martes, 3 de septiembre de 2013

Nå kommer russerne for fullt


Det er nå godt over tyve år siden russerne rullet opp Jernteppet og endret samfunnsprofilen fra Sovjet til Republikken Russland. Dette vidstrakte landet ble endret radikalt på kort tid: I mange år var USSR en kjempestor, tungrodd federalstat, ledet fra Moskva. Her bodde mange folkeslag med forskjellige språk og kulturer; - et område som strakk seg fra Østersjøen til Stillehavet. Men så sprakk det hele under Mikhail Gorbachew. Fra å være en kommunistisk superstat ble landet på noen få år splittet opp i en rekke store og små republikker. USSR var et brutalt, korrupt diktatur med en liten, kjemperik elíte på toppen som regjerte over et grått, trist land. At USSR var kommunistisk var en propagandaillusjon. De greide aldri å gjennomføre et system med frihet, likhet og brorskap.
I  dag framstår republikken Russland som et kapitalistisk paradoks som  på rekordtid er blitt et klassesamfunn med en stor, velhavende gruppe på toppen, men med en  ennå større befolkning med fattige nedenunder.

Russland har verdens tredje største antall billionærer etter USA og Tyskland, og i Russland lever i dag tusenvis av millionærer. Mange er blitt rike i byggebransjen, bankvesenet og den florerende oljeindustrien. Hvor du snur deg i Moskva sentrum ser du velkledde menn og kvinner, kledd etter siste mote.   Folk kjører  dyre biler og shopper i store varehus.  Aliona Doletskaya, redaktøren for det russiske Vogue-magasinet sier: “Russere rett og slett elsker å bruke panger. De har en ekte brukerglede, og gir ut sine penger uten å få dårlig samvittighet.”
Den samme erfaring har forretningslivet på Costa Blanca gjort. De er alle begeistret over de russiske turistene som  de betegner som rause.

Klasseforskjellen er blitt større i Russland de siste åra. Fattige mottar  i dag mindre sosialhjelp og må i større grad greie seg selv enn det som var tilfelle i gamle USSR.
Forskjellen på livet til de lavere klasser i Russland og disse i Vesteuropa og Skandinavia er meget stor. Gamle USSR hadde en sosial profil og ingen sultet den gangen. Dagens russiske republikk  har forlatt dette prinsippet.  De har lagt seg tett oppunder USA´s Republikanere som mener at folk selv er skyld i sin fattigdom.Folk må derfor jobbe mer og selv komme seg ut av elendigheta.

Reiselysten stiger
Den russiske middelklassen øker for hvert år og det er her turiststrømmen til utlandet kommer inn. Disse kan i dag dra utenlands og gjett om de ønsker det, eller? For første gang besitter Svetlana og Ivan reisepass og har nok penger til ferie!  Og hvor drar de så hen? Øverst på lista står, som tenkt, Tyrkia. Deretter har Egypt hittil vært nummer to, men med stadige konflikter er landet i dag i ferd med å gå nedover. Spania ligger som nummer tre og Costa Blanca er i ferd med å bli russernes favorittsted. Deretter kommer Hellas, Kypros, Montenegro og Kroatia. De to siste landene har den fordelen at språket der ligger nær opp til russisk slik at turistene har det lettere.

Russerne i Spania.
For  Spania har de russiske turistene vært til stor hjelp i krisetida.  Hvert år stiger antallet og i 2012 kom det ialt 1,206,227 turister hit; -  en økning på 40% fra året før. Årsaken til denne kraftige økningen er utvilsomt de mange direkteflyvninger til Spania og en forenkling av visaplikten.  Andre turistland som Tunis, Egypt og Marokko har tapt mange turister på grunn av konfliktene der, og dette tjener Spania på nå.

Vi snakket med en av de russiske reiselederne som er på kurs i Benidorm, men som ønsker å være anonym. Vi kaller henne Tatjana.  Hun forteller at reiseselskapet hvor hun jobber brakte rundt 80.000 turister til Spania i fjor. “Spania var et av de første landene som satset på Russland”; sier hun. “Og dette har dere tjent på! Spania driver en aktiv turisme med hjelp til de nyankomne,  med reiseledere som snakker russisk og med all slags turistmateriell og skilt på russisk.”  Tatjana mener at dette er viktig fordi klientene hennes har liten erfaring og manglende språkkunnskaper. “Dette hjelper dem til å føle seg hjemme og for mange er dette deres første utenlandsreise,” sier hun.  Tatjana vil rose spanierne for deres hjelpsomhet og gjestfrihet. “Spaniere er blide og glade og det setter jeg stor pris på,” sier Tatjana til slutt..
I Tatjanas  gruppe med turister finner vi  Boris og kona hans Anna som kommer fra St. Petersburg.  Dette er deres andre tur til Benidorm og de er begeistret over feriemetropolen. “Benidorm har alt vi trenger”, smiler Boris. “Og det spesielle med denne byen er at de setter opp skilt på russisk og har spanske guider som snakker russisk. Derfor føler vi oss trygge her og folk er hjelpsomme og snille.

Så, slik er dagens situasjon i Spania. Og så lenge økonomien i Russland  er så bra som den er vil turistene fortsette å strømme til Costa Blanca. Noe som i disse krisetider er til stor hjelp for den spanske turistindustrien. Spanierne er meget tolerante når det  gjelder utenlandske turister. Derfor finner du ikke her den negative reaksjonen på russere som du kan finne i tidligere Østblokkland. Na starovje.

0 comentarios :

Publicar un comentario