viernes, 26 de septiembre de 2014

Mange er skeptisk til framtiden


Seks år etter den store resesjon, som begynte høsten 2008,  ser man en ujevn global økonomisk oppgang , mens folks framtidstro rundt om i verden forblir dyster.

I de fleste land, sier flertallet av folket  at landet deres er på vei i feil retning, og de ​​fleste er av den oppfatning at de økonomiske forholdene er dårlige, ifølge en ny  undersøkelse fra Pew Research Center, som omfatter 44 land og gjennomført blant 48 643 respondenter fra 17 mars til 5 juni 2014. Dette er den første i en serie av rapporter fra Pew Research Center  basert på  resultater fra spørreundersøkelser i industriland, nye fremvoksende økonomier og utviklingsland.  En globalt gjennomsnitt på 60% at fedrelandet lider av dårlig økonomi. Dette inkluderer 64% av de spurte i industrilandene og 59% i fremvoksende markeder.  Bare i utviklingsland er det et skinn av tilfredshet med økonomien: 51% sier utsiktene for deres økonomi er gode. De som er mest negative, er grekerne (97% sier at de økonomiske forholdene er dårlige), italienere (96%), spanjoler (93%) og ukrainere (93%). I USA er 58%  av den oppfatning at den amerikanske økonomien ikke gjør det bra, mens kun 40% sier den er god. De mest positive om sine nasjonale økonomiske forhold er kineserne (89%), vietnameserne (87%) og tyskerne (85%).
Hvordan er nå endringene det siste året? I 2013, sa et flertall av brasilianere (59%) sa at deres økonomi klarte seg bra. I dag er bare 32% som beholder dette synet. Det har også vært en 15 prosentpoengs nedgang i positivitet over økonomien i Venezuela og et 13 punkts stup i Argentina og Malaysia. Men i andre land har framtidstroen blitt bedre. I  Storbritannia og Pakistan, var hhv bare 15% og 17% som mente økonomien var god. Britenes vurderinger av deres økonomiske forhold er nå opp 28 prosentpoeng og  20 prosentpoeng flere pakistanerne mener den økonomiske  tilstanden er forbedret. Tosifrede forbedringer finner man også i Uganda, Israel, Indonesia, Sør-Korea, Russland, Chile og Tyskland. Samtidig, har optimismen dalt  i Japan, hvor bare 15%  ser sin økonomi bli bedre, ned fra 40% som håpet det samme for et år siden. Mer enn seks av ti malaysiere (64%) var positive  i 2013; Nå er mindre enn halvparten (47%) av samme mening.  På tross av gode tegn til bedring i USA, er amerikanerne mindre optimistiske nå enn for et år siden, fra 44 til 35 prosent.  En globalt gjennomsnitt på 77% sier at både stigende priser og mangel på jobbmuligheter er svært store problemer i sitt eget land. En gjennomsnitt på 60% mener at gapet mellom de rike og  ​​fattige er en veldig stor bekymring. Og 59% hevder at offentlig gjeld  er en veldig stor utfordring. I industrilandene er den største bekymringen  gjeld, der  et gjennomsnitt på 64% sier at offentlig gjeld er til stor bekymring. I fremvoksende markeder, ser inflasjonen (77%) ut til å være den alvorligste utfordringen, etterfulgt av   mangel på jobbmuligheter (72%). Og i utviklingssamfunn er, både når det gjelder arbeidsplasser (86%) og inflasjon (84%),   gjenstand for intens offentlig bekymring.
Det er utbredt misnøye i mange land.  Et globalt  gjennomsnitt på 69%  er misfornøyd med hvordan ting går i deres land. Dette er klare tegn på nasjonal uro, som kan omfatte   økonomiske, politiske, sosiale og sikkerhetsforhold. Halvparten eller mer av publikum i 36 av de 44 landene i undersøkelsen sier forholdene i samfunnet deres er ikke bra. Denne misnøyen fordeler seg temmelig jevnt i hele verden, uansett hvilken kategori landet deres tilhører. Regionalt finner man den største uroen i Europa (77%), Latin-Amerika (74%) og Midtøsten (72%). Det er minst misnøye i Asia (60%). Men det er neppe et tegn på velvære at seks av ti asiater er misfornøyde med måten ting går.
På nasjonalt nivå er det flest misfornøyde blant  grekerne (95%), de  libanesiske (93%), de spanske (91%) og italienerne (90%). Og  62% av amerikanerne  er også misfornøyd med  hvordan ting går.  De mest tilfredse er kineserne (87%), de vietnamesiske (86%) og malaysiere (77% ). Spesielt har den russiske tilfredsheten  forbedret seg det siste året (fra 37% til 56%), eventuelt som et biprodukt av publikums støtte til Putins nye og mer selvsikre utenrikspolitikk. Britisk tilfredshet har vokst med 14 poeng, fra 26% til 40%, trolig som konsekvensen av opphentingen i økonomien.  Den globale veksten avtok i første kvartal 2014, umiddelbart før undersøkelsen. Dette kan ha bidratt til å påvirke den negative holdningen ytterligere.   Noen nasjoner, spesielt  industriland som Japan, Tyskland, Spania og Storbritannia, har utviklet seg bedre enn forventet. Men deres suksess ble oppveid av skuffende vekst i Kina og USA, og svak etterspørsel i disse økonomiene skadet veksten i fremvoksende markeder, der suksess  ofte er drevet av eksporten, nettopp til USA og Kina.

0 comentarios :

Publicar un comentario