lunes, 30 de septiembre de 2013

Allergi eller intoleranse, hva er forskjellen?

Mange reagerer på enkelte matvarer. Og dette er dessverre blitt mer og mer vanlig.
Maten er ikke den samme som den var for 10-20 år siden. Den er blitt tuklet med, sprayet, tilsatt hormonhermere, farge, kunstig søtning, og frukt og grønt er ofte plukket lenge før modning er inne i bildet.



Hvorfor reagerer vi på mat?


Mat påvirker fordøyelsessystemet vårt, og da er det gjerne lurt å ta en titt på fordøyelsen, noe som er mye viktigere enn mange tror. Faktisk er det hevdet at opp til 75% av vårt immunforsvar ligger i tarmen.
Hos små barn er tarmsystemet lite utviklet og matvarer som blir introdusert for tidlig kan skape reaksjoner senere i livet. Dere som har barn har sikkert merket at under ammeperioden er det enkelte matvarer babyen reagerer mer på enn andre? Det som går igjen er ofte sjokolade, kumelk, løk, jordbær, chili og hvitløk + noen fler.

Mange hevder at barn ikke bør få kumelk og kornprodukter før de er godt over året gamle for å redusere sjansen for reaksjoner. Dette står i sterk kontrast til de vanlige rådene som gis om kostholdet for små barn.
Matvarereaksjoner deles opp i to typer, matvareallergi og matvareintoleranse.

Matvareallergi


Dette er en klassisk allergi, og dukker opp raskt etter inntak av en matvare du ikke tåler i form av reaksjoner på hud, fordøyelse (akutt diaré, oppkast) og luftveiene. Disse reaksjonene kan være livstruende.
Det er ikke så mye vi kan gjøre med matvareallergier, og mange vokser seg av seg når de blir voksen. Noen derimot må leve med allergiene resten av livet og blir nødt til å tilpasse kostholdet sitt.
Det kan hende det er kryssreaksjoner inne i bildet her også, for eks at hvis man er allergisk mot pollen så vil man kanskje kunne få det bedre om man kutter ut hvete (korn).
Derfor er det viktig å ha et godt immunforsvar slik at kroppen er styrket.
Her kan det være en idé å få i seg skikkelig doser med c-vitamin. Og mange har gode resultater ved å innta opptil 10 gram om dagen.



De viktigste matvarene som kan skape reaksjoner er:
Peanøtter, soya, fisk, skalldyr, melk, egg, nøtter og hvete.



Matvareintoleranse

Mange lider av matvareintoleranser uten at de er klar over det, og den rammer både små barn og voksne. Noen har kalt det en forsinket allergi da det kan ta flere dager før reaksjonene dukker opp etter inntak av matvaren.


De typiske matvarene som trigger er melk, gluten og hvete.

Symptomer på en intoleranse kan være for eksempel:


  • Neseallergi utenom pollensesongen

  • Bechtrew

  • Nervøsitet og panikkangst

  • Astma (kan omfatte både IgE og IgG antistoffer samtidig)
ADHD
Autisme (ofte i forbindelse med melk og glutenallergi)
Sengevæting
Depr
  • esjoner

  • Diabetes type 1, insulinavhengig diabetes (gluten, soya og melkekasein er de viktigste matvarene)

  • Eksem (kan omfatte både IgE og IgG antistoffer samtidig)

  • Epilepsi (ved tidligere migrene eller hyperaktivitet)

  • Kronisk utmattelse

  • Fibromyalgi

  • Hodepine (migrene og klasehodepine)

  • Betennelse i fordøyelsessystemet (ulcerøs kolitt, Crohns sykdom og cøliaki)

  • Jernmangelanemi

  • Irritabel tarmsyndrom

  • Oppblåsthet/luft i magen

  • Mellomørebetennelse (akutt eller serøs mellomørebetennelse)

  • Betennelsesleddgikt

  • Søvnforstyrrelser (søvnproblemer, søvnapne (holder pusten i søvne) snorking)


…. og listen kan være lenger!




Å finne ut hva man tåler på egenhånd er ikke en enkel sak, så jeg anbefaler å få tatt en skikkelig allergi- og intoleransetest slik at man tidlig kan få svar på hva man bør eliminere fra kostholdet.
Jeg gjordet dette selv for 13 år siden da jeg var plaget med både det ene og det andre. Alt fra slapphet, hodepine, trøtthet og magevondt utgjorde en slitsom hverdag. Ingen fortalte meg at det var nok kostholdet som var den stygge ulven her.
Etter en runde med testing fikk jeg en liste over matvarer jeg skulle kutte ut, og over tid ble kroppen sterk nok til å smått introdusere noe av det jeg ikke tålte til å begynne med.

Dere kan jo tenke over selv hvordan dere føler dere etter å ha spist en stor skål med pasta med fløtesaus. Er magen fornøyd?

0 comentarios :

Publicar un comentario