Å ikke lage en plan, er å planlegge å feile.
-Guillermo
Lage en plan for hvert hull?
Med bakgrunn i ukens bevingede ord, kan vi trygt si at det er ikke bare for hvert hull man bør, eller rettere må, planlegge, men for hvert eneste slag. Gjør man ikke det, er man garantert å feile. Om man ikke med hvert slag, så i hvert fall for de aller fleste. Det hcp de flest av oss spiller på her nede, og ellers for den sak skyld spiller på i det hele, er en bekreftelse på akkurat denne problemstilingen. Så hva bør man gjøre?
Enkelt og greit: Visualiser det slaget du tenker å gjøre. Vurder ballens leie, ønsket distanse, vind, terreng, (mulige) hindringer, planlagt ballbane, og hvor du ønsker at ballen skal lande med tanke på det neste slaget. Velg så den rette køllen.
Det er på dette tidspunkt noen vil prøve seg med at da kan det bli vanskelig å holde oppe hastigheten på banene. Feil igjen! Ovenstående er av de ting man fortar seg på veien frem til ballen sin. Da vil man i stedet bruke mindre tid. Resten tar vi på det ”19. hullet”.
Psyke ut en motstander i fotball?
De som så VM-kampen der Holland skiftet ut målvakten før straffesparkkonkurransen, og så dennes oppførsel i sitt forsøk på å psyke ut motstanderne, forstår hva vi mener. Det som fikk oss til å tenke på dette og det som ellers skjedde under kampene i årets verdensmesterskap i fotball hvor vi opplevde stort sett bare å se en gjeng med feige pøbler som overfalt og sparket ned motspillerne, helst bakfra, i stedet for å takle dem på det som tidligere ble sett på som ærlig og normalt. Gjorde man dette på en ordentlig måte, ble det ikke en gang frispark. Langt mindre gult kort. Utviklingen måtte vel kanskje bli sånn når trenerne antagelig har fortalt spillerne at ”sikring er noe mor skifter når lyset har gått”. Skulle ikke forundre oss om de tror det selv også.
Nå er det sikkert mange som ikke er enige med oss i at dagens fotball mangler det som skal til for å gjøre spillet bedre igjen, men det bekymrer oss ikke; for i ”fotballverdenen” er vi overbeviste om at hadde for eksempel Lionel Messi stilt opp i gul regnfrakk en dag, hadde sikkert de fleste av dagens trenere og spillere løpt rundt i tilsvarende neste dag. Så fantasiløst har fotballen dessverre utviklet seg. På den annen side, var det kanskje ikke tilfeldig at det var Tyskland og Argentina som tross alt kom til finalen. La oss håpe, for det er vel alt vi kan gjøre at verdens fotballtrenere har fått med seg poenget om hvordan fotball kan spilles; og la oss for øvrig håpe at den pøbeloppførselen vi var vitne til på banene under VM er et fotballfenomen; og ikke et resultat av en generell utvikling i de respektive samfunn. Eller kanskje det er nettopp hva det er - - -. Vi får dog håpe at trenere og leder fikk med seg noe av angrepsfotballen til Tyskland og forsvarsspillet til Argentina.
Men hva med å psyke ut en motstander i golf?
Leser man i golfreglene, Seksjon I – Etikette; Oppførsel på banen, står det greit at ”Til forskjell fra mange andre idretter; spilles golf for det meste uten overoppsyn av en dommer; Spillet avhenger av den enkelte redelighet til å vise hensyn til andre spillere og å overholde reglene.
Alle spillere bør oppføre seg på en disiplinert måte, alltid vise høflighet og en god sportsånd, uten hensyn til hvor konkurranseinnstilt de måtte være. Det er ånden i golf spillet”. Tar man en titt på forangående avsnitt forundrer det oss faktisk om hvordan det overhodet er mulig å dele ut premier for ”fair play” i fotball.
Det er dog et par tilfelle i golf vi kunne tenke oss å gjengi, og så kan man spørre seg selv om slikt er et forsøk på å psyke ut en motstander, eller om der bare er hyggeprat og humor. Det første tilfellet er han som under den sosiale praten før utslaget i en match, sier at ”jeg elsker matchspill, for da behøver jeg ikke spille bra, men bare vinne hullet”. Eller det andre tilfellet hvor det ble spilt to-mannslag i matchspill, og akkurat like før utslag kommer den partneren opp på tee og presenterer seg med ordene: ”hei, jeg heter Ghor og er homoseksuell”. Nå er han ikke det, snarere tvert om, men det hele artet seg slik at deres motstandere den dagen tydelig ble overrumplet og ikke viste helt hvordan de skulle forholde seg; og forvirringen gjorde at de ikke scoret et eneste poeng de første fire hullene. Var det humor, eller et forsøk på å psyke ut motstanderne? Stred dette mot Seksjon I i golfreglene? Vår venn, en av NGF’s internasjonale dommere, sier at ”Det å psyke ut motstanderen i en match, er naturligvis en del av spillet. For eks. det å gi putter.
Det kan gjøres på mange måter. Til å begynne med kan man gi halvlange putter, men etter hvert korte inn. En annen vri er å henvende seg til motspilleren like før han skal slå ut og si: Si meg, puster du i baksvingen (dette er mellom venner)? Det man ikke kan gjøre er å sabotere motspillerens spill med lyder e.l. Altså litt psyking er OK, men ufint spill er ikke bra. Forøvrig står det ingen ting spesifikt om dette i golfreglenes etikette”.
Vel, da er det vel greit å la reglene om etikette stå som de er. Eller sagt på en annen måte, så er det ingen grunn til å gjøre noe annet enn å forholde seg til ”Seksjon I – Etikette; Oppførsel på banen”. Når dette er sagt, er det uansett viktig og holde det hele på et akseptabelt nivå. Eller retter, golf er bare en lek og et tidsfordriv som all annen sport og idrett. De fleste av oss foretrekker å ha det litt gøy på golfrundene og da blir det nok inne i mellom hva man kan kaller ”mobbing”. På den annen side oppfører vi oss selvfølgelig hundre prosent sportslig korrekt. Det er ingen som ødelegger for andre. Med andre ord, det er forskjell på selskapsrunder og konkurranser; og da kan det være like greit å kjøpe med seg en flaske vin fra ”super’n” på vei hjem; og heller kalle det noen oppfatter som ”konkurranser” med vinflasker som premier, for selskapsrunder.
Nå skal riktig nok navnbyttet godkjennes av generalforsamling i oktober, men det skal mye til at det ikke går gjennom. Det er altså Club de Golf Don Cayo vi kan fortelle om som nå i forbindelse med klubbens 40-årsjubileum, mest sannsynlig vil få navnet Altea Golf Club. Ellers blir klubben som den har vært; nemlig, ”En privat medlemsklubb åpen for besøkende”. Ser man på bildet av klubbhuset som kommer enda bedre frem på klubbens hjemmesider, må man vel si seg enig i en slik beskrivelse. Et poeng som kom opp i debatten, er at det ene ordet ”Cayo” kan få enkelte spansktalende til å tenke på noe annet enn golf for å si det på den måten.
Hygg dere videre!
Hilsen
Guillem
Guilleno@gmail.com
0 comentarios :
Publicar un comentario