Du ble født for å vinne. Men for å bli en vinner, må du planlegge å vinne, forberede deg på å vinne, og forvente å vinne. -Zig Ziglar
Ole Paus som golfer?
Det vet vi ingen ting om, men han reiste med en turnering i 2013 som het ”Ole Paus går rett til kilden”. Og det fikk oss til å tenke at hvorfor løpe rundt til alle slags forretninger for å lete etter tilbud på de forskjellige banene, når man kan gå direkte til kilden? Kilden vi tenker på i sammenhengen er selvfølgelig Asociación de Campos de Golf de la Costa Blanca. De har hjemmesider med samme navn hvor man finner de fleste av den typen tilbud man forventer seg i sammenhengen. For de uinnvidde er denne foreningen er sammenslutningen golfbanene her på ”Den Hvite Kysten”. Vi skrev i forrige nummer om Campbell Lamont Golf, og kan legge til at han har et tett samarbeide med Asociación de Campos de Golf de la Costa Blanca til glede for alle oss golfspillere som ønsker å utvide vår ”golfhorisont”. Det være seg gruppereiser, eller vennekretsen på utflukt. Club de Golf Don Cayo er selvfølgelig også medlem av kystens samarbeidende golfbaner, så det er bare å stikke innom der for ytterligere informasjon..
Raskere green, lettere putter!
Nye køller for eksempel kan være noe å forberede/forbedre seg med. Kanskje. Det som fikk oss inn på dette med forberedelser, var en som presenterte en ny putter i et golfblad der nord. Og det er noe av konklusjonen som fanget vår interesse. Det var skrevet som positivt at putteren var av god design. Ser vi litt på selve begrepet design, kan man lese blant annet at ”Design er et internasjonalt begrep som både betegner skaperprosessen av en gjenstand eller et produkt med tanke på formgiving og funksjon, og selve resultatet av denne prosessen. Design har tradisjonelt blitt plassert i grenselandet mellom håndverk og kunst”. Javel, ja. Da kan man jo lure på om det er håndverkeren eller kunstneren i en som resulterer i en god score? Så var altså dommen at putteren hadde en god design. Den hadde en holdbar finnish. Skulle bare mangle. Man fikk veldig mye for pengene. Det tar vi gjerne imot. Putteren hadde videre en nydelig frest slagflate. Vesentlig, eller? Har selv en putter fra 60-tallet med absolutt noe annet enn en ”frest slagflate”, men en god putter å putte med, dét er den. Men, som det stod, så hadde putteren et dårlig grep. Nå hadde vedkommende selv nevnt i teksten at man burde skifte et grep tilpasset en selv. Så hvorfor da si at grepet var dårlig som en konklusjon? Videre stod det til slutt at ”Ønsker oss mer tyngde, gjerne med utskiftbar vekt”. Her syns vi at når man er ”ekspert”, burde man ha opplyst at putterens tyngde har med greenens beskaffenhet å gjøre. Jo raskere green, jo letter putter! Tenker man seg om, så er det selvfølgelig logisk. Riktig nok er det køllen som skal ”·gjøre jobben” som det heter, men det er ens egen kontrollerte følelse som er avgjørende, og den kontrollen har man bare med en lett kølle på en rask green. Ikke sant? Skribenten er dog inne på det når han kunne tenke seg utskiftbare vekter. Så hvorfor ikke fortelle hvorfor? Kanskje fordi at der nord er green’ene like trege alle sammen?
Forstyrre seg selv på banen?
