene som nå tettes igjen. Tankegangen bak er altså å slå ned på uregulert og ulovlig aktivitet innen hotell- og overnattingsbransjen, ikke å hindre nordmenn fra å leie ut ferieboligen sin i en måned om sommeren.
Den viktigste rettesnoren for å skille mellom «turist-utleie» av en leilighet, og vanlig korttidsleie til noen om sommeren eller i vinterferien, blir et tolkningsspørsmål. Men den mest logiske løsningen er å lese art. 5 bokstav e) i husleieloven i sammenheng med art. 3 i Decreto 92. Det kan da virke som at kortidsutleie av den «ordinære typen» bare faller utenfor husleieloven hvis vilkårene i begge paragrafene er oppfylt, og da vil i praksis bare de som leier ut leiligheter i næringsvirksomhet med tilleggsservice bli rammet. Men formannen i lagmannsretten i Alicante har sagt at han oppfatter loven slik at selv «vanlige» folk som legger ut annonser på internet faller inn under Decreto 92/2009, med alle de konsekvensene det får.
Som vanlig i Spania må man dessverre spørre seg selv om lovendringen treffer blink, og hvordan dette vil bli fulgt opp og slå ut i praksis. Det finnes foreløpig lite eller ingen retts- eller forvaltningspraksis. Et råd bør være at man foreløpig er forsiktig med annonseringen av fritidsboligen, og at man ikke bør tilby kundene tilleggstjenester som vask, sengeskift osv.
Ad 2: De viktigste konsekvensene av å falle utenfor husleieloven og innenfor Decreto 92 er at man må ha en tillatelse fra Valencia-myndighetene for å kunne leie ut. Videre må man registere både seg selv og virksomheten i et offentlig register og betale diverse gebyrer, skatter, avgifter mm. Videre blir man underlagt et ganske strengt kontrollregime og strenge sikkerhets- og hygienekrav. Et annet betydelig problem er at man får momsplikt. I det hele tatt, man blir underlagt krav som resten av hotellbransjen fordi du juridisk sett driver et hotell/pensjonat i myndighetenes øyne.
Som en del kanskje har hørt, lyktes Thomas Rønning i å nå toppen av Aconcagua den 13. desember 2013, og hans veldedighetsaksjon var derfor vellykket. Men Thomas mangler fortsatt ca. 1.500 euro på å nå det økonomiske målet for aksjonen. Det ville derfor vært fint med litt mer støtte til de hjemløse i Spania. Husk at av de innsamlede midler går 100 % til til de hjemløse i Alicante. Rønning har selv betalt alle utgifter med reisen mm.
Les mer på whitesentinelcharityclimb@blogspot.com.es eller ta kontakt pr. epost med Rønning (thomasronning71@gmail.com). Gå også gjerne inn på facebook-sidene til aksjonen, White Sentinel Charity Climb eller Thomas Ronning.
0 comentarios :
Publicar un comentario