Geir Magne Andersen (bildet) har arbeidet med alternative behandlingsteknikker med urtemedisin og kosthold som spesialfelt. De siste 15 årene har holdt over 2000 forelesninger i Skandinavia innen alternativ medisin med urtemedisin, kosthold og forskjellige terapiteknikker som hovedtemaer.Nå vil han dele noen av sine erfaringer med Aktuelt Spanias lesere. I denne utgaven av Aktuelt Spania ser han på ”Fettfella” og balansen mellom de essensielle fettsyrene.
Denne gangen skal det dreie seg om matintoleranse «Den snikende og skjulte allergi» som kan være årsak til betennelser og helseplager.
Hva er matintoleranse?
Begrepene «matallergi, matintoleranse og overfølsomhet for mat» er ofte brukt om hverandre. De blir ofte forvekslet, men i bunn og grunn betyr alle begrepene at det er en unormal reaksjon på en eller flere matvarer. Ved allergi kommer de negative reaksjonene som smerter og rennende neser nesten umiddelbart etter at vi har spist eller vært i kontakt med et stoff vi ikke tåler (allergien). Matinntoleranse er derimot mer snikende der reaksjonene kan komme mange timer og dager etter at vi har spist en bestemt matvare. På grunn av denne forsinkede reaksjonen er matintoleranse mye vanskeligere å avdekke og sette matvaren og våre problemer i sammenheng. Matintoleranse kan komme fra mekanismer som innebærer aktivering av immunforsvaret med påfølgende produksjon av antistoffer, men også av reaksjoner som ikke har noe med immunforsvaret å gjøre. Årsaken kan være ubalanse/mangel på enzymer overfølsomhet for visse kjemiske stoffer/tilsetningsstoffer i mat. Dersom du sliter med mye luft i magen, oppblåshet og diare kan årsaken være mangel på produksjon av laktase som er et enzym som bryter ned laktose. Laktose får du i første rekke fra meieriprodukter som melk, ost, yoghurt og iskrem. Et annet eksempel kan være at du sliter med migrene, svimmelhet, mage/tarmproblemer, rhinitt, depresjon eller rød og irritert hud. Dette kan komme av høyt histaminnivå på grunn av mangel på eller hemning av diamin oksidase (DAO), et enzym som bryter ned histamin. Eksempel på næringsmidler med mye histamin er rødvin, ost og tunfisk. Inntak av disse matvarene vil forverre problemene. Noen eksempler på matvarer som inneholder lite histamin, og kan utløse kroppens egen produksjon er sitrusfrukt, bananer tomater og sjokolade. Det å vite hvilke matvarer som forverrer og bedrer situasjonen er verdifull kunnskap som du kan få nærmere informasjon om hos din lokale Ki-Terapeut. Reaksjoner som utløses av immunforsvaret omtales ofte som «allergier», og oppstår når kroppen overreagerer på matvarer. Denne overreaksjonen utløser immunforsvarets produksjon av antistoffer for å angripe de «fremmede» matproteinene som immunforsvaretoppfatter som en trussel eller en «fiende»
Allergier deles inn i fre grupper: I,II,III,IV.
Disse klassifiseringene er basert på hvilke del av immunforsvaret som aktiveres og hvor lenge det tar før reaksjonene oppstår. De to allergigruppene som oftest blir assosiert med negative reaksjoner på matvarer er Type I Allergi, og Type II Allergi som benevnes som matintoleranse.
Type I Allergi(IgE-mediert allergi, overfølsomhet, ekte allergi)
Disse reaksjonene karakteriseres ved produksjon av IgE antistoffer og histamin, samt andre kjemiske mediatorer ved eksponering for et allergen (f.eks peanøtter eller skalldyr). De er ansvarlige for det umiddelbare utbruddet av symptomer som kan oppstå innen sekunder eller minutter etter inntak av disse matvarer. Symptomer som ofte blir assosiert med en klasssisk allergisk reaksjon inkluderer: Utslett, nysing, pustebesvær og anafylaktisk sjokk. Vanligvis er det åpenbart for den det gjelder hvilke matvarer som er årsak til allergien, og disse må unngås for resten av livet.
Type III allergi (IgG-mediert allergi, matintoleranse, overfølsomhet for mat)
Disse reaksjonene karaktiseres ved produksjon av IgG antistoffer og gradevis utvikling av antigen/antistoffkomplekser som blir lagret i vev og forårsaker kroniske inflammasjoner og betennelser. De er ansvarlige for det forsinkede utbruddet av symptomer som kan oppstå flere timer eller dager etter at maten er inntatt. På grunn av denne forsinkelsen settes matvaren du har spist nesten aldri i sammenheng med dine plager.