Går det an da? Selvfølgelig, men det er ikke lyd eller støy vi tenker på, men alle de ”hjelpemidlene” man kjøper eller lager. Tenk bare på alle de forskjellige utformingene man finner blant putterne. Kan ikke forstå annet enn at alle de ”snirklete” utseendene (design?), alle ”siktelinjene” og da de opp til flere runde hvitmerker som antagelig skal forestille flere balle i en og samme rekke? Noen ser ut som noe en gartner ville kunne bruke, med en slags ”gripeklo”. At profesjonelle golfere har mange av disse forskjellige typene, skyldes selvfølgelig ikke annet enn at de er betalt for det. Hadde disse, ofte groteske utseende putter’ne, vært avgjørende, hadde proffene hatt like puttere alle sammen. Som man husker fra oppveksten, så var det slik ”noen likte mora, og noen likte dattera”. Et annet forstyrrende element, må være denne streken mange setter på ballene for å forbedre siktelinjen. Nok et forstyrrende element etter vår oppfatning. To tidelers millimeter feil i siktelinjen, og en tometers putt er dømt til å mislykkes. Så hvorfor skaffe seg flere ”parametre” enn nødvendig? Det er oppstillingen, grepet og gjennomføringen som er avgjørende. Ikke streker på ballen. Hva tror dere skjer for eksempel dersom tyngdepunktet i ballen ikke ligger parallelt med den streken man lager, og da spesielt på litt fuktige eller våte greener? Størrelsene på ”dimplene” på ballen er også avgjørende. Ikke minst om de like store eller ikke. Nei, glem det med streker på ballene. De er bare et forstyrrende element. De også!
Flere vinnertips?
Det kan kanskje være vanskelig å forklare for mange som kommer fra et land hvor man snakker om at ”han/hun vant en sølvmedalje”. Man vinner selvfølgelig ikke sølvmedaljer. Man kan ”havne” på, eller oppnå, en andreplass, men det finnes like fullt bare én vinner. De som husker Knut ”Kupper’n” Johansen, så er han en av de få i Norge som har forstått hva det dreier seg. Han ble i sin tid berømt for å ha sagt at ”sølv er nederlag”. Slikt sier bare en ekte vinner! Hørte vi noen golfere som sa noe om stableford poeng? Dette siste minner oss om en konkurranse vi deltok i hvor en som hadde 33 i hcp scoret 35 poeng, og en annen med 4 i hcp scoret 34 poeng, hvorpå han med 33 i hcp sa til han med 4 at ”i dag var jeg bedre enn deg” (sic-). Vi kan finne på alle mulige måter å regn på. Men i golf er dét å gå en runde på så få slag som mulig, det eneste som er i tråd med selve ideen med golfspillet. Alt annet er selvbedrag. Men moro kan det være likevel. Ikke sant?
Selvfølelsen like viktig.
Og da er vi raskt inne på dette med dresskoden på en golfbane. Vi simpelthen elsker det oppslaget vi så på en bane her i området hvor det stod at ”selv om spillet ditt ser ut som skitt, så behøver ikke du”. En som også hadde forstått det, var han som sa at selv om du ikke spiller som Tiger Woods, kan du jo prøve å kle deg som ham. Og der er vi inne på noe vesentlig; nemlig, følelsen av velbehag. ”Fornøydheten” med seg selv når man trår ut på gresset. Selv i fotball har man dresskode, så hvorfor skal golf være noe unntak? Det kan kanskje ha noe med de generelle holdningene man finner i ”sosialdemokratiske” samfunn å gjøre, at man streber etter å trekke ting ned til et nivå, fremfor å løfte det opp til et? Husker den gang man var på seilferie på svenskekysten og man gikk i land for eksempel i Strømstad, hvor man iførte seg sin blazer med dertil hørende hvit skjorte og slips, for så å innta et sildebord på ”Restaurant Skagerak”. Når man hadde snudd i Marstrand og var innom Strømstad på hjemveien, var det på ”Stadshotellet” man inntok turens siste sildebord. Det gikk med 5 hvit skjorte på en slik tur. Ser man i dag på ”dresskoden” til de som går i land, så forstår man kanskje hvorfor det er så mange skillsmisser. En mellomting hadde kanskje vært noe å tenke over. Det skal være forskjell på hverdag og fest! Hvorfor heter det ellers fest? Jo, fordi det som skjer ikke er en hverdagslige begivenheter. Så hvorfor ikke la golfrundene bli en fest? Kanskje et vinnertips? De store golfmagasinene ute i verden kårer da også årets best kledde spiller på både PGA og LPGA Touren.
0 comentarios :
Publicar un comentario