lunes, 28 de julio de 2014

Advokatspalte


Spanske myndigheters “jakt” på nordmenns skattepenger

1) Den spanske inkvisisjonen: 
Spanske skattemyndigheter gjennomfører nå en systematisk jakt på utlendingers penger. Der holdningene før var runde og tolerante, går nå tankene mot den spanske inkvisisjonens nådeløse holdninger. Det som her skrives er relevant for de nordmenn som bor fast mer enn 183 dager i året i Spania. 

På Bifrost Advokaters kontor har vi de siste to årene blitt kontaktet av mange norske kunder som har fått kravsbrev fra spanske myndigheter i postkassen. Det er som regel snakk om skattekrav i form av skjønnsligning for likningsår inntil 5 år tilbake, ofte i størrelsesorden 10-15.000 euro pr. person pr. år (!). Vi har hatt ektepar som har fått samlede krav på 100.000 euro, med 14 dagers betalingsfrist. 

Spanske myndigheter søker nå systematisk opp utlendinger og kontrollerer de siste 4-5 år for å forsikre seg om at utlendingen betaler skatt som han skal. Nå godtas ikke lenger påstanden om at man bor formelt i Norge. Det kontrolleres fysisk om man oppholder seg mer enn halve året i Spania, gjerne ved å sjekke bankutskrifter, telefon- og strømregninger mm. 

I bunn og grunn dreier dette seg om at mange nordmenn som juridisk sett er skattebosatt i Spania ikke leverer inn selvangivelse. Enten betaler de til Norge selv om de bor i Spania, noe som er feil. Eller så betaler de verken til Norge eller Spania, noe som også er feil. Vår erfaring er at mange problemer skyldes at gestorian har gitt feil informasjon. Dette gjør at myndighetene blir oppmerksom på vedkommende, og når de da begynner å kontrollere reelle inntekter mv. ser de at det er feil oppgitt. Det er viktig å vite at hvis du er skattebosatt i Spania, så må all inntekt og all formue i hele verden oppgis til spanske myndigheter, ikke bare det du har i Spania

Når dette er sagt, så skal det sies at kravene ofte sendes ut på meget tynt grunnlag, og det er derfor verdt å ta opp kampen mot myndighetene. Bifrost har fått 2 klienter «av kroken» bare siste 14 dager, fordi kravene var basert på feil faktum. Noen ganger ender det imidlertid opp med at man må betale skatten i Spania og søke tilbakebetalt skatt i Norge (ofte 4-5 år tilbake). Likviditetsmessig er det åpenbart dødelig for enhver familieøkonomi. Søk kyndig hjelp hvis du skulle få et slikt kravsbrev i posten – og raskt. Ikke stikk hodet i sanden, spanske myndigheter bruker ikke mange ukene på å beslaglegge kontoen og huset ditt.  

2) Nye regler for gevinstskatt: 
For å gjøre livet enda litt lysere for utlendingene som bidrar til statskassen i Spania, har den spanske regjeringen bestemt seg for å droppe to skattefordeler som vil gjøre at gevinstskatten ved salg av fast eiendom blir svært mye høyere fom. 1. januar 2015. Det er skremmende hvor lite oppmerksomhet lovforslaget har fått. Siden regjeringen har absolutt flertall i Parlamentet, er det mye som tyder på at dette vil bli vedtatt innen kort tid. 

Lovendringen går før det første ut på å fjerne reglene om oppdatering av inngangsverdi. I dag er reglene slik at inngangsverdien aktualiseres med en koeffisient som publiseres hvert år, nettopp for å kompensere for inflasjon, redusert kroneverdi osv. Hvis du kjøpte for f.eks. 90.000 i år 2000, vil koeffisienten din ved salg i år være 1,256, dvs. at din inngangsverdi ikke er 90, men 113.000 €. Fra 2015 blir det altså rene tallverdier som legges til grunn. Dette vil for en typisk boligselger, som kjøpte for ca. 150.000 euro og selger for ca. 300.000 euro, innebære en avgiftsskjerping i størrelsesorden 10-15.000 euro. Det er uklart om dette også vil innebære en økning i 3 % forskuddstrekket ved kjøp, men jeg regner med at den vil gå opp til kanskje 5 % for å ta høyde for økningen i gevinstskatt. 

For det andre, for de som kjøpte hus i Spania før 1. januar 1995 har det hittil eksistert spesielle regler for beregningen av gevinstskatten, med til dels store avgiftsfordeler som i noen tilfeller har redusert skatten til null. Fom. 1. januar 2015 fjernes dette helt. De vanlige reglene gjelder derfor, og siden regelen om oppdateringskoeffisient av inngangsverdien også fjernes fra samme tidspunkt, vil folk som kjøpte husene sine på 80-tallet for 2 millioner pesatas el., nå måtte betale mellom 21 % og 27 %  gevinstskatt på hele den tallmessige verdistigningen. Dette vil åpenbart få konsekvenser i hundertusenkroners-klassen for nordmenn som har store fincaer og gamle villaer kjøpt for 30 år siden som nå ønsker å selge og flytte hjem. 

Hvis man går med planer om salg, vil det være av til dels stor betydning å gjennomføre salget senest 31. desember 2014. Hvis man har skjøte fra før 1994 bør man vurdere ulike måter å unngå et formelt salg i Spania på. Det som utløser alle avgiftene og skattene er formelt hjemmelsskifte i notarialskjøte og tinglyst i grunnboken. Det kan være mulig å finne måter å ta økonomisk gevinst uten å selge eiendommen formelt. Avgiftsendringene kommer på toppen av verdifallet som mange eiendommer har lidt.  

Tatt i betraktning at folketallet i Spania, siden 2011, har blitt redusert med ca. ½ million mennesker hvert år (!), i stor grad pga. tilbakeflytting av utlendinger, så er kanskje dette spanske myndigheters svar på at folk i større og større grad ønsker å flytte hjem? 

BIFROST ADVOKATER 
ØNSKER FORTSATT GOD SOMMER 
TIL AKTUELT SPANIAS LESERE!

Bifrost Abogados er et norsk-spansk advokatfirma med kontor i sentrum av Alfaz del Pi. Hos oss jobber en norsk advokat, en norsk advokatfullmektig, en spansk advokat og vår sekretær. Skribent i dette nummeret er Thomas Rønning. Bifrost tilbyr bistand til skandinaviske klienter innen de fleste rettsområder.

”Informasjon i spalten har informativ karakter, og er ikke ment som en erstatning for profesjonell rådgivning i det enkelte tilfelle. Husk at lover og regler endres i raskt tempo, slik at man må alltid sjekke ”datostemplet” på opplysninger man får. Bifrost Abogados fraskriver seg ethvert ansvar for trykkfeil eller andre typer feil som kan ha sneket seg inn i artiklene. 



0 comentarios :

Publicar un comentario