viernes, 29 de agosto de 2014

Kildeskatt - Del 2: Personer bosatt i EØS-land









Er du bosatt i et annet EØS-land og beskattes i Norge for minst 90 prosent av din inntekt, kan du kreve å få skatten beregnet etter de samme reglene som gjelder for personer bosatt i Norge. Lave pensjoner, som er fritatt for beskatning for personer som er bosatt i Norge, vil da også bli skattefrie for personer som bor i et annet EØS-land. Det er forskjellige vilkår for rett til generelle fradrag, fradrag for gjeldsrenter, skattefradrag for pensjonsinntekt for alderspensjonister og nedsettelse av skatten etter de norske reglene om skattebegrensning.

Når minst 90 pst. av din brutto inntekt av pensjon, lønn eller virksomhet er skattepliktig i Norge, kan du kreve at skatten beregnes etter de vanlige skattesatsene i stedet for med 15 prosent av brutto pensjon. Er du gift, skal også ektefellens inntekt tas med i vurderingen av hvor stor del av inntekten som er skattepliktig i Norge. Du vil da ha rett til blant annet minstefradrag og personfradrag som om du var bosatt i Norge.

Når minst 90 pst. av alle dine inntekter (også renter og andre kapitalinntekter) er skattepliktig i Norge, kan du kreve fradrag for gjeldsrenter. 

Dette gjelder også renter på lån i utlandet.

Får du alderspensjon eller AFP, kan du også ha krav på skattefradrag for pensjonsinntekt.  Følgende vilkår må være oppfylt:
• Minst 90 prosent av din brutto inntekt av pensjon, lønn eller virksomhet er skattepliktig i Norge.
• Minst 90 prosent av din alminnelige inntekt (inntekt etter fradrag) er skattepliktig i Norge.
• Norge må kunne innhente opplysninger om dine inntekts- og formuesforhold fra ditt bostedsland etter en skatteavtale eller tilsvarende avtale.

Får du uførepensjon på grunn av minst 2/3 nedsatt ervervsevne eller etterlattepensjon, kan du også ha krav på en nedsettelse av skatten etter de norske reglene om skattebegrensning ved lav alminnelig inntekt. For å få skattebegrensning må følgende vilkår være oppfylt:
• Minst 90 prosent av din brutto inntekt av pensjon, lønn eller virksomhet er skattepliktig i Norge.
• Minst 90 prosent av din alminnelige inntekt (inntekt etter fradrag) er skattepliktig i Norge.
•Norge må kunne innhente opplysninger om dine inntekts- og formuesforhold fra ditt bostedsland etter en skatteavtale eller tilsvarende avtale.

Bor du i et annet EØS-land og omfattes av disse reglene, kan du søke om skattefritak eller lavere skattetrekk. Du må da ta kontakt med skattekontoret og søke om et frikort eller et skattekort med lavere trekkprosent enn 15 prosent. (Skatteetaten)

(Del 1 publiserte vi i AS no 12)

0 comentarios :

Publicar un comentario