Hvordan vi lever kan påvirke risiko for sykdom. Hjerte- og karsykdommer er ofte en følge av et samspill mellom arvelige faktorer og livsstil. For lungesykdom er røyk og luftforurensning de største risikofaktorer.
Når det oppstår en blodpropp eller en innsnevring i en av pulsårene i hjertet, kan flere faktorer bidra. Kjente faktorer er nivået av kolesterol og andre fettstoffer i blodet, blodtrykk, blodets levringstendens, betennelsesreaksjoner i åreveggen og type 2 diabetes med forstadier.
Både arvelige faktorer, diabetes og livsstil vil påvirke ”miljøet” i blodårene dine. Hjerteinfarkt og andre åresykdommer vil derfor være et resultat av samspillet mellom arv, diabetes og metabolsk syndrom, samt livsstil.
Kvinner får infarkt i gjennomsnitt ti år senere i livet enn menn. Kvinner som røyker har derimot samme infarktrisiko som menn.
Av livsstilsfaktorene regner vi følgende som de viktigste når det gjelder hjerte- og karsykdom: røyking, kosthold og fysisk aktivitet. Stress i arbeidet har også betydning for de som er yrkesaktive. Gjennom å endre livsstilen kan vi påvirke flere ”miljøfaktorer” i blodårene, samtidig som vi også reduserer risikoen for overvekt og type 2
Regelmessig kontroll er noe av det viktigste du kan gjøre for å forebygge sykdom og helseplager.
Dr.Luis Lopez Gonzalez
Overlege i Kardiologi og Indremedicin
Hospital Clinica Benidorm
0 comentarios :
Publicar un comentario