I dag ser vi persille året rundt, både i Spania og i Norge. Visste du at persille har utrolig mange gode helseeffekter på kroppen? Det som er helt sikkert er at vi kan spise så mye vi vil av denne delikate og velsmakende planten. Den fortjener å bli brukt til mye mer enn bare pynt. En neve persille om dagen gjør en forskjell!
Hva er persille?
Persille stammer fra landene rundt østsiden av Middelhavet. Den har vært kultivert helt siden romertiden.
Persille er en toårig krydderurt. Rundt Middelhavet vokste den tidligere vilt, men er nå stort sett kultivert. Den brukes mye i matlaging både i Europa, Midtøsten og i Amerika. Den flatbladede varianten er den mest vanlige, men i Norge kjenner vi ofte best den krusete varianten.
Smaken i persille kommer fra den eteriske oljen apiol.
Historisk:
I Europa ble persille flere steder ansett som “djevelens urt” og brakte ulykke til de som dyrket den, hvis planten da ikke var plantet på en langfredag. At en tiendedel av den sådde persillen aldri kom opp, mente man var fordi djevelen tok den delen. Og at persillefrøene spirer seint, trodde man skyldtes at de måtte ni ganger fram og tilbake til helvete innen de kunne komme opp. Troen på at persille ga dårlig hell, var heftet ved urten til inn i middelalderen. Det er verdt å merke seg at i de tyske hekseprosessene opptrer Satan svært ofte under navnet Herrn Peterling, og i de franske under navnet Maître Persil.
I det gamle Hellas og Roma ble persille tillagt magiske krefter og man trodde at man kunne bli usynlig og få overnaturlig styrke hvis man spiste frøene. Urten var viet til Persefone, dronningen av Hades. I århundrer trodde greske soldater at enhver kontakt med persille før et slag signaliserte forestående død. På grunn av urtens tilknytning til død, ble persille plantet på greske graver for å bringe lykke til de avdøde. Etter hvert ble persillekranser brukt til å hedre vinnere av idrettsprestasjoner, og grekerne bar slike kranser under banketter, da de trodde at dampen av vinen ville bli absorbert av persillen og dermed beskytte den som bar kransen mot å bli beruset.
Helsefordeler med persille
De gamle romerne og grekerne brukte persillen som vanndrivende, mot luftsmerter i fordøyelsen og for å fremme menstruasjon. Persillen var også fra gammelt av kjent for å dempe sterke lukter, særlig lukt fra hvitløk.
I dag er persille kjent som et velsmakende krydder og medisinplante som inneholder store mengder vitaminer og mineraler som jern, folsyre, kalsium, kalium og C- vitamin. Persillen er også kjent som vanndrivende og reduserer hevelser. Den brukes også mot urinsyregikt. Persillen er også rik på antioksidanter, både flavoner og karotenoider. Persille inneholder 6 ganger så mye C-vitamin som appelsin. Stort inntak av disse antioksidantene beskytter mot kreft, hjertesykdom, slag, grå stær og mye mer.
Det er et høyt innhold av jern i bladpersillen. En neve persille inneholder like mye jern som 200 gram svinekjøtt. Det store innholdet av C- vitamin bidrar også til å øke opptaket av jern samt at folsyren stimulerer oppbyggingen av røde blodlegemer. Persille er derfor et meget godt middel mot anemi og lav blodprosent!
Persille er også en nyttig kalsiumkilde for de som ikke drikker mye melk. En neve persille, eller 25 gram, er nok til å øke opptak av jern, kalsium og folsyre, og dekker i tillegg dagsbehovet for vitamin C.
Folsyre kan beskytte mot ryggmargsbrokk tidlig i svangerskap, og reduserer også dannelsen av homocystein som ser ut til å beskytte mot hjertekarsykdommer og mot Alzheimer.
Den vanndrivende effekten merker du godt ved kun å spise 25 gram persille. Nyren stimuleres, urinmengden øker og hevelser reduseres. Den vanndrivende effekten er størst i frøene, noe midre i røttene, og minst i bladene.
Hva kan vi bruke persille til?
Av persillen kan vi bruke både blader, røtter og frø. Vi har to varianter av bladpersillen, kruspersillen og den mer flatbladede persillen.
Persille kan med fordel brukes rikelig i supper og sauser, i salater og i dressinger. Bruk et glass og saks og klipp persillen i småbiter og tilsett rett før servering. Da bevares vitaminer og mineraler best.
0 comentarios :
Publicar un comentario