Symptomene kan blant annet bestå av:
Noen symptomer og problemer som kan oppstå på grunn av matinntoleranse er angst/uro, depresjon, IBS, hodepine/migrene, astma, tretthet, hypertensjon, eksem, leddsmerter, kronisk rhinitt (betent slimhinne i nesen), gikt, vektprobler, fibromyalgi og ellers utvikling av andre livsstilsykdommer over tid. I helsevesenet blir vanligvis ikke de enkelte matvarer testet mot matintoleranse IgG eller allergi type III. Skal du få dette gjort må du som regel oppsøke lege eller annen terapeut som utfører disse spesialtestene og sender dem til laboratorier som utfører slike tester. Blodet blir testet på hvordan du reagerer på de forskjellige matvarer. I dag testes det på helt opp til 200 forskjellige aktuelle matvarer. Testrapporten gir deg svar på hvilke
matvare du har inntoleranse for (allergi type III), hvilke som ligger i grenseland og hva du trygt kan spise. I tillegg vises graden av intoleranse. Dette er en indikator på hvor lang tid det tar å behandle problemet og når du gradevis kan gjeninnføre matvarene etter at symptomene har blitt forbedret eller borte. Matinntoleranse er nær knyttet til Dysbiose (lekkende tarm). Matproteiner som ikke brytes ned på grunn av enzymmangel eller mangel på andre nedbrytningsstoffer som kan lekke ut i blodet via tarmen. Matproteiner over en viss mengde i blodet vil utløse en reaksjon med antistoffet IgG. Matproteiner i blodet vil over tid virke som gift for kroppen og være en utløsende faktor for sykdom og andre helsemessige plager.
Etter en test er de fleste matvarene relativt enkle å fjerne fra kostholdet og kan lett erstattes av andre produkter fra samme matvaregruppe. Imidlertid er matvarer som hvete, gluten, melkeprodukter, egg, soya og gjær noe vanskeligere å fjerne helt fra dietten, da de er vanlige i matvarer, og mye brukt i hel og halv fabrikkert ferdigmat.
Supermarkedene er fulle av gode næringsmidler som du kan bruke som erstatning for det du ikke tåler. Kostholdsveiledning og informasjon om matvarer du kan bruke som erstatning får du av din lokale Ki-Terapeut. For å redusere risikoen for utvikling av matintoleranse er det viktig med et variert og godt kosthold som sikrer inntak av de essensielle næringsemnene som aminosyrer, vitaminer, mineraler, fettsyrer og antioksidanter. Dette trimmer immunforsvaret og opprettholder god produksjon av nødvendige enzymer. Ensidig kosthold utvikler lettere intoleranser. Det er derfor det er spesielt viktig etter at intoleransen er eliminert med god variasjon i kostholdet for å ikke utvikle nye matintoleranser. En god regel er å alltid undersøke innholdet i matvarer du kjøper for å se om de inneholder den eller de matvarerene du reagerer på. Mange ferdigretter og ferdigsauser kan inneholde små mengder eller spor av ingredienser du er intolerant for.
Gjeninnføring av mat du har reagert på:
Testen gir deg en indikasjon på hvor lang tid du må holde deg borte fra matvarer du er intolerant for, samt den tiden det tar å behandle problemet. Det er først når symptomene har forsvunnet eller avtatt, at du gradevis kan begynne å introdusere disse matvarene på nytt i ditt kosthold. I introduksjonsperioden er det viktig å overvåke om eventuelle symptomer kommer tilbake. I så tilfelle er det nødvendig å utelukke de introduserte matvarer noe lengere. Når problemene er forsvunnet og behandlingstiden over er det viktig med nødvendige livsstilsendringer som sikrer et variert kosthold med nødvendige essensielle næringsemner som aminosyrer, vitaminer, mineraler, fettsyrer og antioksidanter. Dette reduserer risikoen for utvikling av ny matintoleranse.
Konklusjon:
Det er forskjell på allergi med en straks reaksjon og intoleranse der symptomene og problemene kan utvikles timer, dager, og faktisk uker etter at du har spist en matvarer du er intolerant for. Matintoleranse er derfor farlig fordi du nesten aldri klarer å sette matvarene du spiser i sammenheng med dine plager. Du går derfor uvitende og den indre ubalanse kan fortsette med et dårlig fungerende immunforsvar og mulig mangel på enzymer som skal bryte ned de matproteinene du har spist. På denne måten utvikles symptomer, plager og alvorlige sykdommer utvikles over tid. Din lokale Ki-terapeut kan teste deg for matintoleranse.
Informasjonstelefon: 653 63 76 61
Epost: ragnhild@herbaplus.es
Geir Magne Andersen
Ki-Terapeut
Foreleser
0 comentarios :
Publicar un comentario