Fjellet Busa, fra tilfluktssted til fengsel

Det finnes neppe et land med en rikere lokalhistorie enn Spania, men at dette også gjaldt for fjellpartier, var nytt for meg jeg inntil jeg leste om Busafjellet. Med sin loddrette og glatte fjellvegg rager det 1300 meter over la Llosa dammen, og ender som en flattrykt tinde med en gressmatte stor nok til noen små hus og et kapell. Veien opp dit er ikke akkurat noen Europavei med biltrafikk. Skal du opp på toppen blir det å streve deg opp den bratte stien i krik og krok forbi eller gjennom fjellpass mellom dramatiske klipper, og balansere deg over de verste juvene via nifse hengebroer. Det er ikke akkurat noen vei å anbefale for den som har høydeskrekk, mens det for fotoentusiasten derimot må være rene drømmeturen. En gang for mange hundre år siden bodde det en ekte fjellkone her oppe i fjellet . Hun het ganske enkelt Busa, og siden hun var en bemerkelseverdig kvinne som gikk over i historien med ære, har aldri fjellet hennes vært kalt noe annet enn Busa etter henne.
I hennes tid hendte det at en hel flokk med romere var blitt slått av spanjolene og drevet på flukt opp i fjellene. Forfølgerne hadde kjørt dem hardt, og stakkarene var fortvilet, dødstrette og forkomne da Busa traff dem. Hun fikk inderlig vondt av dem, og som det hjertevarme mennesket hun var, hjalp hun dem opp til et skjulested ingen ukjente ville finne, ikke langt fra selve fjellets topp. Der passet og stelte hun dem, ikke bare en uke eller to, men gjennom en lengre tid til faren var over. Hun holdt dem med mat og drikke og fikk dem på beina igjen, mens forfølgerne til slutt ga opp jakten og dro sin vei. Hele denne historien er ikke bare dokumentert, men italienerne har til og med sørget for en inskripsjon over døren på en offentlig bygning, der de gir uttrykk for sin takk til Busa som hjalp deres landsmenn den gang de var i den ytterste nød.

Kirken ble det ikke stort igjen av, men en kirke ville folket ha, selv om den lå både høyt og vanskelig til, og i 1758 ble den faktisk bygget opp igjen. Siden den gang ble dette stedet der oppe på fjellets høyeste punkt, målet for bygdafolkets ”romeria” hvert eneste år i juli måned. En ”romeria” er en felles utflukt til et lite kapell på en høyde der alle som kan krype eller gå er med. Bakgrunnen kan være så forskjellig, kanskje noe de vil takke sin Gud for, en spesiell hendelse som omfatter hele det lille samfunnet, eller det kan være en helgen de vil ære, eller noe annet de brenner for. For oss utenforstående virker det faktisk som om årsaken er mindre viktig enn dette at de får et påskudd til en ekstra fiesta der alle er med. I et av dokumentene står det at denne plassen der opp på fjellet har et kaldt men sunt klima, og at det finnes to brønner der med rikelig vann for både folk og fe.

Det tok ikke så lang tid før franskmennene skjønte at dette angrepet deres kanskje ikke var det lureste de hadde funnet på likevel. Spanjolene var lommekjente i området og det var ikke så få franske soldater som ble overrumplet og brakt som fanger opp til toppen av Busa, til et fengsel som har gått over i historien som det rene helvete. Ikke så få av disse franske soldatene, plaget av sult, sykdom og allverdens elendighet, valgte i sin fortvilelse å styrte seg utfor fjellet for å få en ende på sin håpløse situasjon. Ordene som ble stående igjen etter dem var : ”Morir en Busa y resurgir en Paris”. (fritt oversatt; ”Dø i Busa, og gjenoppstå i Paris”).
0 comentarios :
Publicar un comentario